Background Image
Previous Page  18 / 20 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 18 / 20 Next Page
Page Background

recept

Krachtige

kruiden

Zelf een (verwarmend)

kruidenmengsel maken

voor door de nasi

Met de feestdagen en de koude

wintermaanden voor de deur

zet GeZZond winterse kruiden

in het zonnetje.

Leven

GeZZond

FOTOGRAFIE iStock

Benodigdheden

1 teentje knoflook

scheutje ketjap

1/4 theelepel chilipoeder

1 theelepel komijn

halve theelepel gedroogde kurkuma

halve theelepel gedroogde gember

halve theelepel gedroogde koriander

Bereiding

Bereid de nasi zoals je

dat gewoonlijk ook

doet. In de tussentijd

pers je het teentje

knoflook en meng je alle

ingrediënten door elkaar

in een bakje. Als het tijd

is om de kruidenmix toe

te voegen, dan voeg je

bovenstaand recept toe

en bak je dit lekker mee.

K

ruiden zijn (verse) blade-

ren, vruchten of zaden

van kruidachtige planten

die groeien in een gema-

tigd klimaat. Denk aan peterselie,

selderij, lavas en basilicum. Of

aan karwijzaad, mosterdzaad en

jeneverbes. Specerijen zijn sterk

geurende, of scherp smakende

gedroogde delen van planten uit

tropische landen. Gember en geel-

wortel bijvoorbeeld, zijn specerijen

gemaakt van plantenwortel.

Voorbeelden van specerijen van

vruchten en bloemen zijn kruidna-

gel, nootmuskaat, peper, paprika

en vanille. Kaneel is gemaakt van

schors.

Wanneer noem je een kruid of spe-

cerij winters? Wanneer deze een

verwarmend effect hebben en het

innerlijke spijsverteringsvuurtje

doen oplaaien. De verwarmende

kruiden en specerijen hebben vaak

een pittige, zoete of scherpe

smaak. Voorbeelden zijn: fenegriek,

cayennepeper, kaneel, gember,

kardemom, knoflook, komijn etc.

Je kunt in de keuken verse of

gedroogde kruiden of specerijen

gebruiken. Ze geven gerechten

meer smaak en zijn heel geschikt

om zout mee te vervangen. Om

de geur en smaak van kruiden

goed tot hun recht te laten

komen, is timing belangrijk: voeg

het kruid op het juiste moment

toe aan je gerecht. Kruiden met

harde bladeren, zoals laurier, tijm en

rozemarijn, geven hun smaak pas af als

ze enige tijd warm zijn. Voeg deze dus

aan het begin toe. Kruiden met zachte

bladen, zoals basilicum, bieslook,

peterselie en koriander, geven snel hun

smaak af. Voeg ze pas toe vlak voordat

je het gerecht opdient. Specerijen, zo-

als peper, knoflook en kruidnagel kun

je het beste meebakken.

18

geZZond 42 | december 2017