Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Rijksmuseum Boerhaave

Leren over gezondheid, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! In dat gezamenlijk doel vonden Zorg en Zekerheid en Rijksmuseum Boerhaave elkaar. Zomer 2018 startte een meerjarig partnerschap om zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met gezondheidszorg door de eeuwen heen: in een onderwijsprogramma en familieactiviteit.

Sfeerbeeld

Basisonderwijs

Alle leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisscholen in de regio kunnen kosteloos het museum bezoeken voor het onderwijsprogramma ‘Gezondheid en ziekte, vroeger en nu’. In het onderwijsprogramma maken leerlingen hun eigen medisch dossier en gaan ze aan de slag met moderne meetinstrumenten. Temperatuur, hartslag, polsslag en lengte worden onderzocht. Leerlingen vergelijken daarna hun medisch dossier met het gemiddelde van de Nederlandse kinderen. Zo ontdekken de leerlingen hoe dokters te werk gaan en dat het lichaam bij iedereen net even anders functioneert. Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met opdrachten in de museumzalen waar ze meer leren over de werkwijze van artsen vroeger.

Schatkamer van de wetenschap

Rijksmuseum Boerhaave is de schatkamer van de wetenschap. Met een collectie die vijf eeuwen onderzoek en innovatie toont, en een intensieve samenwerking met kopstukken uit de wetenschap van vandaag, biedt Rijksmuseum Boerhaave bezoekers van alle leeftijden een intrigerende kijk in de wereld van wetenschap. Wat zijn de belangrijkste ontdekkingen uit onze Nederlandse wetenschapsgeschiedenis? Welke onderzoekers zaten daarachter en hoeveel impact hebben hun ontdekkingen op ons leven van vandaag? Ontdek de wereld van wetenschap in Rijksmuseum Boerhaave.