Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Advies van een specialist bij de huisarts

Nieuws

Zonder ziekenhuisbezoek advies van een specialist krijgen. Patiënten met een huidaandoening konden al via de huisarts vragen voorleggen aan een dermatoloog. Deze vorm van zorg, die niet ten laste komt van het eigen risico, is nu ook voor andere patiënten in Zuid-Holland Noord beschikbaar.  

Sfeerbeeld

Alrijne, Knooppunt Ketenzorg en Zorg en Zekerheid werken al enige tijd met elkaar samen. Het doel is: patiënten de beste zorg, op de beste plek, op het juiste moment bieden. Onlangs zijn nieuwe afspraken gemaakt waarbij huisartsen online advies kunnen vragen aan specialisten van Alrijne. De nieuwe afspraken gelden voor (advies over) diagnose en voor behandeling. Deze vorm van zorg wordt automatisch vergoed en gedeclareerd bij de zorgverzekeraar van de patiënt.

Het was al in Zuid-Holland Noord al mogelijk om via de huisarts vragen over huidfoto’s aan een dermatoloog voor te leggen. De nieuwe afspraken maken het mogelijk om ook vragen te stellen aan een cardioloog, internist en wondspecialist. Dit kan bijvoorbeeld naar aanleiding van laboratoriumonderzoek, hartritmestoornissen of een elektrocardiogram (ecg).

Kennisoverdracht aan de huisarts

Huisarts Huug van Duijn uit Katwijk is blij met deze ontwikkeling. ‘Ik vind het heel prettig dat ik mijn patiënten niet meteen uit het oog verlies. Met goede feedback van de specialist kan ik hen zelf verder helpen. Dankzij deze kennisoverdracht verbeteren we samen de kwaliteit van zorg.’

Minder uitzoekwerk voor de specialist

Ook specialisten hebben voordeel bij de samenwerking Knooppunt Ketenzorg en Zorg en Zekerheid. ‘Ik heb alle medische gegevens over de patiënt die ik nodig heb’, vertelt cardioloog Wouter Tietge. ‘Die informatie wordt automatisch met de vraag meegestuurd. Dat scheelt mij uitzoekwerk en ik kan de vraag beantwoorden op een moment dat het mij uitkomt. Samen met de huisarts komen we tot een afgewogen behandeladvies, dichtbij en op maat’

Zorg in de buurt

De nieuwe afspraken zijn goed nieuws voor patiënten in Zuid-Holland Noord. Zij krijgen snel advies van een specialist en hoeven hiervoor niet naar het ziekenhuis. Ook teleconsultatie, zoals deze vorm van zorg officieel heet, niet ten laste van het eigen risico.

Is er wel behandeling in het ziekenhuis nodig? Dan krijgen patiënten ook daar sneller de zorg die zij nodig hebben: Alrijne Ziekenhuis zet sinds 1 augustus haar vijf locaties ook in voor basiszorg die voorheen in het LUMC plaatsvond.