Healthcare Potentials versnellen zorgtransformatie
PersberichtEr was ruimte voor discussie, voor het belang om je in elkaar te verplaatsen, zodat je elkaar beter begrijpt. En er waren ook kritische vragen. Waarom kies je er als zorgaanbieder voor om mensen met psychosociale problemen zelf te helpen? Het is voor hen veel beter om doorverwezen te worden naar een professional uit het sociaal domein. Bijkomend voordeel: je hebt meer tijd voor patiënten die medische zorg nodig hebben.
Tijdens de bijeenkomst op 6 maart keken we ook vooruit. Naar de zorgverleners en -bestuurders die elkaar steeds beter weten te vinden als ze een ingewikkeld vraagstuk hebben. “Ik heb het opleidingsprogramma als heel inspirerend ervaren”, zegt huisarts Judith Tjin-A-Ton. “Het is goed om te weten met wie je samenwerkt, waar je daarin tegenaan kunt lopen, elkaars organisaties te leren kennen en zo te weten hoe je samen verder kunt.” “Dan is het de volgende keer even bellen: hey, ik zit met een lastige casus.”, vult Kirsten Zitman, bestuurder bij BUZZ aan. “Kun je eens met ons meedenken?” Zo vindt je samen, over de grenzen van je eigen discipline, innovatieve oplossingen.
En dat is misschien wel de grootste winst van het bijzondere opleidingsprogramma, dat in 2020 werd ontwikkeld door het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur, in opdracht van Zorg en Zekerheid en Reos. “Wat in zo’n groep gebeurt, dat kan natuurlijk ook in de praktijk op die manier starten”, besluit Mark Scholte, directeur bij QualityZorg. “Als je op deze manier met elkaar samenwerkt, gestimuleerd door een zorgverzekeraar, dan maak je in de regio echt het verschil.”
Meer weten? Kijk dan onze film of ga naar de website van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur.