Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Meedoen in jouw buurt houdt je langer fit en gezond

Wij zijn Zorg en Zekerheid. Al bijna 200 jaar zijn wij de regionale zorgverzekeraar met een zorgverzekering voor iedereen. En doordat we jouw buurt zo goed kennen, krijgen we meer voor jou gedaan.

Wist je dat meedoen in jouw buurt je langer gezond houdt? Onderzoek toont aan dat het wel tien extra levensjaren kan opleveren. Daarom stimuleren wij zorgverleners om naar de mens achter de klacht te kijken: naar je sociale gezondheid en kwaliteit van leven. En zetten wij ons in voor sociale activiteiten in jouw buurt. Op deze pagina lees je hoe we dat doen.

Zorg en Zekerheid is de zorgverzekeraar uit de buurt, voor de buurt.

De welzijnscoach: Welzijn op recept

Een belangrijke vraag waar wij ons mee bezighouden: kunnen zorgverleners mensen ook gezonder maken, zonder medische (be)handeling? Zorg en Zekerheid denkt van wel!

 • Lees verder voor meer informatie over 'De welzijnscoach: Welzijn op recept'

  Soms ervaar je medische klachten, terwijl er eigenlijk iets anders aan de hand is. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die eenzaam zijn, een partner hebben verloren of geen baan (meer) hebben. Maar hier wordt eigenlijk niet over gesproken. Veel zorgverleners richten zich namelijk alleen op je fysieke gezondheid: de klacht waarmee je naar de praktijk komt.

  De mens achter de klacht
  In de regio’s van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid is dat anders. Wij stimuleren zorgverleners naar de mens achter de klacht te kijken. Dus ook naar je sociale gezondheid, je kwaliteit van leven en of je voldoende contacten in de buurt hebt. In je buurt actief zijn met anderen maakt je gezonder, zo is wetenschappelijk bewezen. Het kan wel tien extra levensjaren opleveren en zorgkosten besparen.

  Welzijnscoach
  Ervaar je stress in je leven? Hoe zit je in je vel? Maak je je zorgen, over hoe je woont of over hoe je moet rondkomen? Dit heeft allemaal invloed op je gezondheid. Is in deze gevallen een medische behandeling nodig? Vaak helpt een andere aanpak beter: de huisarts verwijst door naar een welzijnscoach, voor een goed gesprek over je gezondheid en een advies op maat.

  Zorg en Zekerheid ondersteunt en financiert deze vorm van zorg al ruim tien jaar. We bieden bijvoorbeeld trainingen aan, om huisartsen, medewerkers van de gemeente en andere zorgverleners bij te praten. Ook is er hulp om de ondersteuning goed te regelen. Afspraken maken met gemeenten en welzijnsorganisaties kost namelijk veel tijd.”

  Nieuwsgierig?
  Inmiddels kan de huisarts in bijna al ‘onze’ gemeenten mensen doorverwijzen naar een welzijnscoach. Ben je nieuwsgierig naar Welzijn op Recept? Onder andere in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Leiden, Leiderdorp, Hillegom, Kaag en Braassem, Lisse, Zoeterwoude-Dorp, Noordwijk, Haarlemmermeer, Amstelveen en Uithoorn kunnen huisartsen je doorverwijzen.

Sfeerbeeld
Sfeerbeeld

Stichting 3X3 Unites

Samenwerken, flexibel zijn en de leiding durven nemen. Stichting 3X3 Unites leert jongeren zichzelf én hun wijk te ontwikkelen via een speciale vorm van basketbal: drie tegen drie.

 • Lees verder voor meer informatie over 'Stichting 3X3 Unites'
  content invoegen

De Buurtcamping

Een minivakantie in de buurt en nieuwe - of juist oude bekenden - ontmoeten! Het kon dit jaar weer op de Buurtcamping en Zorg en Zekerheid draagt hier graag aan bij.

 • Lees verder voor meer informatie over 'De Buurtcamping'

  “Door De Buurtcamping leer je elkaar écht beter kennen. Nu zeg je elkaar gedag, maak je nog ’s een praatje bij de winkel. Dat deed je eerst niet, want je kende elkaar niet”, aldus een enthousiaste campinggast.

  Over de buurtcamping

  Elk jaar gaan buurtbewoners op vakantie in hun eigen park. Drie dagen lang is het park een gezellige camping, bewoond door alle mensen die de buurt rijk is. Allemaal leven ze er samen en ontmoeten elkaar. Dit zorgt voor inspiratie, voor een thuisgevoel in de buurt, samenwerkingen, vriendschappen en relaties. Allemaal nieuwe verbindingen die de buurt versterken.

  Op de Buurtcamping is een derde van de plekken gereserveerd voor vrijwilligers, een derde voor betalende kampeerders en een derde voor minima. Dat zorgt voor diversiteit en bijzondere ontmoetingen.

Sfeerbeeld

Meedoen in jouw buurt

Stichting Zorg en Zekerheid steunt projecten die de samenleving gezonder maken. Zo helpen wij jou de gezondste versie van jezelf te worden en te blijven. Ook dragen wij graag bij aan de gezondheidszorg: de toegang, betaalbaarheid, kwaliteit en innovatie. Dankzij de Stichting Zorg en Zekerheid krijgen projecten die niet via de reguliere weg kunnen worden gefinancierd een kans en wordt jouw buurt gezonder.

Doe een aanvraag
Heb jij een idee om je buurt gezonder te maken? Doe dan samen met je vereniging of stichting een aanvraag bij de Stichting Zorg en Zekerheid via de link hieronder.

Klik hier voor meer informatie

Alle initiatieven voor jou en jouw buurt

Van Fietsmaatjes tot valpreventie en van Rijksmuseum Boerhaave tot Stichting OOPOEH: naast bovenstaande voorbeelden zet Zorg en Zekerheid zich in voor nog veel meer mooie projecten!

Ben jij benieuwd waar Zorg en Zekerheid nog meer achter staat? Klik dan op de button hieronder, zodat je direct op het overzicht komt van alle projecten die wij ondersteunen.

Bekijk alle initiatieven