Documenten en formulieren apothekers
Voorkeursbeleid 2025
Zorg en Zekerheid hanteert voor veel geneesmiddelen een voorkeursbeleid. De lijst met voorkeursgeneesmiddelen wordt voor een periode van twee jaar vastgesteld. Gedurende deze periode kunnen echter wijzigingen worden doorgevoerd, bijvoorbeeld als een patent verloopt of als er leveringsproblemen zijn. De actuele voorkeurslijst wordt maandelijks bijgewerkt en toegevoegd aan onderstaande documenten.
- Lijst preferente geneesmiddelen Zorg en Zekerheid mei 2025
- Lijst preferente geneesmiddelen Zorg en Zekerheid april 2025
- Lijst preferente geneesmiddelen Zorg en Zekerheid maart 2025
- Lijst preferente geneesmiddelen Zorg en Zekerheid februari 2025
- Lijst preferente geneesmiddelen Zorg en Zekerheid januari 2025
SPK-clusters
Zorg en Zekerheid heeft enkele SPK-clusters aangewezen waarbij de maximale vergoeding van geneesmiddelen die hier onder vallen wordt bepaald aan de hand van de laagste apotheekinkoopprijs (AIP) binnen de gekoppelde PRK-clusters, minus de kortingsaftrek. In de onderstaande documenten vindt u een overzicht van deze SPK-clusters met de gekoppelde
PRK-clusters.
Vergoeding doorgeleverde apotheekbereidingen
Doorgeleverde apotheekbereidingen zijn niet-geregistreerde bereidingen die door een groot bereidende apotheek als collegiale doorlevering worden gemaakt en door een andere apotheek ter hand worden gesteld. Jaarlijks beoordelen zorgverzekeraars, op basis van de stand van wetenschap en praktijk en in overleg met zorgprofessionals, welke doorgeleverde bereidingen voor vergoeding in aanmerking komen. In de onderstaande bestanden vindt u de wijzigingen per kalenderjaar.
Verzoek (her)beoordeling medische noodzaak
Het kan voorkomen dat een verzekerde niet goed reageert op een (voorkeurs)middel. Er kan dan sprake zijn van medische noodzaak (MN), waarbij de voorschrijver het noodzakelijk acht om een ander geneesmiddel voor te schrijven. De Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen beschrijft dat de apotheker hierbij een professionele signaleringsfunctie heeft. Indien een apotheker vermoedt dat er geen sprake (meer) is van MN voor het voorgeschreven geneesmiddel, kan de apotheker Zorg en Zekerheid verzoeken om de MN (opnieuw) te beoordelen. Voor het indienen van een (her)beoordelingsverzoek kan gebruik worden gemaakt onderstaand formulier.
Declaratiewijze importgeneesmiddelen
Om continuïteit van de (geneesmiddelen)therapie te garanderen en tekorten zo veel als mogelijk te voorkomen kan onder voorwaarden van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) worden overgegaan tot het importeren van geneesmiddelen uit het buitenland. Het declaratieproces van geïmporteerde geneesmiddelen kan diffuus zijn. Met dit document geven wij duidelijkheid hierover.