Hoe zit het nu echt: Blijven we écht allemaal langer thuis wonen?
NieuwsJan de Vries is bestuurder bij DSV, een regionale ouderenzorgorganisatie.
Blijven we écht allemaal langer thuis wonen?
Langer thuis blijven wonen is een oplossing voor het personeelstekort in de verpleeghuizen. De meeste mensen vinden het sowieso prettig om zo lang mogelijk zelfstandig en in de eigen omgeving te blijven wonen. Jan de Vries: “Als ouderenzorgorganisatie kijken we hoe we onze diensten daarop kunnen aansluiten. Vroeger kwam iemand al bij ons als die slecht ter been werd. Nu bieden we veel zorg thuis aan. Dat bestaat bijvoorbeeld uit huishoudelijke hulp, dagbesteding en vervoer daarnaartoe. Zo kan iemand, die wat minder goed ter been is, toch in de eigen omgeving wonen.” Dus: blijven we écht allemaal langer thuis wonen? Jan: “Dat is wel het uitgangspunt, tenzij dat echt niet meer verantwoord is. Bijvoorbeeld als iemand ernstige dementie heeft.”
Susanne Rutten is divisiemanager Zorg bij zorgverzekeraar en zorgkantoor Zorg en Zekerheid.
Moet ik mijn zorg écht helemaal zelf regelen?
Misschien komt er een moment dat jij of je ouders 24 uur per dag zorg nodig hebt/hebben. Moet je dat dan allemaal zelf regelen? Susanne Rutten van Zorg en Zekerheid: “Belangrijk is dat je eerst een indicatie voor langdurige zorg aanvraagt (via ciz.nl). Wil je ondersteuning, woon je in onze regio of heb je vragen? Dan kun je terecht bij het zorgkantoor Zorg en Zekerheid. Ook als je niet bij ons verzekerd bent. Samen kijken we op welke manier je zorg en ondersteuning krijgt. Wij regelen de administratie. Kies je liever je eigen zorgverleners, ook als wij hier geen afspraken mee hebben gemaakt? En wil je zelf je administratie regelen? Dan kun je met een ‘persoonsgebonden budget’ (pgb) zelf de langdurige zorg inkopen en zelf een zorgplan opstellen.”
Moet ik daar écht nu al over nadenken?
‘Praat vandaag over morgen’ is een campagne van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het doel is om mensen na te laten denken over hoe zij later ouder willen worden. En om daarover het gesprek met elkaar aan te gaan. Jij staat misschien nog volop in het leven. Moet je er dan ook al over nadenken? “Jazeker”, zegt Susanne. “Het zorgkantoor kan ondersteunen bij het regelen van zorg. Maar mensen moeten zelf nadenken over de manier waarop ze die zorg willen krijgen. Je kan jezelf bijvoorbeeld vragen: als ik val en ik heb zorg nodig, waar wil ik dan heen?” Jan vult aan: “Door hier op tijd over na te denken, zorg je dat je een keuze hebt. Doe je dat pas als de urgentie hoog is, als je bijvoorbeeld nú een nieuwe heup nodig hebt? Dan bestaat de kans dat je niet meer in je woonplaats terechtkan.”
En wat als je twintig, dertig jaar bent? Susanne: “Dan hoef je daar voor jezelf nog niet over na te denken. Het is wel goed om het er met je ouders over te hebben. Hebben jullie al eens gesproken over hoe zij hun toekomst voor zich zien? Willen ze misschien verhuizen naar een gelijkvloerse woning? Kan jij later iets betekenen in de zorg voor je ouders? En heb je broers en zussen die daarbij kunnen helpen? Dat zijn misschien niet de leukste, maar wel hele nuttige gesprekken.”
Zijn de mensen om me heen écht zo belangrijk?
Als we langer thuis blijven wonen, betekent dat ook dat we meer hulp moeten aannemen van onze vrienden, familie en buren. Daarom is een sociaal netwerk heel belangrijk, stelt Jan. “Het klinkt misschien een beetje zakelijk, maar echt: investeer in je relaties. Ga bij een vereniging, maak een praatje met je buurman of doe vrijwilligerswerk. En durf om hulp te vragen, als je die nodig hebt.”
Hoe kan ik écht gezond ouder worden?
Een deel van de oplossing zit ook in preventie, vertelt Jan. “Als we zorgen dat we vitaal zijn, kúnnen we ook langer thuis blijven wonen. Dat betekent gezond eten, genoeg bewegen, goede contacten in de buurt en zo min mogelijk stress.” Met andere woorden: goed voor jezelf zorgen. Daarmee verklein je het risico op een hoge bloeddruk, diabetes en andere vervelende ziektes.
Ook Jan weet dat een gezonde leefstijl niet altijd makkelijk te realiseren is. “Er zijn periodes dat ik door drukte meer snack, minder slaap en minder beweeg. Maar wat een hele goede is om te onthouden: je bent nooit te laat om aan je leefstijl te werken. Ook al heb je jarenlang een ongezonde gewoonte gehad: als je nu stopt, heeft dat direct effect. Begin met één ding: stop met roken, drink minder frisdrank of ga drie keer in de week wandelen. En zoek eventueel hulp – bijvoorbeeld van een gewichtsconsulent of leefstijlcoach – als het niet zelf lukt.”
Moet ik écht al nadenken over een levensloopbestendig huis?
“Tja, dat is wel verstandig als je de vijftig gepasseerd bent”, zegt Jan. “In deze woningmarkt ziet het er – zeker voor mensen in een sociale huurwoning – niet naar uit dat je binnen korte tijd een andere, levensloopbestendige, woning vindt. Dus wees op tijd. Wil je wél in je huis blijven wonen? Denk dan na over eventuele aanpassingen. Zoals het verwijderen van drempels en het vervangen van je gasfornuis door een inductiekookplaat.”
Samenwerking zorgkantoor, DSV en gemeente
Als thuiswonen niet meer gaat, zijn er gelukkig plaatsen waar mensen kunnen wonen en zorg krijgen. Salem van DSV is daar één van. Momenteel wordt gewerkt aan nieuwbouw. Een prachtig resultaat van de samenwerking tussen zorgkantoor Zorg en Zekerheid, DSV en de gemeente.
Meer informatie: www.zorgkantoor-zorgenzekerheid.nl