Samen met u bewegen wij van zorg naar gezondheid
Externe ontwikkelingen
De toegankelijkheid van de zorg staat zwaar onder druk. Externe ontwikkelingen zoals vergrijzing, personeelstekorten, medische innovaties maar ook ongezonde leefstijl in een ongezonde leefomgeving drijven de vraag naar en de kosten van zorg steeds verder op. Het maken van andere keuzes binnen de zorg is noodzakelijk om:
- voldoende middelen over te houden om te investeren in onder andere onderwijs en infrastructuur;
- te voorkomen dat 1 op de 4 Nederlanders in de toekomst in de zorg moet werken;
- de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden.
De noodzaak voor het maken van andere keuzes en het daarmee het transformeren van de zorg is niet nieuw. De akkoorden Integraal Zorg Akkoord (IZA), Wonen Zorg (WOZO) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) bevatten veel transformatieopgaven voor zorg en ondersteuning. Wij willen in onze regio het verschil maken door samen met u de zorg toekomstbestendig en de buurt gezond te maken.
Het doel van Zorg en Zekerheid: van zorg naar gezondheid
Om goede zorg voor onze verzekerden nu én in de toekomst toegankelijk te houden, gaan we voor gezondheid! Het doel van Zorg en Zekerheid is daarom: bewegen van zorg naar gezondheid. Verzekerden moeten de gezondste versie van zichzelf kunnen zijn. Daarbij is het de bedoeling dat iedereen in staat is om:
- gezonde keuzes te maken;
- zorg te regelen wanneer dat toch nodig is;
- leert omgaan met een (chronische) ziekte of aandoening.
In de regio werken we samen met zorgaanbieders, gemeenten en andere partners vanuit het gedachtengoed van positieve gezondheid om de zorg toekomstbestendig te maken. Wij stimuleren onze zorgaanbieders om naar gezondheid en leefstijl te kijken en om niet alle vragen met zorg op te lossen. Met onze partners maken we constructieve afspraken over passende zorg: het voorkomen, vervangen, verplaatsen en verduurzamen van zorg, samen mét de verzekerde, dichtbij of digitaal waar het kan.
Om het doel van Zorg en Zekerheid te bereiken hebben wij vier strategieën en vijf thema’s benoemd waarmee wij in de regio het verschil maken. Deze strategieën en thema’s staan benoemd in afbeelding 1:

Afbeelding 1: het doel, de strategieën en thema’s van Zorg en Zekerheid
Regionale samenwerking
Zorg en Zekerheid koopt in heel Nederland zorg in, waardoor iedereen in Nederland zich bij ons kan verzekeren van goede zorg. In onze regio Noord-Holland Zuid en Zuid-Holland Noord (zie afbeelding 2) doen we meer dan alleen goede zorg inkopen. Hier maken we afspraken over de gehele zorgketen: van het sociaal domein via de huisarts tot verpleging en verzorging door het zorgkantoor. Daarmee geven we als Zorg en Zekerheid niet alleen invulling aan het IZA (Integraal Zorgakkoord), maar ook aan de doelen in het GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord), WOZO (Programma Wonen en Zorg voor Ouderen) en het TAZ (Programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn). De regio kent ons en wij kennen de regio. Met een groot marktaandeel en twee zorgkantoren kunnen wij in de regio de zorg samen met zorgaanbieders en andere partners het beste organiseren.

Afbeelding 2: de regio van Zorg en Zekerheid
Het organiseren van de beste zorg doen we door met zorgaanbieders partnerships aan te gaan gericht op het bereiken van ons doel. Goede regionale samenwerking op basis van onderling vertrouwen met zorgaanbieders, gemeenten en andere partners is een randvoorwaarde om onze strategiën uit te voeren.Daarom bieden we onder specifieke voorwaarden de zorgaanbieders in de regio (meerjarige) maatwerkcontracten aan. Hierbij is het gedachtengoed van positieve gezondheid een belangrijk uitgangspunt.
Binnen de regionale samenwerking geven regiobeelden inzicht in de huidige en toekomstige zorgvraag. Conform de IZA-afspraken updaten we de volgende regiobeelden in 2023:
- Amstelland en de Meerlanden (2 regiobeelden)
- Zuid-Holland Noord
Op basis van de vernieuwde regiobeelden krijgen we vanaf 2024 beter zicht op de noodzakelijke transformaties van zorg. Samen bepalen we hoe we de zorg in de regio nu en in de toekomst toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief hoog kunnen houden. Onder andere op basis van deze (geüpdatete) regiobeelden leggen we in regioplannen vast welke opgaven we met prioriteit oppakken. Omdat sommige plannen onze zorgkantoorregio overstijgen (ROAZ, GHOR), werken wij ook steeds meer samen met stakeholders die regio-overstijgend zijn. Daarnaast pakken we nadrukkelijk onze rol in de samenwerking en afstemming met andere zorgverzekeraars op.