Zorginkoop
Zorginkoopbeleid 2022
Voorwoord
Het is bijzonder om een inkoopbeleid voor het jaar 2022 te mogen presenteren, terwijl we volop te maken hebben met de coronapandemie. Voor iedereen is het nog steeds een bewogen periode van hard werken, verdriet en onzekerheden. We zitten er nog middenin, maar we weten ook dat het einde in zicht komt.
Positief
Corona bracht ook positieve ontwikkelingen met zich mee. Zorgverleners hebben samengewerkt om de zorg zoveel mogelijk door te laten gaan. Deze samenwerking in de regio moeten we vooral behouden en voortzetten. Samen kunnen we tenslotte meer dan alleen. Ook digitalisering in de zorg nam soms noodgedwongen een vogelvlucht. Consulten bleken prima via (beeld) bellen te kunnen, thuismonitoring van herstellende COVID-patiënten bleek een uitkomst en zorg op afstand bij thuiszorgcliënten kwam in een stroomversnelling terecht. Eigenlijk kon dit voor de crisis ook al. Het tempo waarin werd overgeschakeld, liet zien dat de infrastructuur er op veel plekken al was.
Speerpunten
In 2022 staat ons een forse uitdaging te wachten. Hoe houden we de zorgkosten beheersbaar en betaalbaar en zorgen wij ervoor dat alle verzekerden die het nodig hebben ook daadwerkelijk de juiste zorg krijgen? En, is er komende jaren voldoende personeel beschikbaar om de groeiende zorgvraag het hoofd te kunnen bieden? Het gedachtegoed van positieve gezondheid, waarin gezond gedrag en preventie een belangrijke plek in neemt, is leidend in ons inkoopbeleid. Ons uitgangspunt is dat de gezondheid van de mens meer is dan alleen zijn fysieke of psychische klachten. De uitdaging waar we voor staan maakt dat we met alle vormen van ondersteuning (denk aan mantelzorg, schuldhulpverlening, gezonde leefstijl) een optimale zorgketen willen vormen. Zorg en Zekerheid wil in deze uitdagende tijd het inkoopbeleid deze keten zo goed mogelijk laten ondersteunen.
Een ander uitgangspunt van Zorg en Zekerheid is dat de zorg daar plaats moet vinden waar deze het beste gegeven kan worden. Hiermee leveren we goede zorg zo dicht mogelijk bij huis en voorkomen we ondoelmatige en dure zorg. De beweging naar Juiste Zorg op de Juiste Plek zullen we stimuleren en leggen we zoveel mogelijk vast in meerjarenafspraken. Effecten zullen immers pas na een langere periode zichtbaar worden.
We willen hierbij meer gebruik maken van digitale toepassingen in de zorg. Met onze focus op de regio wil Zorg en Zekerheid in zijn kernwerkgebied zorgaanbieders en andere partners stimuleren om de opgedane ervaring met digitale zorg om te zetten naar een situatie waarin digitale zorg een vanzelfsprekend onderdeel is van het zorgaanbod.
Onze verzekerden
Het inkoopbeleid is tot stand gekomen samen met onze verzekerden. Een eerste ledenraadpleging heeft plaatsgevonden over het thema digitalisering. Gedurende het jaar zullen wij advies vragen over de thema’s preventie en leefstijl, verplaatsing van ziekenhuiszorg en het langer thuis wonen van kwetsbare ouderen. Wij vinden het belangrijk om op deze thema’s continu gevoed te worden door onze verzekerden. Wij bedanken de ledenraad voor hun bijdrage.
Susanne Rutten,
Divisiemanager zorg

Dit voorwoord is onderdeel van het Algemeen Inkoopbeleid 2022. Het gehele stuk vindt u hieronder, samen met de andere zorginkoopbeleidstukken van 2022.
Zorginkoopbeleid 2022
- Algemeen Inkoopbeleid 2022
- ELV GRZ GZSP Zorginkoopbeleid 2022
- Farmaceutische zorg Zorginkoopbeleid 2022
- Geboortezorg Zorginkoopbeleid 2022
- Gecombineerde Leefstijlinterventie Zorginkoopbeleid 2022
- GGZ Beleidskader verslavingszorg voor instellingen Zorginkoopbeleid 2022
- GGZ Zorginkoopbeleid 2022
- Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg Zorginkoopbeleid 2022
- Hulpmiddelen Zorginkoopbeleid 2022
- Medisch specialistische zorg Zorginkoopbeleid 2022
- Mondzorg Zorginkoopbeleid 2022
- Paramedische zorg Zorginkoopbeleid 2022
- Vervoer Zorginkoopbeleid 2022
- Wijkverpleging Zorginkoopbeleid 2022
- Zintuiglijk gehandicaptenzorg Zorginkoopbeleid 2022
Zorginkoopbeleid 2021
- ELV GRZ GZSP Inkoopbeleid 2021
- Farmacie Inkoopbeleid 2021
- Geboortezorg Inkoopbeleid 2021
- GGZ Inkoopbeleid 2021
- GGZ Beleidskader verslavingszorg 2021
- GLI Inkoopbeleid 2021
- Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg Inkoopbeleid 2021
- Hulpmiddelen Inkoopbeleid 2021
- Mondzorg Inkoopbeleid 2021
- MSZ Inkoopbeleid 2021
- Paramedie Inkoopbeleid 2021
- Toekomstbestendige ouderenzorg in de regio
- Vervoer Inkoopbeleid 2021
- Wijkverpleging inkoopbeleid 2021
- ZG Inkoopbeleid 2021
- Audiologische Centra Inkoopbeleid 2021
Onafhankelijke Geschilleninstantie Zorgcontractering
Individuele zorgverleners, zorgorganisaties en zorgverzekeraars met een conflict of meningsverschil rond zorgcontractering kunnen terecht bij de Onafhankelijke Geschilleninstantie voor Geschillenoplossing en -beslechting Zorgcontractering.