Acute zorg
“Definitie: acute zorg is alle zorg die zo spoedig mogelijk verleend moet worden. Het doel is om schade aan de gezondheid of overlijden door een acute levensbedreigende aandoening of een ongeval te voorkomen.”
De acute zorg in Nederland staat voor een grote uitdaging. Om de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg te waarborgen, moet het acute zorglandschap ingrijpend transformeren. Dit is nodig om, met de beperkte middelen en zorgprofessionals die beschikbaar zijn, klaar te staan voor elke Nederlander die acute zorg nodig heeft.
Regionale Samenwerking voor Verbetering van Acute Zorg
Binnen het Regionaal Overleg Acute Zorg West (ROAZ) werken zorgaanbieders en zorgverzekeraars van vier zorgkantoorregio’s, waaronder Zuid-Holland Noord, samen aan concrete verbeteringen in de ROAZ-regio. In de regio West staan we voor specifieke opgaven, vastgelegd in het ROAZ-plan. Als één van de twee coördinerend zorgverzekeraars in de regio West is Zorg en Zekerheid nauw betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van het ROAZ-West plan.
De zorgkantoorregio’s Haarlemmermeer en Amstelland vallen onder de ROAZ regio Noord-Holland en Flevoland. Daarbij zijn we als Zorg en Zekerheid geen coördinerend zorgverzekeraar, maar worden wij betrokken wanneer het ontwikkelingen betreft in regio Haarlemmermeer en Amstelland.
Zorgaanbieders met vestigingen in onze regio’s kunnen zich tot ons wenden met plannen of ideeën voor het verbeteren van de acute zorg.
Voorkomen van acute zorg
De kwaliteit en toegankelijkheid van acute zorg staat onder druk. Zorg en Zekerheid zet zich in om deze druk samen met (zorg)professionals te verminderen. Dit doen we onder andere door ons te richten op keten-overstijgende samenwerking, het leggen van de verbinding met het sociaal domein en door aansluiting te zoeken bij al bestaande preventieve interventies. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar het beperken van de instroom van de meest kwetsbare groepen: 75-plussers en patiënten met verward gedrag en/of acute psychiatrische stoornissen, zoals beschreven in het ROAZ-plan West.
Zorgcoördinatie
Zorgcoördinatie speelt een cruciale rol in het ondersteunen van zowel patiënten als zorgverleners bij het vinden van passende zorg bij acute zorgvragen.
Voorbeelden hiervan zijn:
- een bezoek aan of van de huisartsenpost,
- het inzetten van ambulancezorg of acute wijkverpleging,
- het afschalen van de urgentie van een zorgvraag
- het vinden van vervolgzorg, zoals een bed voor eerstelijnsverblijf.
Zorgcoördinatie wordt bovenregionaal (op veiligheidsregio-niveau) vormgegeven om zorg op te kunnen schalen wanneer het regionale zorgaanbod (tijdelijk) niet passend is bij de vraag naar acute zorg. Hiermee draagt zorgcoördinatie bij aan toekomstbestendige zorg die toegankelijk blijft en aan de verbetering van de kwaliteit van de acute zorg. Meer informatie over de door VWS opgestelde kaders voor zorgcoördinatie zijn te vinden in het
.