Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Fietsmaatjes

Fietsmaatjes is er voor mensen die er graag op uit gaan met de fiets, maar dit door een beperking niet meer zelfstandig kunnen. Het doel is om samen naar buiten te gaan en actief te bewegen zonder dat dit veel inspanning vraagt. Meetrappen mag, maar hoeft niet.
Sfeerbeeld

Duofiets

Fietsmaatjes koppelt elke gast aan een vrijwilliger. Zij fietsen naast elkaar op een elektrisch trappenondersteunde duofiets. Ze zijn samen actief, maken een praatje en genieten ondertussen van de omgeving. Het gaat om ouderen en mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Mensen die al een tijd niet meer buiten zijn geweest, komen zo uit hun isolement.

Gemeenten

Wij ondersteunen Fietsmaatjes in de volgende gemeenten:

1. Alphen aan den Rijn
2. Leiden/Leiderdorp
3. Zoeterwoude
4. Hillegom /Lisse / de Zilk
5. Kaag en Braasem
6. Teylingen
8. Oegstgeest
9. Amstelveen / Ouderkerk aan de Amstel
10. Nieuwkoop
11. Voorschoten
12. Katwijk
13. De Ronde Venen
14. Haarlemmermeer
15. Waddinxveen

Fietsmaatjes en Zorg en Zekerheid

Het is inmiddels duidelijk dat het initiatief Fietsmaatjes een succes is. Ongetwijfeld zal dit navolging krijgen in nog veel meer gemeenten door het hele land. Het Fietsmaatjes initiatief bevat alle merkwaarden van Zorg en Zekerheid: dichtbij, energiek, positief, persoonlijk en zorgvuldig. Daarnaast komt het overeen met wat wij belangrijk vinden, namelijk preventieve gezondheidszorg. Door dit initiatief blijven ouderen en fysiek beperkte mensen in beweging en ook het sociale aspect is heel belangrijk. Veel ouderen zijn eenzaam en door dit uitje kunnen zij hun verhaal kwijt en ondertussen genieten van de buitenlucht, de omgeving en zijn ze in beweging.

Ook Ton van Houten, voorzitter van de raad van bestuur van Zorg en Zekerheid noemt Fietsmaatjes een mooi initiatief om mensen weer te betrekken bij de maatschappij. ‘Je haalt de deelnemers uit hun isolement en dat is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor hun geestelijk welbevinden. Bovendien levert het leuke gesprekken op omdat je naast elkaar zit en haal je tijdens het fietsen lekker een frisse neus'.

Ook meedoen?

Wil jij je aanmelden als gast of vrijwilliger? Of wil je gewoon een keer een proefritje maken? Dat kan! Ga naar de website: Fietsmaatjes.nl en vind een fietsmaatje bij jou in de buurt.