Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

De hockeytraining van Denise Huisman

“Ik kijk naar de sportieve én de sociale kant” Denise Huisman heeft jarenlang zelf fanatiek gehockeyd. Nu traint ze de A1 hockeymeiden bij MHC De Kikkers in Nieuw-Vennep. Elke week drie keer trainen en op zaterdag een wedstrijd. “Waar ik de meeste voldoening uithaal? Deze 16-jarige meiden helpen hun dromen waar te maken. Of die nu met hockey te maken hebben of niet.”
Sfeerbeeld

Na een lange werkdag als managing director bij een mediabureau in Amstelveen denkt Denise, in de auto onderweg naar huis, vast na over de training van vanavond. “Gister heb ik een video-analyse gedaan. Thuiswedstrijden worden altijd opgenomen, zodat ik kan terugkijken wat er wel en niet goed ging. Naar aanleiding daarvan beslis ik wat we gaan trainen. Vanavond is dat afronden op de goal.” Het is maandagavond en wij mogen gezellig meetrainen.

Training uittekenen

Als Denise thuiskomt, tekent ze de training uit op papier, eet ze wat en trekt ze haar sportkleding aan. De training start om 19:00 uur, dus het is tijd om te gaan. Hoewel Denise dicht bij het hockeyveld woont, pakt ze toch de auto. “Mijn hele achterbak ligt vol met pionnen, hesjes, hockeyballen en een grote dobbelsteen.” Als we aankomen bij het hockeyveld staan er al meiden bij de kantine met elkaar te kletsen. Even later tellen we 15 koppen en zijn we compleet.

‘Een hockeytraining is echt een full body workout’

Warming up

We gaan het veld op, waar Denise uitlegt wat de warming up inhoudt. “We beginnen met wat loop- en rekoefeningen: benen zwaaien, armen zwaaien, huppelen en je been optrekken en naar buiten draaien. Allemaal dynamisch, dat betekent dat we continu bewegen.” Daarna doen we op hoog tempo knieheffen en ‘hakken billen’ en trekken we nog wat sprintjes. Na deze 10 minuten zijn we goed warm.

Flatsen

Dan mogen we in tweetallen met elkaar overtikken. Denise laat eerst zien hoe je een hockeystick vasthoudt. “Je linkerhand boven en je rechterhand losjes halverwege de stick. Je handen raken elkaar niet aan, behalve bij het slaan (dat heet flatsen). Het is superbelangrijk dat je dit goed aanleert. Anders wordt het later een technische uitdaging om goed te slaan. Je mag namelijk alleen met de platte kant van je stick spelen.”

Sfeerbeeld

Tactisch spelen

Nu is het tijd voor de trainingsoefeningen. Die staan vandaag allemaal in het teken van scoren. “We starten met een doorloopsysteem waarbij iedereen achter elkaar probeert te scoren.” Bij de oefening daarna maakt Denise het de meiden iets moelijker door ook verdedigers toe te voegen. “We werken met een puntsysteem: na elke actie verdienen óf de aanvallers een punt óf de verdedigers. Daar wordt iedereen lekker fanatiek van.” De derde en laatste oefening is een eindpartij. Denise maakt twee teams en geeft de meiden een speciale opdracht mee: “Jullie mogen in 6 minuten zoveel mogelijk proberen te scoren.” Het is de bedoeling dat ze hierbij alle technieken gebruiken die ze in de oefeningen daarvoor hebben geoefend.

Kracht en conditie

Na anderhalf uur trainen én zweten is het tijd voor de cooling down. Wij vonden de training best pittig. “Dat is niet gek. Met hockey train je niet alleen je conditie, maar ook verschillende spiergroepen. Voornamelijk je buik en rug. Met rennen en sprinten train je ook je beenspieren. En met je stick vast- houden en slaan, ook je armen. Echt een full body workout dus.”

‘Behalve hockeycoach ben ik ook een soort personal coach’

Vertrouwenspersoon

Als je elkaar vier keer per week ziet, leer je elkaar goed kennen, vertelt Denise. “Dat vind ik ook belangrijk. Om behalve als hockeycoach ook een soort personal coach voor de meiden te zijn als ze daar behoefte aan hebben. De meeste voldoening haal ik uit hun dromen helpen waar te maken. Of die nu met hockey te maken hebben, met hun zelfvertrouwen of iets anders. Daar ga ik regelmatig met ze over in gesprek. Meestal train ik een team zo’n 3 jaar. Echt gaaf dat ik achteraf vaak hoor dat ik iets voor die meiden heb kunnen betekenen. Zowel op het gebied van hockey als privé.”

Sfeerbeeld

Test je reactievermogen

Omdat reactievermogen bij hockey belangrijk is, deelt Denise de volgende thuisoefening:

  1. Zoek twee andere mensen op, want je doet deze oefening met z’n drieën.
  2. Ga met z’n tweeën tegenover elkaar staan en leg een bal (of iets anders) in het midden.
  3. Spreek signalen af, zoals spring, draai, hurk, squat, klap, etc.
  4. De derde persoon noemt die signalen in willekeurige volgorde op. De twee anderen voeren de opdrachten uit.
  5. Na een willekeurig aantal signalen roept de derde persoon onverwachts: BAL!
  6. Degene die als eerste de bal pakt, heeft gewonnen.
  7. Wissel de rollen om, zodat iedereen aan de beurt komt.

Zorgverzekering voor leden van MHC De Kikkers
Speciaal voor MHC De Kikkers biedt Zorg en Zekerheid een zorgverzekering aan. Dat betekent dat leden van de club korting op hun aanvullende verzekering en extra vergoedingen krijgen. Kijk op zorgenzekerheid.nl/sportclub of jouw sportclub ook afspraken met Zorg en Zekerheid heeft.