Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

  • Zorgprofessionals
  • Zorginkoop
  • Declareren
  • Beroepsgroep
  • Service en contact
  • Wat wordt vergoed?
  • Zorgverlener vinden
  • MijnZZ
  • Betalen
  • Consumenten
  • Zakelijk
  • Zoeken

Zoeken

Sluiten
  1. Home
  2. Zorginkoop

Zorginkoop

Algemeen zorginkoopbeleid 2021

Wijzigingen ten opzichte van 2020

Tot en met 2020 heeft Zorg en Zekerheid een deel van de zorginkoop gezamenlijk met de VRZ-partners ENO en ONVZ georganiseerd. Per 2021 vervalt deze samenwerking. Vanaf 2021 voert Zorg en Zekerheid haar eigen inkoopbeleid en verzorgt de inkoop alleen voor haar eigen verzekerden. De belangrijkste beleidswijzigingen zijn:

  • Zorg en Zekerheid maakt vanaf 2021 duidelijk onderscheid tussen de zorginkoop in de kernregio en daarbuiten;

  • Binnen de kernregio hebben wij een visie geformuleerd, onze ‘stip op de horizon’. Daarmee geef wij meer inhoudelijk richting. Onze focus ligt daarbij op de samenwerking over de keten heen, de Juiste Zorg op de Juiste Plek, digitale zorg en we willen het gedachtegoed van Positieve Gezondheid leidend maken;

  • Deze inkoopstrategie is verwoord in dit algemene inkoopbeleid; in het inkoopbeleid van de verschillende zorgsoorten wordt hier nader invulling aan gegeven.

Toevoeging per 1 juli 2020:

  • Innovatie: proces aanvraag financiering voor initiatieven en projecten.

Uitdaging

In Nederland kunnen wij rekenen op een goede gezondheidszorg. We zien echter dat de betaalbaarheid van zorg steeds verder onder druk komt te staan door ontwikkelingen als vergrijzing, nieuwe - vaak dure - medische technologieën en geneesmiddelen en een tekort aan personeel. Door goede afspraken met zorgaanbieders in onze zorginkoop wil Zorg en Zekerheid bijdragen aan een toekomstbestendige zorg. Zo willen wij voor iedereen goede zorg duurzaam toegankelijk houden en een concurrerende premie blijven bieden. Door onze zorginkoop willen wij de beste keuze zijn voor inwoners van onze kernregio.

Inkoopstrategie: verschil regionale en landelijke inkoop

Beëindiging samenwerking inkoop VRZ

Wij zullen in 2021 zelfstandig, zonder ONVZ en ENO, in heel Nederland contracten sluiten voor alle zorgsoorten. Daarbij kiezen wij ervoor om alleen aanvullende innovatieve afspraken te maken met zorgaanbieders in de regio’s waar wij een groot marktaandeel hebben. Onze kernregio omvat de regio’s Zuid Holland Noord (gemeentes: Leiden, Alphen aan den Rijn, Katwijk, Teylingen, Nieuwkoop, Leiderdorp, Kaag en Braassem, Noordwijk, Voorschoten, Oegstgeest, Lisse, Hillegom en Zoeterwoude), Amstelland (gemeentes: Amstelveen, Ouder-Amstel, Aalsmeer en Uithoorn) en de Meerlanden (gemeente Haarlemmermeer).

We kiezen voor focus op onze kernregio. Dit houdt in dat we vanaf 2021 steeds nadrukkelijker onderscheid zullen maken in de wijze van contracteren van onze regionale aanbieders en aanbieders buiten onze kernregio. In het inkoopbeleid per zorgsoort zal – daar waar relevant – aandacht zijn voor het verschil in inkoopproces tussen regionale en landelijke zorgaanbieders.

Sfeerbeeld

Landelijke zorginkoop

Zowel binnen als buiten onze kernregio kunnen onze klanten rekenen op voldoende, goede en passende zorg. Omdat ons marktaandeel buiten de regio gering is, zullen wij hier geen aanvullende en/of innovatieve afspraken maken met aanbieders die een beperkte omzet hebben voor Zorg en Zekerheid. Waar dat mogelijk is, zijn wij bereid om buiten onze regio aan te sluiten bij initiatieven van andere zorgverzekeraars die de juiste zorg op de juiste plek bevorderen.

Wij zetten ons in voor het maken van afspraken waarbij de wederzijdse belangen centraal staan. Dit betekent dat de landelijke zorginkoop gekenmerkt wordt door een efficiënt inkoopproces. Om dit te realiseren, richten wij ons op duidelijke afspraken met minimale administratieve lasten. Wanneer wij met zorgaanbieders inhoudelijke en financiële afspraken maken waarbij een langdurige samenwerking van belang is, zijn wij bereid om meerjarenafspraken te maken. In het zorgspecifieke inkoopbeleid wordt – daar waar van toepassing - uiteengezet welke voorwaarden wij daaraan stellen.

Regionale zorginkoop

Met onze partners in de regio maken wij – bij voorkeur meerjarige – afspraken over kwaliteit en doelmatigheid van zorg. We bieden ruimte voor innovatie. We werken samen aan de uitdagingen die op ons afkomen en trekken samen met zorgverleners op om onze visie in de regio gestalte geven. Hierbij is in de kernregio ruimte voor maatwerk.

Visie op zorg in de regio

In 2030 is onze regio de gezondste van Nederland, dat is de visie van Zorg en Zekerheid. De gezondheid van onze klanten staat voor ons voorop en dit is het gemeenschappelijke doel van de samenwerking die wij hiervoor met onze strategische partners in de regio aangaan. Met onze lokale aanwezigheid en zichtbaarheid zijn wij als zorgverzekeraar voor de inwoners van onze regio de meest natuurlijke keuze.

Zorg en Zekerheid ondersteunt haar klanten zelfredzaam te zijn en te komen tot optimale ervaren gezondheid. Wij leggen de focus op gezondheid in plaats van klacht of ziekte. De uitgangspunten hierbij zijn het gedachtengoed van Positieve Gezondheid en die van de juiste zorg op de juiste plek. Om dit te bereiken, werkt Zorg en Zekerheid samen met inwoners, zorg- en welzijnsaanbieders, gemeentes en werkgevers. Samen willen wij in de regio onze ‘stip op de horizon’ bereiken:

  • Inwoners hebben een gezonde leefstijl en er is kwalitatief goede en betaalbare zorg beschikbaar, ingericht op basis van de behoefte van (groepen) inwoners.

  • Als mensen vragen hebben over hun gezondheid of leefstijl dan stimuleren wij hen gebruik te maken van slimme technologie, online advies en informatie. Uitslagen en metingen zijn beschikbaar in een online dossier dat mensen helpt beslissingen te nemen. Zo hebben mensen zelf de regie waar mogelijk. Relevante data kunnen desgewenst ook eenvoudig worden gedeeld tussen zorgaanbieders.

  • Hebben onze klanten zorg nodig dan biedt de eerste lijn de benodigde zorg of wijst de weg naar zorg of ondersteuning in de tweede of derde lijn. Deze zorg is bij voorkeur dicht bij huis of thuis waar dat kan en verder weg als dat medisch inhoudelijk noodzakelijk is. Zorgverleners van alle disciplines richten zich op omgaan met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen. Ze werken samen en consulteren elkaar als dat nodig is.

Lees hier onze speerpunten en klantpaden zorginkoopbeleid 2021

Controles van declaraties

Zorgverzekeraars zijn verplicht de rechtmatigheid en doelmatigheid van de in rekening gebrachte prestaties te onderzoeken. Ons controleplan kunt u hier inzien.

Integriteit zorgaanbieders

Zorg en Zekerheid wil werken met integere zorgaanbieders. Wij vertrouwen erop dat zorgaanbieders transparant zijn over de organisatie en uitvoering van de dienstverlening. Wij verwachten dat Zorg en Zekerheid desgevraagd wordt voorzien van informatie en verklaringen op basis waarvan wij de integriteit kunnen vaststellen. Hiernaast maakt Zorg en Zekerheid onder meer gebruik van het portaal Raadpleging Integriteit Zorgaanbieders (RIZ). Bevindingen van zorgvuldig onderzoek, waarbij de zorgaanbieder in de gelegenheid wordt gesteld te reageren, kan aanleiding zijn de contractuele relatie met de zorgaanbieder niet aan te gaan, de contractuele verplichtingen op te schorten of de contractuele relatie te beëindigen.

Inkoopproces

Om zorgaanbieders de gelegenheid te geven zich goed op de contractering voor te bereiden, publiceren wij uiterlijk 1 april 2020 ons zorginkoopbeleid voor 2021. We hanteren de toepasselijke Good Contracting Practices.

We zijn voortdurend bezig het proces te vereenvoudigen door (waar mogelijk) digitaal te contracteren en door het toenemend aangaan van meerjarenafspraken. Ook maken we zoveel mogelijk gebruik van onze eigen gegevens. We vragen zorgaanbieders alleen informatie als die noodzakelijk is en we er daadwerkelijk iets mee doen. Zo dragen we bij aan vermindering van de administratieve lasten.

Planning en praktische informatie

In het inkoopbeleid per verstrekking vindt u de uitgewerkte planning, contactgegevens en informatie over het VECOZO Zorginkoopportaal (waar dat van toepassing is).

Disclaimer
Dit zorginkoopbeleid is opgesteld met inachtneming van de nu bekende wettelijke, beleids- en financiële kaders. Zorg en Zekerheid behoudt zich uitdrukkelijk het recht voor om het zorginkoopbeleid en de bijbehorende zorginkoopprocedure op enig moment aan te passen wegens gewijzigde of nog te wijzigen wet- en regelgeving (inclusief beleidswijzigingen) en gewijzigde of nog te wijzigen financiële kaders. Zorg en Zekerheid behoudt zich ook het recht voor om het zorginkoopbeleid verder aan te vullen, te wijzigen en/of te verduidelijken, ook in het licht van de toekomstige effecten op de zorg door de Corona crisis.

Zorg en Zekerheid volgt de ontwikkelingen met betrekking tot COVID-19 nauwgezet. Op dit moment kunnen we niet goed inschatten of - en zo ja, in hoeverre - de ontwikkelingen rond het coronavirus gevolgen hebben voor het inkoopbeleid 2021. Mochten aanpassingen in het inkoopbeleid noodzakelijk zijn, dan informeren wij u daar tijdig over.

Lees hier het nieuwsbericht van de Nederlandse Zorgautoriteit over mogelijk meer aanpassingen op het zorginkoopbeleid 2021 door COVID-19.

Zorginkoopbeleid 2021

  • ELV GRZ GZSP Inkoopbeleid 2021 (pdf5.276kB)
  • Farmacie Inkoopbeleid 2021 (pdf1.275kB)
  • Geboortezorg Inkoopbeleid 2021 (pdf3.220kB)
  • GGZ Inkoopbeleid 2021 (pdf3.770kB)
  • GGZ Beleidskader verslavingszorg 2021 (pdf1.623kB)
  • GLI Inkoopbeleid 2021 (pdf1.946kB)
  • Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg Inkoopbeleid 2021 (pdf4.399kB)
  • Hulpmiddelen Inkoopbeleid 2021 (pdf2.176kB)
  • Mondzorg Inkoopbeleid 2021 (pdf2.504kB)
  • MSZ Inkoopbeleid 2021 (pdf3.350kB)
  • Paramedie Inkoopbeleid 2021 (pdf5.959kB)
  • Toekomstbestendige ouderenzorg in de regio (pdf2.062kB)
  • Vervoer Inkoopbeleid 2021 (pdf1.494kB)
  • Wijkverpleging inkoopbeleid 2021 (pdf4.406kB)
  • ZG Inkoopbeleid 2021 (pdf2.033kB)
  • Audiologische Centra Inkoopbeleid 2021 (pdf1.493kB)

Zorginkoopbeleid 2020

  • Paramedie Inkoopbeleid 2020 (pdf2.816kB)
  • Mondzorg inkoopbeleid 2020 (pdf2.250kB)
  • Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg inkoopbeleid 2020 (pdf4.991kB)
  • ZG inkoopbeleid 2020 (pdf1.331kB)
  • ZBC inkoopbeleid 2020 (pdf1.383kB)
  • Radiotherapie inkoopbeleid 2020 (pdf1.067kB)
  • Vervoer Inkoopbeleid 2020 (pdf440kB)
  • MSR inkoopbeleid 2020 (pdf1.458kB)
  • GLI inkoopbeleid 2020 (pdf1.711kB)
  • Hulpmiddelen inkoopbeleid 2020 (pdf1.530kB)
  • Farmacie inkoopbeleid 2020 (pdf1.409kB)
  • GGZ Beleidskader verslavingszorg voor instellingen 2020 (pdf1.475kB)
  • EDC inkoopbeleid 2020 (pdf897kB)
  • Ziekenhuizen inkoopbeleid 2020 (pdf1.367kB)
  • Wijkverpleging inkoopbeleid 2020 (pdf4.376kB)
  • Trombosediensten inkoopbeleid 2020 (pdf945kB)
  • Dialysecentra inkoopbeleid 2020 (pdf999kB)
  • ELV-GRZ inkoopbeleid 2020 (pdf2.840kB)
  • Geboortezorg inkoopbeleid 2020 (pdf1.913kB)
  • Audiologische Centra inkoopbeleid 2020 (pdf1.213kB)
  • GGZ Zorginkoopbeleid 2020 (pdf3.151kB)

Onafhankelijke Geschilleninstantie Zorgcontractering

Individuele zorgverleners, zorgorganisaties en zorgverzekeraars met een conflict of meningsverschil rond zorgcontractering kunnen terecht bij de Onafhankelijke Geschilleninstantie voor Geschillenoplossing en -beslechting Zorgcontractering.

Meer over de Geschilleninstantie

Heeft u een vraag?

  • Vind uw antwoord online of neem persoonlijk contact met ons op. Wij helpen u graag!

Meer informatie

  • Over ons | Werken bij | Pers
  • Zorgkantoor

Volg ons op sociale media

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Instagram
English
  • Privacy en cookies
  • Disclaimer