Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Mijn vitaal: Van persoonlijke strijd naar kracht

Nieuws
Rik Strengers (37) was in zijn jeugd erg onzeker en angstig. Dat zorgde voor een lastige pubertijd. Met hulp van buitenaf is hij hier helemaal bovenop gekomen. Nu helpt Rik als coach andere jongeren om weer mentaal gezond te worden.
Sfeerbeeld

Waar de onzekerheid in zijn jeugd vandaan kwam, weet Rik niet. “Als klein jongetje was ik al heel verlegen en angstig. Daarnaast had ik een ontzettende hekel aan school. Waarom moet ik verplicht
naar school? En waarom moeten mensen werken en geld verdienen? Die vragen kon ik maar niet loslaten. Dat maakte dat ik op mijn elfde al begon met blowen en in mijn pubertijd veel piekerde.”

"Toen ik de zin van het leven niet meer inzag, gingen bij mijn moeder de alarmbellen af"

Gesprekken over van alles en nog wat

Op een dag sprak Rik naar zijn moeder uit dat hij de zin van het leven niet meer inzag. Toen gingen bij haar de alarmbellen af. “Ik ben naar een aantal psychologen geweest, maar daar voelde ik me niet gezien of gehoord. Via via kwam ik bij een helderziende dame - een soort medium - terecht. Door onze gesprekken over van alles en nog wat zag ik het leven langzamerhand weer positief in.”

Sfeerbeeld

Van coaching naar coach

Daarna ging Rik zelfs studeren en na zijn hbo-opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming ging hij als muziekdocent in het onderwijs aan de slag. “Na acht jaar onderwijs was ik toe aan iets anders en kwam ik bij Maatvast Haarlemmermeer terecht. Ik merkte dat die jaren in het onderwijs mij veel energie hadden gekost. Daarom ben ik naar een coach gegaan. Dat hielp enorm en inspireerde me ook om zelf coach te worden.” In 2022 rondde Rik zijn coachopleiding af. “Daarna ben ik mijn eigen praktijk gestart én mocht ik vanuit Maatvast zelf een jongerenproject opzetten: SPOT.”

"Bijzonder om te zien hoe jongeren in drie maanden tijd zo positief veranderen"

Project SPOT

SPOT helpt jongeren van 18 tot en met 23 jaar via groepsactiviteiten en psychosociale hulp om meer geluk in hun leven te ervaren. “Of jongeren nu sociaal angstig zijn, bijvoorbeeld als gevolg van de coronapandemie, of onzeker zijn over welke opleiding ze moeten kiezen, wij staan klaar om ze te begeleiden.” Het traject bestaat uit twee onderdelen: een-op-een-coaching en groepsactiviteiten. “Denk hierbij aan muziek maken, theaterlessen, schilderen, sporten, mediteren en groepstherapie. De coaching verzorg ik, de groepsactiviteiten worden ook door externe collega’s begeleid.”

Project SPOT is onderdeel van Maatvast. Deze organisatie heeft 26 dorpshuizen, wijkcentra en jongerencentra. Ze bieden inwoners uit Haarlemmermeer een plek om elkaar te ontmoeten en om activiteiten te doen. Daarnaast versterkt Maatvast de sociale samenhang in buurten, wijken en dorpen. Zorg en Zekerheid is al jaren partner van Maatvast. Rik: “Zonder deze steun hadden we project SPOT nooit kunnen starten. Daar zijn wij de zorgverzekeraar erg dankbaar voor.”

Reactie van jongeren

Hoe de deelnemers SPOT ervaren? “Ze vinden het van tevoren best spannend, vooral de groepsactiviteiten. Die vragen veel van de jongeren. Bij een familieopstelling moet je je bijvoorbeeld helemaal open durven stellen. Maar achteraf hoor ik dat juist de spannendste activiteiten vaak zorgen voor de grootste veranderingen. Het is buitengewoon om te zien hoe de jongeren in drie maanden zo positief veranderen. Ik zie echt dat het goed met ze gaat, ze lekker in hun vel zitten en ze meer zelfvertrouwen hebben. Reacties die ik krijg, zijn: "Ik was van tevoren een beetje sceptisch, maar als ik terugkijk ben ik zo dankbaar voor alles wat project SPOT me heeft gebracht’ en ‘Ik had geen idee wat de volgende stap voor mij moest zijn, maar ik weet nu dat die stap op mezelf wonen is.’ Als ik deze mooie reacties hoor, ben ik enorm trots. Heel bijzonder dat ik dankzij mijn ervaring nu anderen kan helpen".