

recept
Krachtige
kruiden
Zelf een (verwarmend)
kruidenmengsel maken
voor door de nasi
Met de feestdagen en de koude
wintermaanden voor de deur
zet GeZZond winterse kruiden
in het zonnetje.
Leven
GeZZond
FOTOGRAFIE iStock
Benodigdheden
1 teentje knoflook
scheutje ketjap
1/4 theelepel chilipoeder
1 theelepel komijn
halve theelepel gedroogde kurkuma
halve theelepel gedroogde gember
halve theelepel gedroogde koriander
Bereiding
Bereid de nasi zoals je
dat gewoonlijk ook
doet. In de tussentijd
pers je het teentje
knoflook en meng je alle
ingrediënten door elkaar
in een bakje. Als het tijd
is om de kruidenmix toe
te voegen, dan voeg je
bovenstaand recept toe
en bak je dit lekker mee.
K
ruiden zijn (verse) blade-
ren, vruchten of zaden
van kruidachtige planten
die groeien in een gema-
tigd klimaat. Denk aan peterselie,
selderij, lavas en basilicum. Of
aan karwijzaad, mosterdzaad en
jeneverbes. Specerijen zijn sterk
geurende, of scherp smakende
gedroogde delen van planten uit
tropische landen. Gember en geel-
wortel bijvoorbeeld, zijn specerijen
gemaakt van plantenwortel.
Voorbeelden van specerijen van
vruchten en bloemen zijn kruidna-
gel, nootmuskaat, peper, paprika
en vanille. Kaneel is gemaakt van
schors.
Wanneer noem je een kruid of spe-
cerij winters? Wanneer deze een
verwarmend effect hebben en het
innerlijke spijsverteringsvuurtje
doen oplaaien. De verwarmende
kruiden en specerijen hebben vaak
een pittige, zoete of scherpe
smaak. Voorbeelden zijn: fenegriek,
cayennepeper, kaneel, gember,
kardemom, knoflook, komijn etc.
Je kunt in de keuken verse of
gedroogde kruiden of specerijen
gebruiken. Ze geven gerechten
meer smaak en zijn heel geschikt
om zout mee te vervangen. Om
de geur en smaak van kruiden
goed tot hun recht te laten
komen, is timing belangrijk: voeg
het kruid op het juiste moment
toe aan je gerecht. Kruiden met
harde bladeren, zoals laurier, tijm en
rozemarijn, geven hun smaak pas af als
ze enige tijd warm zijn. Voeg deze dus
aan het begin toe. Kruiden met zachte
bladen, zoals basilicum, bieslook,
peterselie en koriander, geven snel hun
smaak af. Voeg ze pas toe vlak voordat
je het gerecht opdient. Specerijen, zo-
als peper, knoflook en kruidnagel kun
je het beste meebakken.
18
geZZond 42 | december 2017