Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Beleid zonder betutteling: zo ga je om met alcohol op de werkvloer


Als werkgever in Nederland kun je er vanuit gaan dat (een deel van) je medewerkersbestand in zijn/haar vrije tijd weleens drinkt. Dat is voor de meeste mensen geen probleem, maar voor sommigen is het dat wel en dát kan zich ook uiten op de werkvloer. Kan/moet je hier als werkgever iets mee doen? Wij vroegen het Maddy Blokland, Adviseur Alcohol, Drugs, Medicijnen en Werk bij het Trimbos-instituut.
project.alttext_fallback

Dat de effecten van alcoholgebruik doorwerken op de werkvloer is een feit. Volgens cijfers van het Trimbos-instituut vertoonde in 2018 zo’n 16% van de werknemers zogenoemd ‘riskant drinkgedrag’. “Dat wil niet zeggen dat je verslaafd bent, maar wel dat je zoveel drinkt dat je er last van hebt en bijvoorbeeld afspraken niet nakomt”, vertelt Blokland. Dit percentage ligt momenteel iets lager, maar blijft hoog. In combinatie met de negatieve gezondheidseffecten die alcohol heeft, is het dus geen gek idee om werknemers bewust te maken van de risico’s en in te zetten op preventie vanuit de werkgever. Maar hoe pak je dat aan?

1. Kijk naar alternatieven

Proosten met champagne bij het binnenhalen van een nieuwe opdracht, wijn in het kerstpakket en sterke drank schenken op een bedrijfsborrel; is alcohol nauw verweven in jullie bedrijfscultuur? Je kunt kijken naar alcoholvrije alternatieven. Die zijn er namelijk genoeg. Blokland: “Het lijkt een open deur, maar waar alcohol beschikbaar is, wordt er meer gedronken.” Dat betekent volgens Blokland overigens niet dat alcohol helemaal verbannen moet worden. “Stel bijvoorbeeld een limiet in op de hoeveelheid en bied alcoholvrije opties aan.” Als het drinken van alcohol niet de norm is, kan dat een stuk sociale druk om te drinken wegnemen.

2. Ga met je werknemers in gesprek

"Ga geen beleid droppen van bovenaf. Niet van ‘zo gaan we het doen en weg met die borrels’”, aldus Blokland. “Het is belangrijk om je werknemers erbij te betrekken.” Kijk dus samen naar de situatie
zoals die is en of die voor iedereen werkt. Ga in gesprek over de situaties waarin alcohol een rol speelt en kijk of die anders kunnen. Eventueel met hulp van een externe partner die alles in goede banen leidt.

3. Kennis is kracht

Zet in op informatie. Veel mensen zijn zich niet helemaal bewust van de impact die alcohol heeft. “Als je ’s avonds tien biertjes drinkt op een barbecue, gaat slapen en de volgende ochtend om 6 uur weer in de auto stapt, kan het zijn dat je alcoholpromillage nog steeds te hoog is om te rijden”, aldus Blokland. “Daar zijn veel mensen zich niet van bewust.” Er zijn verschillende manieren om werknemers inzicht te geven in (de gevaren van) drankgebruik. Onze vitaliteitspartners kunnen hierbij helpen.

4. Maak de keerzijde van alcohol bespreekbaar

Ruim 80% van de Nederlanders heeft in het afgelopen jaar alcohol gedronken; het is in onze samenleving normaal. Maar de negatieve kant van alcoholgebruik blijft vaak onderbelicht. Voor mensen met een alcoholprobleem is de drempel daarom hoog om aan de bel te trekken. Blokland: “Door actief met het onderwerp aan de slag te gaan, bijvoorbeeld door er beleid over op te stellen, kan je laten zien dat je het thema begrijpt, belangrijk vindt en het beste met je werknemers voor hebt.”

5. Zoek de verbinding

Alcohol neemt bepaalde remmingen weg en heeft daardoor de naam mensen te verbinden. Toch zijn er andere manieren van teambuilding te bedenken waarbij je nuchter in het voordeel bent. Denk bijvoorbeeld aan een sportieve activiteit, een kennisquiz of escape room. Of gooi het eens helemaal over een andere boeg; niet alleen samen drinken verbindt, maar samen niet drinken ook. Giet de welbekende nieuwjaarsborrel in een nieuwe vorm door hem het thema ‘Dry January’ mee te geven en moedig iedereen aan om mee te doen. Op vrijwillige basis natuurlijk.

Wil je meer weten of alcohol-, drugs- en medicijnbeleid? Kijk eens op de website van het Trimbos-instituut. Heb je hulp nodig bij het opstellen van een plan van aanpak? Wij brengen je graag in contact met een van onze vitaliteitspartners om te sparren over de mogelijkheden. Neem hiervoor contact op met het team Zakelijke Markt.