Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Stoppen met roken

Roken is een serieuze verslaving en de drempel om ermee te stoppen is vaak hoog. Maar een rookvrij leven levert enorm veel gezondheidsvoordelen op en stoppen heeft dan ook altijd zin, ongeacht hoe lang je al rookt. Vind jij het tijd om je aansteker aan de wilgen te hangen maar kan je wel wat hulp gebruiken? Misschien heb je iets aan onderstaande tips.

1. Kies een stopdatum

Als je denkt aan stoppen met roken, beleef je er vaak al geen plezier meer aan. Toch voelt het nooit als het juiste moment om ook daadwerkelijk de daad bij het woord te voegen. Bijvoorbeeld omdat je in een stressvolle periode op het werk zit of omdat er veel feestjes aankomen. Bedenk je dat er in je hoofd waarschijnlijk nooit een goed moment te vinden is. Dat is wat verslaving met je doet. Hak dus de knoop door en werk naar jouw stopdatum toe door je goed voor te bereiden.

2. Demp je valkuilen

Nu je weet wanneer je gaat stoppen, is het een goed idee om te bedenken wat je kunt doen om het op moeilijke momenten vol te houden. Rook je altijd als je wacht op de bus? Bedenk dan een alternatieve bezigheid voor het roken. Bel of app bijvoorbeeld even met iemand of doe een spelletje om jezelf af te leiden. Rook je in de pauze op je werk? Maak in plaats daarvan een wandelingetje met een collega. Door de gewoonte te doorbreken, wordt het steeds makkelijker en zal je de sigaret op een gegeven moment helemaal niet meer missen.

3. Ga sporten

Bewegen is sowieso gezond en levert in combinatie met stoppen met roken nóg meer voordelen op. Zo kan je je zin in een sigaret doen verdwijnen door een rondje te lopen of een paar spieroefeningen te doen. Verder valt tijdens het sporten éxtra op wat roken voor effect heeft op je conditie en ademhaling. Het positieve effect van stoppen wordt tijdens het sporten dus extra beloond en dat kan motiverend werken. Bovendien kan meer beweging gewichtstoename voorkomen.

4. Zoek een buddy

Heb je rokers in je omgeving die ook willen stoppen? Sla de handen ineen en ga er samen voor. Het kan fijn zijn om iemand te hebben die in hetzelfde schuitje zit, om ervaringen en tips te delen en om bij te kunnen aankloppen als je het even moeilijk hebt. Je kunt natuurlijk ook iemand die niet rookt vragen om je te helpen. De ‘sociale controle’ kan een extra stok achter de deur zijn om het vol te houden.

Meer weten over stoppen met roken? Stoppen met roken | Thuisarts.nl

Sfeerbeeld

Zoek professionele hulp

Stoppen met roken is moeilijk en hulp zoeken is dan ook niets om je voor te schamen. Begeleiding bij stoppen met roken valt onder de basisverzekering - je hoeft hiervoor dus niet te betalen - en je hebt geen verwijzing nodig om te starten. Ontdek de verschillende mogelijkheden die je bij je missie kunnen ondersteunen. Door hier gebruik van te maken, vergroot je zelfs je kans van slagen.

Rookvrijheid, blijheid

Wij stimuleren vanuit Zorg en Zekerheid verschillende initiatieven die een rookvrij leven en een rookvrije omgeving bevorderen. Zo helpen we sportclubs aan een rookvrije status en ondersteunen we vanuit de preventieakkoorden verschillende lokale afsplitsingen van Stoptober.

Ontstress

Veel rokers roken omdat sigaretten een kalmerend effect hebben. Dat klopt tot op zekere hoogte, want de verslaving en het gevoel nicotine nodig te hebben, leveren juist stress op. Bewapen jezelf dus met andere tactieken om stress tegen te gaan, bijvoorbeeld met behulp van mindfulness- of ademhalingsoefeningen. Er zijn veel gratis voorbeelden te vinden op internet.

Kies een spaardoel

Stoppen met roken levert niet alleen gezondheidsvoordelen op, het is ook goed voor je portemonnee. Spaar het geld dat je normaal zou uitgeven aan sigaretten om er iets leuks mee te doen of zet het opzij voor onverwachte uitgaven. Dan word je fysiek én financieel fitter en dat is letterlijk en figuurlijk winst.

Meer over stoppen met roken

Wil je weten wat je zelf kunt doen om te stoppen met roken? Je kunt met jouw vragen terecht bij Thuisarts.nl​. Deze website is geschreven door artsen en medische specialisten.

Lees meer