Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Zorg in het buitenland

Zorg in het buitenland bestaat uit spoedeisende (onvoorziene) zorg en planbare zorg. Op deze pagina lees je over beide soorten informatie.

Advies vóór vertrek naar het buitenland

Houd voor vertrek naar het buitenland rekening met deze aandachtspunten:

 • zorg ervoor dat je het juiste verzekeringsbewijs bij je hebt
 • voor Rusland en Cuba is voor de afgifte van een visum een verzekeringsverklaring nodig
 • wanneer je zelf zorgkosten hebt betaald, vraag dan een factuur die is geschreven in het Duits, Engels, Frans of Nederlands

Ik ben nu in het buitenland en heb zorg nodig!

Neem direct contact op met de alarmcentrale (071) 5 825 444 wanneer je in het buitenland met spoed zorg nodig hebt. De ANWB helpt jou graag verder. Je regelt bij de alarmcentrale ook goedkeuring voor:

 • het toesturen van geneesmiddelen
 • repatriëring van een stoffelijk overschot
 • de begeleiding bij repatriëring

Daarnaast is contact met de alarmcentrale noodzakelijk om vergoeding uit onze aanvullende verzekeringen te kunnen krijgen bij:

 • een ziekenhuisopname
 • meer dan tweemaal een poliklinische behandeling
 • medische repatriëring (voor beoordeling noodzakelijkheid)

Niet spoedeisende (planbare) zorg

In de volgende situaties kan je na toestemming van ons voor een intramurale (opname van minimaal 1 nacht) behandeling naar het buitenland:

 • je kunt niet tijdig in Nederland (of in een ander woonland) behandeld worden
 • je hebt topklinische zorg nodig, die niet in Nederland beschikbaar is

Meer informatie

Als je vragen hebt over een behandeling in het buitenland, kan je contact opnemen met de afdeling Declaraties buitenland (071) 5 825 437 of langsgaan bij een van onze verzekeringswinkels.

Voor meer informatie over zorg in het buitenland kan je ook de website van het Nationale Contactpunt (NCP) Grensoverschrijdende zorg Nederland raadplegen. Vergoeding in het buitenland is gebaseerd op Europese regelgeving. Hierover lees je meer op de pagina Europese regelgeving op de website NCP Grensoverschrijdende zorg Nederland. Of lees de folder hieronder:

Medicijnen mee op reis

Ga je langer dan 3 maanden naar het buitenland en gebruik je (chronische) medicijnen? De apotheker is op de hoogte van de maximale periode waarin geneesmiddelen meegegeven kunnen worden. Indien de apotheker heeft aangegeven dat er een aanvraag nodig is, kun je gebruik maken van het Aanvraagformulier vergoeding en aflevering medicatie op vakantie. Als je het formulier hebt ingevuld en opgeslagen, kan je deze beveiligd naar ons e-mailen door middel van onderstaande knop.

Start beveiligd e-mailen

In sommige landen heb je een officiële verklaring nodig voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, bijvoorbeeld voor slaap- en kalmeringsmiddelen (zoals Valium), sterke pijnstillers (zoals Morfine) en middelen voor de behandeling van ADHD. Wil je weten of jouw medicijn hieronder valt? Vraag dit dan aan je arts of apotheker.

 

Bedankt voor je feedback!

Er is een fout opgetreden. Wil je het later nog een keer proberen?

Verder lezen