Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Meedoen in jouw buurt houdt je langer fit en gezond

Wij zijn Zorg en Zekerheid. Al bijna 200 jaar zijn wij de regionale zorgverzekeraar met een zorgverzekering voor iedereen. En doordat we jouw buurt zo goed kennen, krijgen we meer voor jou gedaan.

Wist je dat meedoen in jouw buurt je langer gezond houdt? Onderzoek toont aan dat het wel tien extra levensjaren kan opleveren. Daarom stimuleren wij zorgverleners om naar de mens achter de klacht te kijken: naar je sociale gezondheid en kwaliteit van leven. En zetten wij ons in voor sociale activiteiten in jouw buurt. Op deze pagina lees je hoe we dat doen.

Zorg en Zekerheid is de zorgverzekeraar uit de buurt, voor de buurt.

De welzijnscoach: Welzijn op recept

Een belangrijke vraag waar wij ons mee bezighouden: kunnen zorgverleners mensen ook gezonder maken, zonder medische (be)handeling? Zorg en Zekerheid denkt van wel!

 • Lees verder voor meer informatie over 'De welzijnscoach: Welzijn op recept'

  Soms ervaar je medische klachten, terwijl er eigenlijk iets anders aan de hand is. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die eenzaam zijn, een partner hebben verloren of geen baan (meer) hebben. Maar hier wordt eigenlijk niet over gesproken. Veel zorgverleners richten zich namelijk alleen op je fysieke gezondheid: de klacht waarmee je naar de praktijk komt.

  De mens achter de klacht
  In de regio’s van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid is dat anders. Wij stimuleren zorgverleners naar de mens achter de klacht te kijken. Dus ook naar je sociale gezondheid, je kwaliteit van leven en of je voldoende contacten in de buurt hebt. In je buurt actief zijn met anderen maakt je gezonder, zo is wetenschappelijk bewezen. Het kan wel tien extra levensjaren opleveren en zorgkosten besparen.

  Welzijnscoach
  Ervaar je stress in je leven? Hoe zit je in je vel? Maak je je zorgen, over hoe je woont of over hoe je moet rondkomen? Dit heeft allemaal invloed op je gezondheid. Is in deze gevallen een medische behandeling nodig? Vaak helpt een andere aanpak beter: de huisarts verwijst door naar een welzijnscoach, voor een goed gesprek over je gezondheid en een advies op maat.

  Zorg en Zekerheid ondersteunt en financiert deze vorm van zorg al ruim tien jaar. We bieden bijvoorbeeld trainingen aan, om huisartsen, medewerkers van de gemeente en andere zorgverleners bij te praten. Ook is er hulp om de ondersteuning goed te regelen. Afspraken maken met gemeenten en welzijnsorganisaties kost namelijk veel tijd.”

  Nieuwsgierig?
  Inmiddels kan de huisarts in bijna al ‘onze’ gemeenten mensen doorverwijzen naar een welzijnscoach. Ben je nieuwsgierig naar Welzijn op Recept? Onder andere in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Leiden, Leiderdorp, Hillegom, Kaag en Braassem, Lisse, Zoeterwoude-Dorp, Noordwijk, Haarlemmermeer, Amstelveen en Uithoorn kunnen huisartsen je doorverwijzen.

Sfeerbeeld
Sfeerbeeld

Adamas

Ben of ken je iemand die kanker heeft (gehad)? Dan is zorg en aandacht belangrijk, zowel fysiek als mentaal. Adamas biedt beide, met steun van de Stichting Zorg en Zekerheid.

 • Lees verder voor meer informatie over 'Adamas'

  ‘Na het overlijden van mijn man had ik nergens zin in. Niet in mensen met goedbedoelde adviezen en ook niet om te koken of te sporten. Mijn vriendin nam mij mee naar het Adamas. Hier kon ik mijn verhaal kwijt. Ik kom er nu nog steeds.’, aldus een van de vele bezoekers van Adamas.

  ‘Na de diagnose kanker is veel aandacht voor de fysieke gevolgen van de ziekte’, vertelt coördinator Annelies Osinga. ‘Maar nog weinig voor het mentale effect. Patiënten maar ook naasten en nabestaanden hebben daar wel behoefte aan. Adamas kan deze zorg en aandacht bieden.’

  Inzicht, balans en rust
  De gesprekken bij Adamas kunnen mensen inzicht, balans en rust geven. Ook als de kanker officieel weg is, want de ziekte maakt veel kapot. Mensen zijn moe of vergeetachtig. En bang dat de kanker terugkomt.

  Positief effect
  ‘Er is onderzoek gedaan naar de waarde van Inloophuizen’, zegt Annelies. ‘Bijna alle bezoekers ervaren een of meerdere positieve effecten. Lotgenoten luisteren en begrijpen vaak beter wat een patiënt, naaste of nabestaande meemaakt.’

  ‘59% van de bezoekers ervaart een positief effect op de lichaamsfuncties. Patiënten die kanker hebben of hebben gehad, kunnen vaak niet meer wat ze vroeger konden. Door mee te doen aan de activiteiten van Adamas wordt hun wereld weer wat groter. Dat kost geen energie, maar geeft het juist.‘

  Inlopen
  Annelies benadrukt dat bij Adamas iedereen welkom is. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten. ‘De eerste keer is er volop rust, tijd en ruimte voor mensen om hun verhaal te doen. Dit kan trouwens iedere keer. De bezoekers bepalen wat er gebeurt. Bij Adamas doen we precies dat wat mensen weer (veer)kracht geeft.’

  Vier locaties
  Naast het Adamas huis in Nieuw-Vennep kunnen mensen iedere tweede dinsdag van de maand terecht bij Kampeerboerderij Straat-hof in Leimuiden. Iedere donderdag wordt er bij de Tweesprong in Roelofarendsveen gezwommen. Adamas is daarnaast vier dagen per week aanwezig in het Spaarne Gasthuis.

  Bezoek de website van Adamas Inloophuis voor meer informatie over locaties en openingstijden.

Stichting 3X3 Unites

Samenwerken, flexibel zijn en de leiding durven nemen. Stichting 3X3 Unites leert jongeren zichzelf én hun wijk te ontwikkelen via een speciale vorm van basketbal: drie tegen drie.

 • Lees verder voor meer informatie over 'Stichting 3X3 Unites'

  De Stichting Zorg en Zekerheid werkt al enkele jaren intensief samen met de Stichting 3X3 Unites. Oud-profbasketballer Jesper Jobse en Mark Schuurman richtten deze stichting in 2016 op. “Wij geloven dat grote ontwikkeling ontstaat door het kleine te omarmen”, vertelt Jesper. “Bij ons leren jongeren vaardigheden waar ze hun leven lang plezier van hebben.”

  Samenwerken en snel beslissingen nemen zijn belangrijk op het speelveld én in het dagelijks leven. “Wij inspireren en ondersteunen jongeren die hun dromen willen najagen”, vervolgt Jesper. “De life skills die ze bij ons leren, zorgen voor een positieve impact op hun leven. En daarmee op de wereld om hen heen.”

  Hier voor de buurt
  Ieder voorjaar kun je 3X3 Unites en hun activiteiten tegenkomen in de gemeenten Amstelveen, Haarlemmermeer en Katwijk. Deze zomer vond ook de 3X3 Street League plaats; een competitie waarin jong en oud zich op het 3X3 veld kunnen bewijzen.

  “We richten ons primair op jongeren tussen de 16 en 24 jaar”, legt Jesper uit. “Zij krijgen eerst een opleiding tot 3X3 Leader. Hierin staan lokale en persoonlijke groei centraal. Het gaat immers niet alleen om jou, maar ook om je omgeving. Wij leren je dus ook hoe je in je buurt impact kunt maken met 3X3-activiteiten.”

  Het afgelopen jaar is de 3X3-community hechter, sterker en groter dan ooit gegroeid. Iedereen is welkom. Lijkt het jou ook leuk om 3X3 Leader te worden? Of wil je deelnemen aan de 3X3-activiteiten? Kijk dan op 3X3unites.com

Sfeerbeeld
Sfeerbeeld

Beter thuis met dementie

Vorig jaar introduceerde het Expertisecentrum Dementie van zorgorganisaties ActiVite en Topaz een uniek concept: Beter Thuis met Dementie.

 • Lees verder voor meer informatie over 'Beter thuis met dementie'

  Beter thuis met dementie is bedoeld voor stellen die onlangs de diagnose dementie hebben gekregen. Tijdens een midweek, mede mogelijk gemaakt door Zorg en Zekerheid, leren zij van experts en van elkaar hoe ze goed voorbereid de toekomst kunnen ingaan.

  Gedurende de 5-daagse cursusweek is er ook volop tijd voor ontmoeting met lotgenoten en ruimte om de diagnose te verwerken. In de praktijk betekent dat informatieve workshops, groepssessies en leuke dingen doen met elkaar.

  Resultaten
  Op basis van onderzoek uit Australië en Rotterdam is meetbaar wat deze week oplevert. Het blijkt dat mensen later opgenomen kunnen worden in het verpleeghuis. Er is minder professionele zorg nodig en stellen blijven samen veel ondernemender dan de controlegroep die deze week niet heeft gevolgd.

  Daarnaast geven mantelzorgers aan dat ze zich minder belast voelen. Er is minder sprake van gedragsproblemen. Ook ergeren zij zich minder aan hun partner omdat er meer begrip is.

  Hele regio Zuid-Holland Noord
  Na een succesvolle pilot in drie gemeenten doen inmiddels alle gemeenten in de regio Zuid-Holland Noord mee aan Beter Thuis met Dementie. “Meer kennis over dementie en praktische tips voor de toekomst verhogen de kwaliteit van leven; van zowel mensen met dementie als hun naasten”, zegt bestuursvoorzitter Ton van Houten van Zorg en Zekerheid. “Het helpt mensen om langer zelfstandig te blijven wonen. Daarom dragen Zorg en Zekerheid en de gemeenten graag financieel bij aan dit unieke concept.”

  Wil je meedoen of meer informatie? Kijk dan voor meer informatie over de 5-daagse cursusweek op ActiVite.nl/beterthuis of Topaz.nl/beterthuis

De Buurtcamping

Een minivakantie in de buurt en nieuwe - of juist oude bekenden - ontmoeten! Het kon dit jaar weer op de Buurtcamping en Zorg en Zekerheid draagt hier graag aan bij.

 • Lees verder voor meer informatie over 'De Buurtcamping'

  “Door De Buurtcamping leer je elkaar écht beter kennen. Nu zeg je elkaar gedag, maak je nog ’s een praatje bij de winkel. Dat deed je eerst niet, want je kende elkaar niet”, aldus een enthousiaste campinggast.

  Over de buurtcamping

  Elk jaar gaan buurtbewoners op vakantie in hun eigen park. Drie dagen lang is het park een gezellige camping, bewoond door alle mensen die de buurt rijk is. Allemaal leven ze er samen en ontmoeten elkaar. Dit zorgt voor inspiratie, voor een thuisgevoel in de buurt, samenwerkingen, vriendschappen en relaties. Allemaal nieuwe verbindingen die de buurt versterken.

  Op de Buurtcamping is een derde van de plekken gereserveerd voor vrijwilligers, een derde voor betalende kampeerders en een derde voor minima. Dat zorgt voor diversiteit en bijzondere ontmoetingen.

Sfeerbeeld

Meedoen in jouw buurt

Stichting Zorg en Zekerheid steunt projecten die de samenleving gezonder maken. Zo helpen wij jou de gezondste versie van jezelf te worden en te blijven. Ook dragen wij graag bij aan de gezondheidszorg: de toegang, betaalbaarheid, kwaliteit en innovatie. Dankzij de Stichting Zorg en Zekerheid krijgen projecten die niet via de reguliere weg kunnen worden gefinancierd een kans en wordt jouw buurt gezonder.

Doe een aanvraag
Heb jij een idee om je buurt gezonder te maken? Doe dan samen met je vereniging of stichting een aanvraag bij de Stichting Zorg en Zekerheid via de link hieronder.

Klik hier voor meer informatie

Alle initiatieven voor jou en jouw buurt

Van Fietsmaatjes tot valpreventie en van Rijksmuseum Boerhaave tot Stichting OOPOEH: naast bovenstaande voorbeelden zet Zorg en Zekerheid zich in voor nog veel meer mooie projecten!

Ben jij benieuwd waar Zorg en Zekerheid nog meer achter staat? Klik dan op de button hieronder, zodat je direct op het overzicht komt van alle projecten die wij ondersteunen.

Bekijk alle initiatieven