Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid


Hoe zit het nu écht: Bestaat Zorg en Zekerheid écht al 200 jaar?

Nieuws
Zorg en Zekerheid viert binnenkort een bijzonder jubileum: 200 jaar. Maar hoe begon het eigenlijk? En wat maakt deze regionale zorgverzekeraar zo uniek? In dit artikel vertelt Henk Gerla, lid van de Raad van Bestuur, meer over de rijke geschiedenis. Ook directeur Stefan Fiselier deelt hoe de samenwerking met Zorg en Zekerheid bijdraagt aan de zorg van nu én straks.
Sfeerbeeld

Henk Gerla is lid van de Raad van Bestuur van Zorg en Zekerheid

Sfeerbeeld

Stefan Fiselier is directeur van Zorggroep Haarlemmermeer BV en Huisartsen Haarlemmermeer BV

Bestaat Zorg en Zekerheid écht al 200 jaar?

“Zorg en Zekerheid werd opgericht in 1825”, zegt bestuurslid Henk Gerla. “Het was toen een begrafenis- en een ziekenfonds. Een zorgverzekering was nog niet verplicht. Een groepje mensen koos er zelf voor geld in te leggen. Als iemand in de groep ziek werd of overleed, werd er uitgekeerd. Dus ja, Zorg en Zekerheid bestaat volgend jaar 200 jaar.”

Is Zorg en Zekerheid écht regionaal betrokken?

Dat kunnen we het beste vragen aan iemand die veel samenwerkt met Zorg en Zekerheid. Stefan Fiselier is directeur van Zorggroep Haarlemmermeer en Huisartsen Haarlemmermeer. Hoe ziet hij de regionale betrokkenheid van Zorg en Zekerheid? “Zorg en Zekerheid kent de regio en onze specifieke uitdagingen. Hier ligt hun prioriteit. Dat merk je. Ik heb ook samengewerkt met landelijke verzekeraars. Aan hen is het écht een stuk lastiger uitleggen waar geld het hardst nodig is.” Haarlemmermeer staat aan de vooravond van een gigantische groei; er komen 50.000 inwoners bij. “Dat legt een grote druk op de zorg”, zegt Stefan. “Zorg en Zekerheid denkt met ons mee en zet zijn netwerk in. Samen met onze zorggroep, de gemeente en Zorg en Zekerheid werken we bijvoorbeeld aan manieren om meer huisartsen hier naartoe te krijgen én hiervoor ook huisvesting te vinden. Dankzij die samenwerking werd 1 november een nieuwe huisartsenpraktijk geopend.”

Sfeerbeeld

Is samenwerken écht zo belangrijk?

Stefan: “Ons doel is om zorg toegankelijk, van goede kwaliteit en betaalbaar te houden. Daarvoor is het belangrijk dat alle zorgverleners met elkaar, maar ook met welzijnsorganisaties samenwerken. Zorggroep Haarlemmermeer helpt daarbij, op regionaal niveau en ook binnen de wijk. Zodat patiënten met klachten die niet bij een huisarts horen, de juiste hulp krijgen vanuit andere aanbieders.” Henk vult aan: “Door samen te werken ontstaan er veel betere oplossingen die goed werken voor de inwoners uit de regio. Voor de wachtlijsten maar ook voor de personeelstekorten. Zorggroepen kennen hun zorgverleners en gemeenten kunnen voor huisvesting zorgen. Zorg en Zekerheid brengt voorbeelden mee van hoe zorg en welzijn in andere gemeenten binnen de regio geregeld is. Die combinatie van kennis is hard nodig.”

Moet er écht een miljard naar welzijn?

“Bij Zorg en Zekerheid geloven we: een miljard van zorg naar welzijn houdt de zorg gezond”, zegt Henk. “De meeste gezondheidswinst is buiten de gezondheidzorg te behalen. Denk aan projecten tegen eenzaamheid en geldzorgen. Of die gericht zijn op een gezonde leefstijl. Maar die projecten kosten geld en menskracht. Daarom maakten wij ons hard voor een wijziging in de zorgverzekeringswet. Wijzelf geven het goede voorbeeld, door niet alleen in zorg, maar ook in welzijn te investeren. Nu moet de overheid over de brug komen, door blijvend geld vrij te maken voor welzijn.”