Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Hoe voorkom je een winterdip?

Nieuws
Een winterdip is een milde vorm van een winterdepressie. Je bent vooral moe en je hebt weinig energie. Je hebt de neiging om jezelf terug te trekken. Veel mensen hebben er last van, maar wat kun je eraan doen om dit jaar een winterdip te voorkomen? Lees het hieronder.

Oorzaak van een winterdip

Een winterdip ontstaat wanneer je te weinig zonlicht krijgt. In de winter is namelijk het daglicht zwakker én het is minder lang licht. Door te weinig licht blijft je lichaam ook overdag het slaaphormoon melatonine aanmaken. Daardoor heb je vaak last van vermoeidheid, slecht slapen of juist te veel, sombere gevoelens, slechte concentratie en je hebt minder behoefte aan sociale contacten.

Ga elke dag naar buiten

Ga naar buiten! De frisse buitenlucht is goed voor je, net als het natuurlijke licht. Dit licht is belangrijk voor de aanmaak van het gelukshormoon serotonine overdag en dat is weer belangrijk voor de aanmaak van melatonine in de avond.

Sfeerbeeld

Daarnaast zorgt al een korte wandeling van 10 minuten voor de aanmaak van endorfinen in het brein. Dit hormoon verlaagt je stressniveau en geeft je een fijn ontspannen gevoel.

Zorg goed voor jezelf

Ook de winter zit vol met geluksmomenten en seizoensgebondenactiviteiten. Richt je aandacht op de dingen waar je blij van wordt en plan leuke activiteiten in je agenda, dit helpt tegen negatieve gevoelens.

Daarnaast is voldoende nachtrust belangrijk voor je gemoedstoestand. Lees een goed boek of start een routine dat je helpt ontspannen zodat je lichaam langzaam door begint te krijgen dat je in slaap wilt vallen. De melatonine doet de rest!

Eet gevarieerd en gezond

Eet lekker veel groenten, fruit en de gezonde eiwitten die bijvoorbeeld in een heerlijke stamppot zitten. Gezond eten vooral in de winter is erg belangrijk. Zo houd je je lichaam sterk en gezond. Vind hier een gezond pompoenrecept of vegan wortelsoep om gezond de winter door te komen. Benieuwd wat je nog meer kan doen om jezelf gelukkig te eten? Lees het hier.

Blijf bewegen

Bewegen is goed voor lichaam en geest. Welke leeftijd je ook hebt. Want ook hierdoor maakt je lichaam endorfine aan. Wij ondersteunen je hierbij via vergoedingen in de aanvullende verzekeringen, zoals:

  • Contributie sportvereniging voor volwassenen in de AV-Gemak Regio en voor kinderen in de AV-GeZZin.
  • Deelname aan Mindful Run in een aantal aanvullende verzekeringen.
  • Een sportmedisch onderzoek. Wil je je sportprestaties verbeteren of weten of je een sportieve uitdaging wel aankunt? Een sportmedisch onderzoek wordt uitgevoerd door de sportarts en brengt jouw gezondheid en belastbaarheid in beeld. Wil je weten waar je terecht kunt? Bekijk dan de vergoeding sport medisch advies.
  • Een programma 'Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO)' in de meeste aanvullende verzekeringen.
Sfeerbeeld

Geen zin om te bewegen? Maak het niet moeilijker dan het is! Een korte wandeling door het park, de fiets pakken naar het werk, tuinieren of een frisse neus halen tijdens de lunchpauze: het dagelijks leven zit vol met momenten waarop we even kunnen bewegen.

Lichttherapie

Bij een winterdip helpt lichttherapie vaak goed. Uit onderzoek blijkt dat ruim 80 procent van de mensen met klachten geholpen is met lichttherapie. Bekijk hier de vergoeding lichtherapie en kijk of jij in aanmerking komt voor deze vergoeding.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer een winterdip meer gaat lijken op een winterdepressie is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Bij een winterdepressie heb je ten minste twee weken lang bijna dagelijks last van vijf of meer verschijnselen van een depressie. Lijken jouw klachten op een winterdepressie? Twijfel niet om contact op te nemen met je huisarts, zodat je advies krijgt om de depressie aan te pakken. Samen met de huisarts beslis je wat voor jou het beste is.