Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Hoe duurzaam is Zorg en Zekerheid?

Nieuws
Vanaf nu komt 100% van onze beleggingen uit duurzame fondsen. Hieronder lees je wat Zorg en Zekerheid nog meer doet als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Zorg en Zekerheid is al bijna 200 jaar hier voor jou. We zijn er voor je als je zorg nodig hebt. En motiveren je de gezondste versie van jezelf te worden. Dit sluit aan bij de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties.

Sfeerbeeld

Geen armoede (SDG 1)

De eerste SDG, ‘Einde aan armoede’, past bij de hoofdtaak van Zorg en Zekerheid: het inkopen van kwalitatief goede zorg in de buurt die voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is. We geloven dat financieel meedoen, onderdeel van Positieve Gezondheid, andere problemen voorkomt. Samen met gemeenten helpen we onze verzekerden met schulden. We bieden gemeentepolissen aan en maken informatie over betaalachterstanden inzichtelijk. Ook breiden we betaalmogelijkheden uit en bieden we met servicegesprekken en betalingsregelingen proactief hulp. 

Goede Gezondheid en Welzijn (SDG 3)

We kopen goede en betaalbare zorg in de buurt in, vanuit de filosofie van Positieve Gezondheid. Zo vergoedt Zorg en Zekerheid het Positieve Gezondheidsgesprek en Welzijn op Recept. Met succes, want nergens in Nederland worden zo veel gesprekken gevoerd als in ‘onze’ 20 gemeenten.

Positieve Gezondheid komt ook terug in de gezonde initiatieven die we vanuit de Stichting Zorg en Zekerheid ondersteunen. Verder gaan we sportieve partnerships aan, zoals het Zorg en Zekerheid Circuit en Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. Hiermee stimuleren we mensen om samen meer te bewegen. Ook is er een vergoeding voor sportabonnement, via de aanvullende verzekering.

Eerlijk werk en economische groei (SDG 8)

Bij Zorg en Zekerheid helpen we onze medewerkers de beste versie van zichzelf te worden. Dit sluit aan bij de achtste SDG. We bieden een prettige en gezonde werkomgeving en investeren in opleidingen. Onze focus ligt op vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Hierbij maken we gebruik van ons eigen bedrijfszorgprogramma InZZet. Onze medewerkers kunnen daarnaast onder begeleiding hardlopen, afvallen, deelnemen aan een persoonlijke gezondheidscheck en zelf aan de slag met hun mentale gezondheid.  

Klimaatactie (SDG 13)

Minder printen en drukken, minder energie en meer online. Zo verkleint Zorg en Zekerheid via de interne bedrijfsvoering zijn ecologische voetafdruk. Medewerkers kunnen gebruikmaken van een fietsenplan en reizen met het openbaar vervoer wordt volledig vergoed. Het thuiswerken heeft een positief effect op de CO2-uitstoot. Daarom ligt er een beleid ‘Thuiswerken na corona’ op de plank, zodat we deze reductie ook in de toekomst kunnen realiseren. En sinds december 2021 zijn alle zorgpassen van Bio PVC gemaakt.

Duurzaam beleggen

Zorg en Zekerheid is wettelijk verplicht voldoende reserves aan te houden. Hiermee wordt met beleid belegd. De opbrengsten gebruiken wij ook om bij te dragen aan betaalbare zorgpremies voor onze verzekerden. De beleggingsportefeuille is zo ingericht dat de kans op forse waardedaling minimaal is. Er is een brede spreiding over ondernemingen, overheden, sectoren, landen en valuta. Duurzaamheid is een centraal thema, waardoor we impact hebben op alle 17 SDG’s. Vorig jaar kwam 97% van onze beleggingen uit duurzame fondsen. Inmiddels geldt dit voor al onze beleggingen.

2022 en verder

Ook in 2022 verwachten we nieuwe, duurzame stappen te zetten. Dit draagt bij aan onze ambitie de gezondste regio van Nederland te worden. Wil je op de hoogte blijven van onze voortgang? Stuur dan een mail naar communicatie@zorgenzekerheid.nl

Meer informatie over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen