Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Welzijn op Recept maakt buurt en bewoner gezonder

Nieuws

Sociaal meedoen in de buurt maakt je gezonder. Daarom staat Zorg en Zekerheid al tien jaar garant voor Welzijn op Recept: in bijna al ‘onze’ gemeenten kan de huisarts mensen doorverwijzen naar een welzijnscoach die op zoek gaat naar een passende, sociale activiteit. Het resultaat: meer gezondheid en kwaliteit van leven voor de patiënt en meer werkplezier en spreekuurtijd voor de huisarts.

Sfeerbeeld

Eenzaamheid, het verlies van een partner, financiële problemen en de coronacrisis kunnen zorgen voor lichamelijke klachten, somberheid, stress en angst. Is er altijd een medische of psychologische behandeling nodig? Vaak helpt een andere aanpak beter: Welzijn op Recept.

Verder kijken dan de medische klacht

Zorg en Zekerheid stimuleert huisartsen om aan de slag te gaan met Welzijn op Recept. ‘Niet de ziekte of de klacht maar de gezondheid staat hierbij centraal’, vertelt seniorinkoper Erik Kramer. ‘Sommige mensen zijn jarenlang in het medische domein op zoek naar een oplossing. Juist door verder te kijken dan de medische klacht kunnen huisartsen mensen echt verder helpen.’

Een doorverwijzing naar de welzijnscoach van de gemeente opent de weg naar nieuwe mogelijkheden. Het kan bijvoorbeeld wekelijks sporten zijn, iets creatiefs doen of iets nieuws leren, vrijwilligerswerk of aanhaken bij een eetclub. Vaak verdwijnen de lichamelijke en mentale klachten zo vanzelf.

Informatiekaart Nederlandse Zorgautoriteit

In bijna al 'onze' gemeenten kunnen mensen via hun huisarts of andere zorgprofessional Welzijn op Recept krijgen. Daarom mochten wij, samen met het Landelijk Kennisnetwerk Welzijn op Recept, meewerken aan de informatiekaart van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De informatiekaart informeert zorgprofessionals en zorgverzekeraars over preventie-initiatieven.

Effectstudie

Hoe Welzijn op Recept precies werkt, wordt de komende 12 maanden onderzocht door het LUMC, in samenwerking met veel betrokken partijen. Met subsidie van ZonMW starten onderzoekers een wetenschappelijke effectstudie. Eerst wordt voorbereidend werk gedaan om systematisch naar het effect van Welzijn op Recept te gaan kijken. Dit gebeurt uiteraard in nauwe betrokkenheid van onze regio en Zorg en Zekerheid.

Onderzoeken die tot nu toe in Nederland zijn uitgevoerd naar de effectiviteit van Welzijn op Recept geven een indicatie dat het zorggebruik in de eerstelijnszorg daalt. In de nieuwe effectstudie wordt voor het eerst medische data aan data uit het sociaaldomein gelinkt. Dit gebeurt via een systematische review en een haalbaarheidsstudie. Hierbij worden ook patiënten betrokken.

Meer weten?

Op dit moment is Welzijn op Recept onder andere ‘verkrijgbaar’ in de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, De Ronde Venen, Haarlemmermeer, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Lisse, Noordwijk, Uithoorn, Teylingen, Voorschoten, Warmond en Zoeterwoude-Dorp. Zorg en Zekerheid financiert Welzijn op Recept vanuit de huisartsenzorg, de beleidsregel Organisatie en Infrastructuur (O&I) en de NZa-beleidsregel ‘Beleidsregel regionale ondersteuning eerstelijnszorg en kwaliteitsontwikkeling’.

Meer weten over Welzijn op Recept? Neem dan contact op met Erik Kramer of ga naar Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept.