Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Hoe zit het nu écht met geneeskrachtige planten?

Wist je dat planten veel voor je gezondheid kunnen betekenen? Maar je bij het gebruik van sommige planten ook goed moet opletten? Young Hae Choi is wetenschapper op het gebied van geneeskrachtige stoffen in planten bij het Instituut Biologie Leiden. Hij vertelt in deze editie van Gezzond wat planten nou écht kunnen doen.
Sfeerbeeld

Werkt de geur van lavendel écht ontspannend?

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van etherische oliën met lavendel op het menselijk brein. Young Hae Choi zegt: “Lavendel kan op twee manieren voor een ontspannen gevoel zorgen: of daadwerkelijk door de geur van lavendel of door de gedachte dat lavendel ontspannend werkt. Als je het niet gelooft, werkt het mogelijk ook niet. Als je daarnaast de chemische ingrediënten van plantaroma’s analyseert, zie je dat er een verschil is in kwantiteit: elke lavendelplant biedt een andere verhouding aan chemische ingrediënten. Met als gevolg dat de verhouding in lavendeloliën ook steeds anders is. En sommige verhoudingen geven mensen in tegenstelling tot een ontspannen gevoel soms juist een duizelig gevoel. Het is dus niet zo dat iedereen per definitie een ontspannen gevoel van lavendel krijgt.”

Helpt Aloë vera écht bij een verbrande huid?

“Aloë vera is een tropische vetplant die al eeuwen wordt gebruikt vanwege haar medicinale werking. De plant bevat 150 vitale eigenschappen zoals vitamines, mineralen, suikers en enzymen. Deze unieke samenstelling van ingrediënten zorgt voor een helend effect. Zo ook bij de behandeling van brandwonden, waarbij Aloë vera verzacht, kalmeert en verkoelt. Maar je moet ook weten dat deze plant bijwerkingen kan geven. Zo kan het meer bloedingen veroorzaken als vrouwen het tijdens hun menstruatie gebruiken. En ook zwangere vrouwen raad ik af Aloë vera te gebruiken, omdat het niet duidelijk is welk effect de plant op de baby heeft.”

Fan van planten? Maak dan eens een wandeling door een Hortus Botanicus, een prachtige botanische tuin met wetenschappelijk karakter waar wel honderden verschillende soorten planten worden gekweekt. De Hortus Botanicus Leiden is de oudste botanische tuin in Nederland, maar je vindt ook plantentuinen in onder andere Delft en Amsterdam.

Sfeerbeeld

Welke planten kunnen nou écht als medicijn worden gebruikt?

“Hoewel de westerse medicijnen die we nu in de gezondheidszorg gebruiken van groot belang zijn, is kruidengeneeskunde daar een mooie aanvulling op. Planten, kruiden en bomen worden al duizenden jaren gebruikt om mensen en dieren te behandelen bij ziekte, gezondheid te verbeteren en voor preventieve doeleinden. De negen krachtigste geneeskrachtige planten zijn:

  • Ginkgo: onder andere voor ontstekingen en dementie
  • Kurkuma: onder andere voor ontstekingspijn en huidziekten
  • Teunisbloemolie: onder andere voor bloeddrukregulatie en PMS
  • Lijnzaad: onder andere voor opvliegers en het voorkomen van darmkanker
  • Tea tree olie: onder andere voor acne en voetschimmel
  • Echinacea: onder andere voor verkoudheid en luchtweginfecties
  • Druivenpitextract: onder andere voor oedeem en verlaging van het LDL (slechte) cholesterol
  • Lavendel: onder andere voor spanning en migraine
  • Kamille: onder andere voor slapeloosheid en ongerustheid.”
Sfeerbeeld

Is verse kruidenthee écht beter dan thee uit een zakje?

Bij verse kruidenthee, zoals munt, drink je het pure product.” Lekker en gezond, vindt Young Hae Choi. “Maar om kruiden in een theezakje te krijgen, is een proces nodig,zoals het malen van de kruiden in een machine. Tijdens dat proces gaat er altijd iets van geur en kwaliteit verloren, maar dat maakt de thee uiteindelijk niet ‘slechter’. Kruidenthee uit een zakje is net als verse kruidenthee nog steeds lekker en gezond.”

Sfeerbeeld

Young Hae Choi is wetenschapper op het gebied van geneeskrachtige stoffen in planten bij het Instituut Biologie Leiden, onderdeel van Universiteit Leiden. Vanuit het streven naar fundamenteel begrip van de natuur zoekt hij naar oplossingen op het gebied van gezondheid en behoud van de biodiversiteit. De natuur is hierbij een onuitputtelijke inspiratiebron.