Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Alrijne en Zorg en Zekerheid sluiten meerjarige overeenkomst

Nieuws
Inwoners van de regio Zuid-Holland Noord verzekeren van goede ziekenhuiszorg in de buurt. Dat is het doel van de samenwerkingsovereenkomst die Alrijne Zorggroep en Zorg en Zekerheid vandaag hebben getekend voor de komende vijf jaar. Hiermee krijgt Alrijne de tijd en ruimte om duurzaam te innoveren en te investeren in de juiste zorg op de juiste plek
Sfeerbeeld

De snel stijgende zorgvraag én de krappe arbeidsmarkt, maken het noodzakelijk om de zorg anders in te richten: zoveel mogelijk voorkómen dat mensen zorg nodig hebben en áls het nodig is, de zorg zo dicht mogelijk in de buurt verlenen. Hier zetten Alrijne en Zorg en Zekerheid zich – samen met andere partners in de regio - de komende jaren voor in. Door wederzijds vertrouwen en het bieden van langdurige financiële zekerheid is dit beter te realiseren.

Juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment

Yvonne Wilders, voorzitter Raad van Bestuur bij Alrijne, is blij dat de goede samenwerking met Zorg en Zekerheid verder wordt uitgebreid. “Wij streven net als Zorg en Zekerheid naar de juiste (digitale) zorg, op de juiste plek in de regio, op het juiste moment. Om dat te bereiken, is samenwerking en vertrouwen in elkaar essentieel. Daar hebben we met deze overeenkomst handen en voeten aan gegeven. Daarnaast: Alrijne vervult in de regio Zuid-Holland Noord een spilfunctie in de samenwerking met academische ziekenhuiszorg, huisartsenzorg en thuiszorg. Deze samenwerkingsovereenkomst geeft ons naast financiële rust ook de tijd om met deze partners in de regio te innoveren.”

Nauwe samenwerking met eerste lijn en gemeenten

Zorg en Zekerheid is zeer te spreken over de timing van de overeenkomst. “Mede dankzij de coronapandemie staat de ziekenhuiszorg in het gehele land onder druk”, zegt bestuursvoorzitter Ton van Houten. “Het is extra belangrijk juist nu een blijk van vertrouwen richting Alrijne uit te spreken. Deze overeenkomst onderstreept onze gezamenlijke doelstelling: de kwaliteit van de ziekenhuiszorg verhogen, de schaarse zorgmedewerkers optimaal inzetten en de betaalbaarheid van de zorg bewaken. Ook zetten we ons in om samen de zorg anders te organiseren, in nauwe samenwerking met zorgverleners in de eerste lijn en met gemeenten. Zo krijgen inwoners van Zuid-Holland Noord de juiste zorg op de juiste plek: in de eerste lijn of thuis (via eHealth) waar het kan en in het ziekenhuis waar het moet.”

(Digitale) zorginnovaties nu en in de toekomst

Beide samenwerkingspartners zijn tevreden over de resultaten tot nu toe. Alrijne startte in de afgelopen jaren, met steun van Zorg en Zekerheid, diverse initiatieven om de zorg anders te organiseren. Daarbij speelt digitale zorg een steeds grotere rol: aan de ene kant dat patiënten vanuit huis met een specialist kunnen overleggen via beeldbellen of dat de arts hen digitaal op afstand digitaal kan monitoren, zodat ze minder vaak naar het ziekenhuis hoeven komen. Daarnaast zetten Alrijne en Zorg en Zekerheid gezamenlijk in op het digitaal kunnen inzien én uitwisselen van gegevens. Dat versterkt de (digitale) samenwerking in de regio en draagt onder andere bij aan de juistheid en tijdigheid van relevante (medische) gegevens.

Een voorbeeld van een innovatief project is dat mensen met eenvoudige oogheelkundige problemen terecht kunnen bij de optometrist. Oogartsen kunnen zich hierdoor richten op mensen die zwaardere zorg nodig hebben. Ook krijgen mensen met een eenvoudige botbreuk of verstuiking sinds 1 oktober geen gips meer. Zij mogen met een brace thuis werken aan herstel, met ondersteuning  van de Virtual Fracture Clinic app. Via teleconsultatie kunnen huisartsen laagdrempelig overleggen met medisch specialisten. Patiënten worden niet onnodig naar het ziekenhuis verwezen én besparen daarmee op hun eigen risico. Ook starten Alrijne en ActiVite vanaf 2022, met ondersteuning van Zorg en Zekerheid, een project dat het toedienen van chemotherapie thuis mogelijk maakt.

Kwaliteit van zorg in de regio de verder verbeteren

De komende jaren zullen naar verwachting nog veel innovaties volgen, die kosten besparen en de kwaliteit van zorg in de regio verbeteren. Dit vereist veranderingen binnen Alrijne en in de regio. Zorg en Zekerheid draagt hier - vanuit zijn ambitie om te bouwen aan de gezondste regio - aan bij door de innovaties ook financieel mogelijk te maken. Met deze overeenkomst slaan beide organisaties de handen ineen om hier de komende vijf jaar, voortbouwend op de huidige goede samenwerking, aan te werken.