Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Ziekenhuis Amstelland en Amsterdam UMC blijven samenwerken, met steun van Zorg en Zekerheid

Persbericht
Ziekenhuis Amstelland en Amsterdam UMC blijven samenwerken om patiënten de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Hiertoe tekenden zij deze zomer een verlenging met Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis. De afspraken gelden voor drie jaar.
Sfeerbeeld

Vijf jaar geleden tekenden de twee ziekenhuizen een bijzondere overeenkomst. “Inmiddels werken we samen aan het bieden van passende medisch specialistische zorg”, zegt Sophia de Rooij, voorzitter Raad van Bestuur Ziekenhuis Amstelland. “Voor patiënten, verwijzers, maar ook medisch specialisten en medewerkers is de ondertekening een herbevestiging van onze zorgvuldige werkwijze. Die is inmiddels een voorbeeld geworden voor andere zorgpartners.”

Derdelijns- en tweedelijnszorg

In de samenwerking zijn onder andere afspraken gemaakt over zorgherschikking. Dat wil zeggen dat de juiste zorg op de juiste plaats wordt geboden: als een patiënt geen academische, derdelijnszorg (meer) nodig heeft, wordt deze verwezen naar een ziekenhuis in de tweede lijn.

De komst van spoedeisende hulp patiënten naar Ziekenhuis Amstelland in 2019 was een eerste uitwerking van de samenwerking. Daarna volgden afspraken over de behandeling van neurologische patiënten uit Amsterdam UMC door Ziekenhuis Amstelland.

Voor Ziekenhuis Amstelland draagt het extra aanbod van patiënten bij aan de strategie voor een toekomstbestendig ziekenhuis in de regio. Amsterdam UMC krijgt door de overheveling van basiszorg naar Ziekenhuis Amstelland meer capaciteit voor zorg aan zeer complexe patiënten.

De juiste zorg en hulp

Zorg en Zekerheid is er trots op dat de bijzondere samenwerking tussen de twee ziekenhuizen wordt voortgezet. “Als regionale zorgverzekeraar geloven wij al bijna 200 jaar in samenwerking”, zegt manager Michiel Nijland van Zorg en Zekerheid. “Tussen ziekenhuizen onderling, met de eerste lijn maar ook met het sociale domein en gemeenten.”

Dankzij de goede samenwerking tussen zorg en welzijn krijgen inwoners van de regio Amstelland steeds vaker echt de juiste zorg en hulp op de juiste plek. “De eerste lijn verwijst sommige mensen in de spreekkamer door naar een welzijns- of buurtsportcoach”, zo legt Nijland uit. “Bijvoorbeeld bij psychosociale klachten, bepaalde leefstijlklachten of eenzaamheid. Heeft een patiënt volgens de huisarts ziekenhuiszorg nodig? Dan vindt die bij voorkeur plaats in een ziekenhuis in de buurt. Zo houden we de zorg, ook in de toekomst, toegankelijk en betaalbaar.”