Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid


Praktijkondersteuner speciaal voor jeugd nu in heel Haarlemmermeer

Persbericht
Laagdrempelig, vrij toegankelijk en goed voor de mentale gezondheid van de jeugd (0-18 jaar) in Haarlemmermeer. Dat zijn de voordelen van de POH ggz jeugd. Wethouder Charlotte van der Meij (Zorg en Welzijn) is trots dat deze voorziening in alle kernen van de gemeente beschikbaar is voor ouders en kinderen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid.
Sfeerbeeld

Is je kind vaak somber? Of zijn er andere problemen, zoals vapen, slecht eten of slapen? Neem dan contact op met je huisarts. Hier kun je een afspraak maken met een speciale zorgverlener: de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (ggz) Jeugd luistert naar je en helpt je verder.

De POH ggz jeugd is in 2018 als pilot begonnen in Haarlemmermeer. Het doel is om kinderen met mentale gezondheidsklachten laagdrempelig en snel te helpen. Hierdoor kan (zwaardere) jeugdzorg soms worden voorkomen. Omdat de gemeente gelooft in het effect van de POH ggz jeugd is de pilot in 2021 omgezet naar een structurele voorziening.

Zorg en Zekerheid

In de meeste kernen werkt de gemeente samen met de Zorggroep Haarlemmermeer, Gezondheidscentra Haarlemmermeer en met de preferente zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Met laatstgenoemde financiert de gemeente in de meeste kernen de voorziening gezamenlijk.

In de kernen Spaarndam en Badhoevedorp heeft de gemeente de financiering voor eigen rekening genomen. Deze kernen vallen onder de zorgverzekeraar Zilveren Kruis, waar de gemeente geen afspraken mee heeft kunnen maken.

Wethouder Charlotte van der Meij prijst Zorg en Zekerheid. “Samen werken aan de opgaven binnen het Sociaal Domein en het verminderen van de druk op de zorg vraagt om beide een stap in elkaars richting te zetten. De POH ggz Jeugd is hier een mooi voorbeeld van. Dat Zorg en Zekerheid hier zijn nek voor uitsteekt verdient lof”.

Spreekuur

De POH ggz jeugd is beschikbaar binnen de huisartsenpraktijk om met ouders en jeugdigen in gesprek te gaan over de mentale ontwikkeling. De gesprekken worden doorgaans snel gepland waardoor een verdere escalatie van klachten voorkomen kan worden. Dit leidt ook tot minder verwijzingen naar de tweedelijns zorg in Haarlemmermeer. Wanneer het toch nodig is om een jeugdige te verwijzen naar tweedelijnszorg dan doen zij dit onder verantwoordelijkheid van de huisarts.