Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid


Hoe gaat het met de pilot “Gezonde leefstijl en meer” in Haarlemmermeer?

Persbericht
Bij het ontwikkelen van ongezond gewicht spelen vaak verschillende factoren en oorzaken. De gemeente Haarlemmermeer, Zorggroep Haarlemmermeer, Team Sportservice, zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en de GGD Kennemerland helpen gezinnen daarom op een nieuwe, duurzame manier. Deze pilot is eind vorig jaar van start gegaan. Wat zijn de eerste ervaringen van centrale zorgverlener Regine Peters?
project.alttext_fallback

Wat is er nieuw aan deze pilot?

“Gezinnen met een ongezonde leefstijl zoeken vaak geen hulp. Als ze dat wel doen, gaan ze naar de huisarts. Meestal wordt dan vooral naar het gewicht gekeken. Men krijgt advies voor het werken aan een gezonde leefstijl. Zo nodig volgt een verwijzing naar een kinderarts, diëtist en/of fysiotherapeut. Soms is dit genoeg maar vaak niet voor de langere termijn. Er is vaak veel meer aan de hand. Soms is eerst andere hulp nodig voor te kunnen starten aan een gezonde leefstijl. In de pilot ligt de focus daarom niet alleen op het gewicht.

Als centrale zorgverlener kijk ik samen met het gezin waar we eerst mee aan de slag gaan. Het wordt een plan van het gezin dat bij het gezin past. Alleen zo kunnen we een blijvende verandering in leefstijl bereiken. Ik heb twee jaar lang een centrale rol, in overleg met alle betrokken zorg- en welzijnsprofessionals. Ook evalueer ik geregeld met het gezin. Het fijne is dat ik kind en gezin twee jaar lang kan begeleiden.”

Wat zijn je eerste bevindingen?

“Inmiddels zijn we samen met de eerste gezinnen van start gegaan. Sommige kinderen zijn al langer in beeld zijn bij de huisarts in verband met overgewicht/obesitas. Soms is er al contact geweest met een diëtist, maar vervalt het gezin weer in het oude gedrag als de begeleiding stopt. Dat is frustrerend, voor ouders en kind. Ik zie ook dat zorgprofessionals soms langs elkaar heen werken en er soms heel veel zorg wordt ingezet. Vaak is de GGD al betrokken, is er al een diëtist en een fysiotherapeut bezig. Het fijne is dat ik in de rol van centrale zorgverlener de zorg kan coördineren en evalueren. Ik ben het vaste aanspreekpunt voor zorgverleners en gezin. Zo kan ik kijken of de aanpak goed verloopt en passend blijft.”

Wat werkt aan deze aanpak?

“Er ontstaat een vertrouwensband. Dat komt omdat ik er echt de tijd voor heb en daardoor een goede band opbouw met het gezin en zorg- en welzijnsprofessionals. Daarbij luister ik zowel naar de ouders als naar het kind. Dat levert soms bijzondere gesprekken op. Een van ‘mijn’ gezinnen is vol goede moed van start gegaan. In het gesprek gaven de ouders aan al heel bewust bezig te zijn met een gezonde leefstijl. In het gesprek en bij de brede uitvraag gaf het kind aan meer behoefte te hebben aan tijd samen met de ouders. Bijvoorbeeld om samen leuke dingen te doen. Niet alles draait om gezonde voeding en beweging. Ook daar gaan we het gesprek over aan.”

Oproep: doe mee aan de pilot

Centrale zorgverlener Regine Peters heeft nog ruimte om meer gezinnen uit Haarlemmermeer te begeleiden. Ben je zorg- of welzijnsprofessional en ken je een gezin waarbij het fijn is dat er breder wordt gekeken naar mogelijke oorzaken? Neem dan contact op met Regine Peters via centralezorgverlener@vrk.nl