Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Duurzame zorg: In één keer de zilveren Milieuthermometer Zorg

Nieuws
Zorg en Zekerheid stimuleert zorgorganisaties uit de buurt om mee te doen aan de Milieuthermometer Zorg. WIJdezorg, een organisatie met zeven zorglocaties in het Groene Hart, heeft in één keer het zilveren niveau behaald. “Brons hebben we overgeslagen”, zegt Marinelle Scheltema, Teamleider Algemene Zaken bij WIJdezorg.
Sfeerbeeld

Steeds duurzamer

“We namen steeds meer stappen op duurzaamheidsgebied. Ging er ergens een lamp kapot? Dan plaatsten we ledverlichting. Er kwamen hybride modellen als onze auto’s aan vervanging toe waren. Onze printers werken inmiddels allemaal zonder CO2-uitstoot. En we zijn steeds beter in afval scheiden, van GFT en restafval tot PMD en papier. We hebben zelfs aparte incontinentiebakken. Hoewel die nog niet apart worden geleegd, bereiden we ons intern en in ons gedrag al voor op de toekomst. Tot slot komt duurzaamheid terug in ons inkoop-, bouw- en voedingsbeleid.”

Meten is weten

“Op een gegeven moment beseften we dat we goed bezig waren met duurzaamheid, maar hoe goed? Dat konden we lastig meten. Op advies van Zorg en Zekerheid kwamen we in aanraking met Milieuthermometer Zorg, een systeem dat de prestaties van zorgorganisaties meet.”

Drie niveaus

Milieuthermometer Zorg werkt met drie niveaus: brons, zilver en goud. “Normaal gesproken zou je bij een eerste audit voor brons gaan. Dat was ook ons plan, maar door corona liep de audit vertraging op. Toen bleek dat we al veel duurzamer waren. En het vertrouwen hadden om meteen voor zilver te gaan.”

Audit

Marinelle legt uit hoe een audit verloopt. “Je wordt op vijftien punten gecontroleerd, waaronder management, energie, water, gevaarlijke stoffen, afval en voeding. Na het aanleveren van documenten komt er iemand langs voor controle. Daarbij spreekt hij of zij ook medewerkers aan. Wat doen zij aan duurzaamheid in hun werk? Je kunt vanuit het management plannen maken, maar medewerkers op de werkvloer moeten het ook begrijpen en meedoen. Ons projectteam werkt daarom nauw samen met collega’s van de locaties.”

Succes vieren

In februari kwam het goede nieuws, in maart nam WIJdezorg het certificaat in ontvangst. “Dat hebben we goed gevierd. Op de dag van de uitreiking was er vanuit elke locatie een collega aanwezig om het certificaat en bloemen in ontvangst te nemen. We hebben ook op alle locaties iets lekkers uitgedeeld en medewerkers gemaild om onze blijdschap en dankbaarheid uit te spreken. Bovendien hangt er nu op elke locatie een certificaat in een zilveren lijst.”

Toekomstplannen

“We vinden het belangrijk om onze omgeving voor nu en de toekomst leefbaar te houden. Het behouden van het zilveren niveau is dan ook belangrijk voor ons. Alles wat we momenteel inkopen doen we al met de duurzaamheidspet op, tot aan de kerstpakketten aan toe. Maar we zijn ook ambitieus en altijd op zoek naar mogelijkheden om nóg duurzamer te worden. Onze aandacht ligt komend jaar op het voortzetten én uitbouwen van de goede lijn die we met z’n allen hebben ingezet!”