Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid


Hoe zit het nu écht met gecontracteerde en ongecontracteerde zorg?

Nieuws
Wist je dat zorgverzekeraars afspraken maken met zorgverleners? Waarom doen we dit eigenlijk? Kun je als verzekerde ook naar een zorgverlener waar we geen contract mee hebben? En hoe werkt zorgbemiddeling? Susanne Rutten, onze divisiemanager Zorg, vertelt in deze editie van Gezzond hoe het nu écht zit met gecontracteerde en ongecontracteerde zorg.
project.alttext_fallback

Wat is nou écht het verschil tussen gecontracteerde en ongecontracteerde zorg?

Susanne legt uit: “Met zorgverleners van wie we weten dat ze kwalitatief goede zorg leveren voor een betaalbare prijs, maken we graag afspraken. Bijvoorbeeld over bepaalde behandelingen, samenwerking met andere zorgverleners en wat de kosten zijn. Die afspraken leggen we vast in een contract. We hebben het dan over gecontracteerde zorg. Hierbij kun je denken aan contracten met ziekenhuizen, maar ook met fysiotherapeuten en psychologen. Er zijn zorgverleners die niet aan onze eisen voldoen, van wie we bijvoorbeeld niet weten of hun kwaliteit goed genoeg is. Er zijn ook zorgverleners die wat ons betreft een te hoge prijs vragen. Met deze zorgverleners hebben we geen contract. Dan praat je over ongecontracteerde zorg.” Het draait dus om de kwaliteit van de zorg en de kosten hiervan. “Heel belangrijk”, vindt Susanne. “Want als de zorg te duur is, gaat de zorgpremie omhoog. En dàt willen we juist voorkomen.

Wij hebben geen winstoogmerk, maar willen dat de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is. Onze focus ligt dus echt op goede zorg. Ook geloven we echt in regionale samenwerking. Zodat de verschillende vormen van zorg goed beschikbaar zijn en beter op elkaar zijn afgestemd. Daar heb je als verzekerde absoluut profijt van.”

Kan ik als verzekerde écht bij iedere zorgverlener terecht, ook als die geen contract met jullie heeft?

“Dat kan zeker”, zegt Susanne. “Maar dan wordt de zorg niet altijd voor 100% door ons vergoed. Hoeveel je krijgt, is afhankelijk van je polis. Gelukkig heeft Zorg en Zekerheid met veel zorgverleners een contract. Goed om te weten: zijn we nog met een zorgverlener, bijvoorbeeld een ziekenhuis, in onderhandeling? Dan krijg je de zorg vergoed alsof we een contract hebben. In de Zorgzoeker op onze website kun je precies zien met welke zorgverleners we een contract hebben of nog in onderhandeling zijn.”

Moet ik écht zo lang wachten als er een wachtlijst is?

“Nee hoor, dat hoeft niet”, zegt Susanne. “Je kunt zorgbemiddeling aanvragen. Hiervoor kun je ons bellen of mailen. Wij kunnen precies zien welke ziekenhuizen wachtlijsten hebben voor een bepaalde behandeling. Ook waar je eventueel sneller aan de beurt bent. Wil je per se naar een bepaald ziekenhuis? Dan kunnen we niet voor je bemiddelen en moet je je beurt afwachten. Vind je een andere plek geen probleem? Dan gaan we voor je zoeken waar je eerder terecht kunt. Zo zorgen we ervoor dat onze verzekerden minder lang hoeven te wachten op hun operatie of behandeling.”

project.alttext_fallback

Susanne Rutten is divisiemanager Zorg bij Zorg en Zekerheid. Ze maakt zich sterk voor goede afspraken met zorgverleners. Met als doel: betaalbare zorg van goede kwaliteit én onderlinge samenwerking. Zodat onze verzekerden gezonde keuzes kunnen maken en precies die zorg krijgen die ze nodig hebben.