Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Psychosociale hulp voor kinderen

Problemen met slapen, opvoedissues, vermoedens van ADHD of depressie; steeds meer huisartsen krijgen er in hun praktijk mee te maken. In diverse gemeenten kunnen huisartsen sinds kort snel psychische en sociaalemotionele hulp bieden aan kinderen (en ouders), via een praktijkondersteuner GGZ Jeugd. Signalering en behandeling vinden plaats op een voor ouders en kinderen vertrouwde locatie; namelijk gewoon bij de huisarts. Zo kunnen problemen worden voorkomen en hoeven minder jongeren naar de psycholoog.

Sfeerbeeld

Vertrouwde plek

Zorg en Zekerheid werkt met diverse gemeenten en huisartsenpraktijken samen om de inzet van een praktijkondersteuner GGZ Jeugd mogelijk te maken.

“Als kinderen problemen hebben, stap je als ouder misschien niet zomaar naar de gemeente voor een verwijzing naar een psycholoog”, vertelt seniorinkoper Inge Huernink van Zorg en Zekerheid. "Bij de huisarts is dat anders. De drempel is lager. Plus: voor de ouders is het een opluchting dat er voor hun kind zo snel professionele hulp beschikbaar is.”

Ook de huisartsenpraktijken zijn blij met ‘hun’ POH GGZ Jeugd. De begeleiding kan sneller worden ingezet, op een voor de jeugd meer vertrouwde plek. Ook is het traject door de begeleiding zonder expliciete diagnose vooraf minder stigmatiserend. Voor de huisartsen zorgt de inzet van een POH-GGZ jeugd tot verbreding van de expertise van de huisartsenpraktijk.