Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Vroegsignalering schulden

Zorg en Zekerheid zorgt er samen met de gemeente, woningcorporaties en andere bedrijven voor dat mensen niet in de schulden raken. Ons idee hierbij is dat de financiƫn op orde hebben, helpt om mensen gezond te houden.
Sfeerbeeld

Eerder in beeld

De ervaring is dat mensen met schulden vaak meer problemen hebben, ook met hun gezondheid. Financiƫle problemen zorgen daarnaast voor stress en schaamte. We zien dat schuldhulp pas wordt aangevraagd als de schuld is opgelopen tot 40.000 euro. Het is dan erg lastig om een regeling te treffen met schuldeisers. Ons doel is daarom: mensen met schulden eerder in beeld krijgen en op meerdere vlakken helpen.

Vroegsignaleringsteam

Alle aangesloten partners, waaronder Zorg en Zekerheid, melden betalingsachterstanden of inkomensbeslag bij het vroegsignaleringsteam. Dit team bestaat uit medewerkers van de Stadsbank en de Sociale wijkteams. Zij leggen een huisbezoek af en helpen mensen bij het aanvragen van inkomensondersteuning en het ordenen van de thuisadministratie.

Zijn er achterliggende problemen? Dan worden deze ook besproken. Is er, naast het inkomen, ook een gezondheidsprobleem? Speelt er iets in de directe omgeving? Het doel is om zo snel mogelijk de lopende rekeningen te betalen en een oplossing te vinden voor de achterstand. Ook kijken we of we hulp kunnen bieden voor de andere problemen.