Zorg en Zekerheid Zorgverzekeraar logo


Gezond, lekker en duurzaam: köfte en kerriesoep

Nieuws
Ellen Duivesteijn woont met haar dochtertje in Leiden. Ze houdt van koken en vindt het belangrijk zich te blijven ontwikkelen. Zo rondde ze, naast haar werk, diverse opleidingen af. Sinds 2019 is Ellen vliegende kiep in het bedrijfsrestaurant van Zorg en Zekerheid. “Mijn functie is heel divers, net als dit recept. Je zet zo iets gezonds, lekkers én duurzaams op tafel. Altijd fijn, in deze drukke decembermaand.”
project.alttext_fallback


Dit heb je nodig voor 4 personen:

Köfte

  • 500 gram gehakt (bij voorkeur half-om-half)
  • 1 middelgrote ui
  • ½ kopje gekookte rijst
  • 1 ei (eigeel en eiwit scheiden)
  • 2 eetlepels verse peterselie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 ei en 3 eetlepels bloem om te paneren

Uienchutney

            • 6 middelgrote rode uien
            • 180 gr honing of agavesiroop
            • 100 ml balsamicoazijn
            • 100 ml rode wijnazijn

            Groene olie

            • 50 gr verse kruiden (bijv. peterselie, basilicum, koriander of een mix)
            • 100 ml milde olie (zoals zonnebloemolie)
            • 2 laurierblaadjes

              Kerriesoep

              • 1 grote ui
              • 2 teentjes knoflook
              • 2 eetlepels kerriepoeder
              • 400 gr aardappels in blokjes
              • 1 liter groentebouillon (2 blokjes)
              • 300 gr prei
              • 250 ml kokosmelk of kookroom
              • Paar sneetjes oud brood
              • Peper naar smaak
              "Kerrie komt van oorsprong uit India. Het is een specerijenmengsel, dat in elk geval bestaat uit kurkuma, koriander en gember. Supergoed voor je gezondheid!"

              Zo bereid je de köfte

              1. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de ui ongeveer vijf minuten op middelhoog vuur. Voeg daarna de helft van het gehakt toe en bak dit gaar en bruin. Laat het mengel vervolgens afkoelen.
              2. Kook de rijst met wat zout en laat ook deze afkoelen.
              3. Meng het gehakt-uienmengsel met de rest van het rauwe gehakt, de rijst, het eigeel (bewaar het eiwit), de peterselie, de komijn, een theelepel zout en een halve theelepel peper. Kneed alles goed door elkaar. Dek het af en laat het mengsel 30 minuten rusten in de koelkast, zodat het steviger wordt.
              4. Maak je handen een beetje nat en vorm 10 tot 12 ovale balletjes ter grootte van een ei.
              5. Paneer de balletjes. Haal ze eerst door de bloem en daarna door het ei (voeg hiervoor ook het bewaarde eiwit toe).
              6. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes op middelhoog vuur in 3 tot 5 minuten per kant goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

                Zo bereid je de uienchutney

                1. Snijd de rode uien in dunne halve ringen.
                2. Bak de uien samen met de laurierblaadjes zachtjes 25 tot 30 minuten. Roer af en toe, totdat de uien zacht en licht gekarameliseerd zijn, maar niet donker kleuren.
                3. Voeg de honing of siroop, balsamicoazijn en rode wijnazijn toe. Roer goed door en laat het mengsel 30 tot 40 minuten zachtjes sudderen op laag vuur. Roer regelmatig tot het stroperig is.
                4. Verwijder de laurier en laat afkoelen.

                Zo bereid je de groene olie

                1. Was de kruiden en dep ze droog. Blancheer ze 10 seconden in kokend water, doe ze daarna in ijswater en knijp ze goed uit (voor de groene kleur).
                2. Doe de kruiden in een blender met de olie. Mix tot er een gladde, felgroene olie ontstaat.

                Tip: voor een heldere olie, zeef het mengsel.

                Zo bereid je de kerriesoep

                1. Schil de aardappel. Snijd deze samen met de ui in blokjes van 2 centimeter.
                2. Snijd ook de prei in stukjes en hak de knoflook fijn.
                3. Verhit wat olie in een soeppan en bak eerst de ui glazig. Voeg daarna de knoflook toe en driekwart van de prei.
                4. Bak alles 5 minuten op middelhoog vuur. Roer af en toe door en zorg dat het niet aanbakt.
                5. Voeg de aardappelen en kerrie toe, roer goed door en bak 3 minuten.
                6. Schenk het water en de kokosmelk of room erbij en verkruimel het bouillonblokje erover. Breng aan de kook en laat 20 minuten koken op middelhoog vuur. Roer af en toe door.
                7. Snijd ondertussen het brood in blokjes van 1 centimeter. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de blokjes ongeveer 6 minuten tot ze lichtbruin en knapperig zijn.
                8. Schep de croutons uit de pan en laat ze afkoelen.
                9. Verhit weer wat olie in een pan en bak de rest van de prei in 5 minuten lichtbruin en knapperig. Laat dit ook afkoelen.
                10. Pureer de soep met de staafmixer tot een glad geheel. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de soep met de gebakken prei en croutons.

                  project.alttext_fallback