Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Arbeidsmarkt


De krapte op de arbeidsmarkt stelt de zorg voor een grote uitdaging. Een houdbare arbeidsmarkt vraagt brede inzet om met het beschikbare personeel aan de zorgvraag te voldoen. In het IZA zijn afspraken gemaakt over het opleiden en behouden van zorgprofessionals die de sleutel vormen tot toegankelijke en kwalitatief hoogwaardige zorg. In de regioplannen zijn hierover aanvullende regionale afspraken gemaakt, waarbij wij ook een rol voor ons als (regionale) zorgverzekeraar zien door in gesprek te gaan met zorgaanbieders. Hierbij kan gedacht worden aan het aanpassen van afspraken zodat opleiden/omscholen gestimuleerd wordt door de werkgever. Ook kan het gaan over het creëren van een samenwerking en infrastructuur die bevorderend werkt voor een integraal personeelsbeleid. Bij voorkeur verbinden wij organisaties en personeelsbeleid aan elkaar zodat personeel bijvoorbeeld verandert van type zorgorganisatie, maar behouden blijft voor de zorg of het welzijnsdomein.

Vermindering regeldruk
Het is belangrijk om de administratieve lasten en regeldruk in de zorg fors te reduceren. Alle initiatieven van de afgelopen jaren hebben helaas tot een te beperkt resultaat geleid. Daarom kiezen partijen in het IZA voor een stevigere aanpak en ambitie: ‘Zinnig en radicaal simpel’ is het devies. Het rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) 'Is dit wel verantwoord?' stelt als gemeenschappelijk perspectief een halvering van de lastendruk in vijf jaar tijd.

Dit houdt onder andere in dat wij als zorgverzekeraar kritisch kijken naar de regeldruk die wij veroorzaken in het kader van zorginkoop en verantwoording. Wij stellen het doel om de administratieve lasten die door ons worden veroorzaakt tot het strikt noodzakelijke minimum te beperken en werken hierbij zoveel mogelijk samen met andere actoren.

Partijen spreken op het moment van schrijven over aanvullende (concrete) doelstellingen in het kader van het Aanvullend Zorg en Welzijn Akkoord (AZWA). Initiatieven of voorbeelden om de regeldruk te verminderen vernemen wij graag van zorgaanbieders tijdens de inkoopgesprekken.

Sociale en technologische innovaties
Zorg en Zekerheid onderschrijft de noodzaak van het breed implementeren van effectief gebleken arbeidsbesparende innovaties. De gezamenlijk geformuleerde ambities voor het thema digitale zorg dragen hieraan bij (zie focusthema digitale zorg).