In de buurt: Hoe duurzaam ben jij?
Nieuws
Mark Flipse (49), Leiden
“Als zelfstandig beeldend kunstenaar maak ik waste lamps. Dat zijn lampen gemaakt van weggooi- en weggeefmaterialen, zoals papierpulp, zout, matrasschuim en oude plastic producten. Die hebben helemaal niets met verlichting te maken, maar tover ik om tot sfeervolle lampen. Dat is elke keer weer een leuke uitdaging. Naast de verkoop via mijn website en een galerie in Leiden werk ik samen met een vrijwilligersinitiatief dat elke zondag afval uit de Leidse grachten vist. Daarmee maak ik vervolgens weer lampen om met de opbrengst dit goede doel te steunen. Het is superbelangrijk om de aarde schoon te houden en te verduurzamen. We zien allemaal waar het heengaat met de wereld en er is maar één manier om daar iets aan te doen: zelf stappen zetten en zuinig zijn op de planeet.”

Femke Broere (18), Aarlanderveen
“Vanuit Aarlanderveen fiets ik elke dag naar mijn stageplek in Alphen aan den Rijn. De bus pakken kan ook, maar fietsen is net zo snel én beter voor het milieu. Waar ik ook bewust mee bezig ben is kleding kopen, of eigenlijk: geen kleding kopen. Ik winkel misschien één keer per jaar en de kleren die ik dan koop, zijn met een duurzaamheidslabel erop. Verder scheiden mijn ouders, broer en ik thuis ook goed ons afval. Waarom ik dit allemaal doe en zo belangrijk vind? De wereld is fantastisch mooi, perfect voor ons om op te leven. Maar wij – mensen – maken steeds weer dezelfde fouten. Kunnen we er nu alsjeblieft één keer van leren om ook toekomstige generaties van deze mooie wereld te kunnen laten genieten?”

Lian Tan (70), Nieuwkoop
“Mijn droom is een volledig duurzame samenleving creëren. Daarom ben ik sinds 2016 voorzitter van Herenboeren Groene Hart. Dit is een stichting die laat zien dat je ook met lokaal verbouwd voedsel en seizoensgebonden eten gewoon kan leven. In 2021 is onze eerste boerderij in Leimuiden geopend die wekelijks voedselpakketten levert aan onze inmiddels 248 deelnemers. Van groente, vlees en eieren tot aardappels en minder bekend eten, zoals winterpostelein en vogelmuur. Bij de voedselproductie kijken we vooral naar de bodem: hoe gedraagt die zich? En wat kan die aan? We verbouwen uiteraard ook zonder kunstmest. Alles om de aarde gezond te houden. Steeds meer mensen beseffen gelukkig dat je in de winter eigenlijk geen Nederlandse aardbeien kan eten. Een seizoengroente is juist speciaal als die er niet altijd is.”