Meer tijd voor de zorg door meer geld voor welzijn
PersberichtDe vraag naar zorg stijgt fors door, maar er is te weinig personeel. “Wie dit het eerste merken, zijn de huisartsen”, zegt Ton van Houten. “Zij krijgen het steeds drukker en op steeds meer plaatsen ontstaat een tekort. Zorg en Zekerheid helpt daarom actief mee om ervoor te zorgen dat huisartsen het minder druk krijgen. En dat iedere verzekerde de zorg krijgt die nodig is. Wij steken bijvoorbeeld extra geld in de samenwerking binnen de zorg én met het sociale domein. Hierdoor heeft de huisarts meer tijd en krijgen bepaalde patiënten zorg of hulp van een andere (zorg)professional. Ook zorgen wij ervoor dat zaken als ICT, het vinden van personeel of geschikte huisvesting niet op het bord van de zorg komen. Dat helpt, want onlangs is er een nieuwe praktijk in Hoofddorp geopend. De helft van de inwoners die op de wachtlijst stond, heeft inmiddels weer een huisarts.”
De juiste zorg op de juiste plek
In 2024 sloot Zorg en Zekerheid een meerjarige afspraak met de drie regionale koepels van fysiotherapeuten. “Het is belangrijk dat mensen een fysiotherapeut in de buurt hebben. Die ontlast de huisarts en mensen kunnen er zonder verwijzing terecht”, legt lid Raad van Bestuur Henk Gerla uit. “Na een behandeling in het ziekenhuis helpt de fysiotherapeut mensen snel weer op de been. Soms kan zelfs worden voorkomen dat er zorg in het ziekenhuis nodig is.”
Zorg en Zekerheid investeert niet alleen in de huisarts, de apotheker, de diëtist, de fysiotherapeut en de wijkzorg maar ook in de ziekenhuizen. “We maken afspraken voor meerdere jaren, zodat de zorg de ruimte en het geld krijgt om mensen op de juiste plek zorg te geven”, legt Henk Gerla uit. “Zo kunnen mensen bij de huisarts een oogonderzoek laten doen of een advies van een dermatoloog krijgen. Bepaalde behandelingen vinden zelfs thuis plaats. Het voordeel voor onze verzekerden is dat het geen eigen risico kost. Het ziekenhuis krijgt zo meer tijd voor mensen die wel zorg in het ziekenhuis nodig hebben. Deze afspraken hebben we met het Alrijne, het LUMC en het Spaarne Gasthuis en met wijkzorgorganisaties in de buurt, zoals Marente en ActiVite.”
Een miljard voor welzijn
Niet elke zorgvraag heeft een medische oorzaak. Mensen die eenzaam zijn, geldzorgen hebben of te weinig bewegen, komen nu vaak in de zorg terecht. Dat kost onnodig veel geld. “Wij weten uit ervaring dat je deze mensen beter in het sociaal domein kunt helpen”, zegt Henk Gerla. “Zorg en Zekerheid gelooft al 200 jaar in regionale samenwerking tussen gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties. Met onze hulp is er bijvoorbeeld Welzijn op Recept waarbij de huisarts mensen in contact brengt met een wijk- of welzijnscoach. Maar dit is niet voldoende. Wij herhalen daarom onze oproep uit 2023 om een miljard uit de zorg te investeren in welzijn. Als mensen hulp krijgen in het sociale domein, krijgt de huisarts meer tijd voor patiënten die wel medische zorg nodig hebben. Uit diverse onderzoeken blijkt dat we hiermee zorgkosten besparen. Het zou goed zijn als het kabinet een deel van die besparing investeert in welzijn. Zodat zij hun goede werk kunnen blijven doen.”
Premiestijging onvermijdelijk
“Door alle ontwikkelingen in de zorg en door hogere lonen voor het zorgpersoneel is een stijging van de zorgpremie in 2025 helaas onvermijdelijk”, besluit Henk Gerla. “Zorg en Zekerheid kan dit gelukkig dempen door geld uit de reserves te halen. De prijs van de meest gekozen verzekering, de Zorg Zeker Polis, stijgt in 2025 met € 10,80 per maand naar € 158,75. Deze stijging is in lijn met de verwachting van het Ministerie van VWS.”