Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Dertien gemeenten tekenen voor financiering 2023 Beter Thuis met Dementie

Persbericht
Als je te horen krijgt dat je dementie hebt, verandert er veel. Voor degene met de diagnose, maar ook voor zijn of haar mantelzorger. Partners zijn vaak van cruciaal belang voor het vervolg van iemands ziekte- en zorgproces. Om hen goed voor te bereiden op de tijd die voor hen ligt, is de cursusweek Beter Thuis met Dementie ontwikkeld. Vandaag tekenden 13 gemeenten met Zorg en Zekerheid voor de financiering van 2023.
Sfeerbeeld

Beter Thuis met Dementie is een Australisch concept dat door zorgorganisatie Laurens in Nederland is ingevoerd. Vorig jaar startte het Expertisecentrum Dementie, een samenwerking van ActiVite en Topaz deze cursus met steun van de gemeenten Alphen aan den Rijn en Leiden en Zorg en Zekerheid. “Meer kennis over dementie en praktische tips voor de toekomst verhogen de kwaliteit van leven; van zowel mensen met dementie als hun naasten”, meent bestuursvoorzitter Ton van Houten van Zorg en Zekerheid. “Het helpt mensen om langer zelfstandig te blijven wonen.”

Cursus en vakantie

De cursusweek biedt een afwisselend programma voor mantelzorger én deelnemer, in een mooie groepsaccommodatie in Koudekerk aan de Rijn. Sommige programmaonderdelen doen de cursisten samen, andere zijn apart. Voor de deelnemers is het echt een vakantieweek, met ontspanning, muziek, een spelletje. Voor mantelzorgers staan er workshops van specialisten op het gebied van de zorg voor mensen met dementie op het programma. In de avond kookt en eet men samen en is er tijd voor gezelligheid.

Resultaten

De eerste vijf cursusweken bleken een groot succes: 27 stellen hebben meegedaan. De mantelzorgers beoordelen Beter Thuis met Dementie gemiddeld met een 9,1 en geven aan minder draaglast te ervaren. Zij waarderen het samenzijn als groep en het lotgenotencontact met andere mantelzorgers. De workshops worden als informatief en leerzaam ervaren. Het cijfer dat de deelnemers gemiddeld geven, is een 8,7.

Het concept blijkt kosteneffectief: uit onderzoek van dr. Betty Birkenhäger (Laurens) blijkt dat mensen die de cursus hebben gedaan langer thuis kunnen blijven wonen. Ook hebben zij minder professionele zorg nodig dan mensen die de cursus niet hebben gevolgd. Dat leidt volgens het onderzoek tot een besparing van € 14.000 per jaar per echtpaar.

Saamhorigheid

Marieke van Kampen deed dit jaar, samen met haar partner Peter, mee aan de cursus, na een tip van de casemanager dementie. “Het contact met de lotgenoten, de herkenning en erkenning die ik daar heb ervaren, maakte het grootste verschil. Al binnen een halve dag was er een groot gevoel van saamhorigheid. Ook al hadden we allemaal een andere achtergrond, omdat we in dezelfde situatie zaten, was die klik er meteen. Ik kan heus wel over Peters ziekte praten met mensen uit mijn eigen omgeving, maar omdat ze het niet zelf meemaken, snáppen ze het ten diepste niet. Met deze groep had ik aan een half woord genoeg.”

Deelnemers en hun partners betalen een kleine eigen bijdrage voor de week. De rest wordt gefinancierd door Zorg en Zekerheid en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag & Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Oegstgeest, Nieuwkoop, Noordwijk, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. Zij maakten hier vandaag onder toeziend oog van de Alphense wethouder Anouk Noordermeer gezamenlijk afspraken over. Zo kunnen er in 2023 ook weer zes cursusweken worden georganiseerd.

Aanmelden voor de cursusweek kan via deze link. Meer informatie is te vinden op de website van ActiVite en Topaz.