Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Welzijn op recept bij de huisarts

Mensen die naar de huisarts gaan met een lichamelijke klacht hebben soms meer baat bij welzijn op recept. Een gesprek met een welzijnscoach wijst hen de weg naar nieuwe dingen, vrijwilligerswerk of meer bewegen/meedoen in de buurt.
Sfeerbeeld

Psychosociale problemen

Een groot deel van de mensen die regelmatig bij de huisarts komt, heeft psychosociale problemen. Ingrijpende gebeurtenissen zoals het verlies van een partner, baan of relatieproblemen kunnen hiervoor zorgen.

Psychosociale problemen uiten zich vaak in lichamelijke klachten, somberheid, stress en angstklachten. Als er geen medische of psychologische behandeling nodig is maar deze klachten wel aanhouden, helpt Welzijn op Recept. Deze preventieve aanpak is gericht op participatie; mensen stimuleren om weer sociaal actief te worden.

Het kan bijvoorbeeld gaan om wekelijks sporten, iets creatiefs doen, vrijwilligerswerk of aanhaken bij een eetclub. Een zogenoemde welzijnscoach helpt mensen op weg. De welzijnscoach gaat na doorverwijzing in gesprek en kijkt met wat voor passende activiteit iemand weer onder de mensen kan komen.

Waar kunt u terecht voor Welzijn op Recept?

Onder andere in de gemeenten Warmond, Alphen aan den Rijn, Leiden, Leiderdorp, Hillegom, Kaag en Braassem, Lisse, Zoeterwoude-Dorp, Noordwijk, Sassenheim, Voorschoten, De Ronde Venen, Uithoorn en Haarlemmermeer kunnen huisartsen u doorverwijzen.