Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Wonen en zorg voor ouderen


De vergrijzing van de bevolking vormt één van de grootste uitdagingen van onze tijd. Het aantal ouderen neemt gestaag toe en bovendien worden zij steeds ouder. Deze demografische verschuiving leidt tot een toenemende en complexere zorgvraag, terwijl het aantal beschikbare mensen in de (mantel)zorg afneemt.

Zorg en Zekerheid speelt als regionale zorgverzekeraar én zorgkantoor een cruciale rol in het faciliteren van samenwerking tussen diverse zorg- en welzijnspartijen. Voortvloeiend uit de regiobeelden, diverse akkoorden en regionale visies, zijn in de regioplannen verschillende actielijnen opgenomen voor het thema ouderen. De doelen met bijbehorende actielijnen komen tussen de regio’s sterk overeen en kunnen worden samengevat in de volgende focuspunten:

  • Vitaal ouder worden en eigen regie
  • Omzien naar elkaar in een zorgzame en inclusieve wijk
  • Passende ondersteuning en zorg op de juiste plek
  • Innovatie en digitalisering
  • Aantrekken en behoud van personeel

De komende jaren werkt Zorg en Zekerheid in dit kader met zorgaanbieders en welzijnspartijen onder meer aan het versterken van de eerstelijn en verdere verbinding met het sociaal domein. Doordat ouderen langer thuis wonen krijgt de eerstelijn steeds meer en complexere (zorg)vragen te beantwoorden.

Om de beschikbare capaciteit aan zorg zo effectief mogelijk te benutten en te voorkomen dat ziekenhuizen en tijdelijke herstelzorg opstropen, zetten we in op de doorontwikkeling van regionale aanmeldpunten voor vervolgzorg. Dergelijke aanmeldpunten ontlasten verwijzers bij het zoeken naar beschikbare capaciteit in bijvoorbeeld eerstelijnsverblijf, geriatrische revalidatie, respijtzorg, acute wijkverpleging en dergelijke. Hiermee wordt zoektijd bij zorgverleners vermeden en kunnen ziekenhuisopnames worden voorkomen of verkort.