Gezzond 27 2013 Internet - page 22

hap
In de rubriek Hap aandacht
voor gezonde voeding. Dit keer:
de granaatappel.
De granaatappel groeit aan een hoge
struik met lange, doornige takken. Deze
vrucht bevat veel antioxidanten en is
goed voor huid en hart. Een klein nadeel
is dat granaatappels niet makkelijk te
eten zijn, de vrucht bevat veel vellen.
Omdat die niet lekker smaken, moet je
bij het eten van de granaatappel elke
cel zorgvuldig pellen. De vrucht kan uit-
geperst worden, maar daarbij gaat veel
vruchtvlees verloren.
Granaatappels zijn oorspronkelijk
afkomstig uit Perzië en worden al eeu-
wenlang gekweekt rond de Middelland-
se Zee, het Midden-Oosten, Afghanistan,
India en de Kaukasus.
Granaatappels zijn in de herfst en winter
verkrijgbaar bij de groenteboer en super-
markten. Kies exemplaren die zwaar aan-
voelen en een gladde schil hebben. Verse
granaatappels worden rijp geoogst, dus
je kunt ze meteen eten. In de koelkast
blijven ze zeker een week goed.
Granaatappel smaakt zoetzuur en fris. De
rozerode pitjes geven een vrolijk kleur­
accent aan gerechten. Ze smaken goed
in (fruit-)salades, couscous, Oosterse ge-
rechten, bij yoghurt en andere toetjes.
Vrucht met pit
Benodigdheden:
2 limoenen, 500 ml
­kippenbouillon (van
tablet), 50 g boter,
3 eetlepels vloeibare
honing, 400 g couscous,
3 eetlepels olijfolie,
2 fijngesneden ­sjalotten,
30 g fijngesneden verse
peterselie, 15 g
fijn­gesneden verse munt,
15 g fijngesneden verse
koriander, 1 granaatappel
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor
op 200 ºC. Boen 1 limoen
schoon en rasp 2 theele-
pels groene schil af. Pers
daarna beide limoenen
uit. Breng de kippenbouil-
lon met limoenrasp, boter
en honing aan de kook.
Doe de couscous in een
ovenschaal, schenk de
honingbouillon erbij en
laat de couscous in 15-20
minuten gaar worden.
Neem de couscous uit
de oven en laat afkoelen.
Schep de couscous om
met het limoensap, de olie,
de sjalotten en de kruiden.
Breng op smaak met zout
en peper. Halveer de gra-
naatappel, knijp de helften
uit boven een schaal en
haal met een theelepeltje
de laatste zaadjes eruit
(zonder vliesjes). Bespren-
kel de couscoussalade met
granaatappelsap en strooi
de granaatappelpitjes
erover.
(Bron: Allerhande 8 2007)
recept
Couscous met
verse kruiden en
granaatappel
22
GeZZond 27 | december 2013
1...,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21 23,24
Powered by FlippingBook