Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Eigen regie en preventie


Door schaarste aan zorgprofessionals neemt de werkdruk toe. Zorg verplaatsen veroorzaakt vervolgens stagnatie op andere plekken in de zorgketen. Het is daarom van belang dat we op diverse wijzen de zelfredzaamheid van verzekerden stimuleren en waar mogelijk verhogen. Op deze manier kunnenverzekerden langer in de eigen vertrouwde omgeving wonen en houden we de zorgvraag zo lang mogelijk laag.

Zelfredzaamheid stimuleren wij op meerdere vlakken. Denk aan het bevorderen van community building (gemeenschapsopbouw) en het verbinden van verzekerden met relevante organisaties zodat zij een sociaal netwerkkunnen opbouwen. Ook stimuleren wij slimme toepassingen ter bevordering van de zelfredzaamheid (zie focusthema digitale zorg). Dit kan zowel vanuit bestaande zorgaanbieders als ook van nieuwe toetreders zijn.

Preventie: het voorkomen van zorgvragen
Om de zorg toekomstbestendig te maken moeten we kritisch beoordelen welke zorg nodig is en voor welke problemen deze zorg aangewend wordt. Het verlenen van zorg is niet altijd de oplossing. We moeten ook kijken hoe we een zorgvraag kunnen voorkomen of uitstellen. Hiervoor moeten we buiten de gebaande paden treden. Het kan gaan om collectieve bevordering van gezondheid zoals bewegen, gezond eten en een gezonde leefomgeving. Het kan ook gaan over het versterken van sociale netwerken ter bevordering van een informeel hulpaanbod. Het ultieme doel is om (verergering van) eenzaamheid te voorkomen zodat mensen lekkerder in hun vel zitten en zich gelukkiger voelen.

Naast onze reguliere rol als zorginkoper van (geïndiceerde en zorggerelateerde) preventie, zal Zorg en Zekerheid vaker de rol aannemen van meedenker met (bewoners)initiatieven. Wij ondersteunen buurten bij het opzetten van initiatieven waarin inwoners elkaar helpen en samen eenzaamheid voorkomen.