Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid


Gezzond recept: Feestelijke bananen- carrotcake met gezonde frosting

Nieuws
Zorg en Zekerheid bestaat 200 jaar, dus het is tijd voor taart. Geen suiker- of caloriebom maar een gezonde bananencake met wortel die je als ontbijt maar ook als tussendoortje of toetje kunt eten. Dat past perfect bij een zorgverzekeraar die voor gezondheid gaat. “Eigenlijk is het een bananenbrood”, zegt Roelie van Buuren, “maar door de toevoeging van het bakmeel krijg je de structuur van een cake. Gezond en lekker, want in plaats van suiker gebruik je rijpe bananen. Veel bakplezier en eet smakelijk!”
project.alttext_fallback

Foto: Joyce Bronmeijer

Dit heb je nodig voor een cake:

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 8 gr baking soda
  • 1 tl kaneel of koek- en speculaaskruiden
  • 1 snufje zout
  • 225 gr rijpe, geprakte bananen (3-4 stuks)
  • 75 gr wortel, fijn geraspt
  • 120 ml honing, agave- of ahornsiroop (maple syrup)
  • 60 ml melk of water
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 10 ml vanille-extract
  • een handje grof gehakte pecan- of walnoten

Frosting:

  • rasp van 1 sinaasappel
  • 50 gr roomkaas, losgeroerd (of hangop)
  • 20 gr zachte boter
  • 2 el honing, agave- of ahornsiroop (of poedersuiker)
  • 1-2 eetlepels sinaasappelsap
  • een piepklein snufje zout
  • 2 eetlepels fijn gehakte pecan- of walnoten

          Zo maak je de cake:

          Voorbereiding: 10 minuten
          Baktijd: 45 minuten

          1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
          2. Doe het meel, de baking soda, de kaneel, het zout en de gehakte noten in een kom. Roer in een andere kom de melk, honing, olie, geprakte bananen en de geraspte wortel door elkaar. Voeg hier de droge ingrediënten aan toe en roer er een mooi beslag van.
          3. Doe het beslag in de cakevorm. Bak de cake 45 minuten op een rek in het midden van de oven. Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als deze er droog uit komt, is de cake gaar.
          4. Maak de frosting als de cake goed is afgekoeld. Roer de roomkaas (of de hangop) en de boter door elkaar. Doe vervolgens voorzichtig de poedersuiker (of de honing of siroop) erdoor, dan het zout en 1 eetlepel sinaasappelsap. De frosting moet een beetje van je lepel aflopen. Voeg anders een tweede eetlepel sinaasappelsap toe.
          5. Bedek de bovenkant van de cake met de frosting. Garneer met de geraspte sinaasappel en de fijn gehakte nootjes.

          De cake kan het beste worden bewaard in de koelkast en smaakt op de tweede dag daardoor nog lekkerder.

          Maak de cake vegan door de boter, melk en room te vervangen door plantaardige producten. De noten kun je vervangen door vegan chocolade of kokosrasp.

            project.alttext_fallback

            Roelie van Buuren werkt al 25 jaar bij Zorg en Zekerheid. Eerst als cateringmedewerker en na het halen van haar diploma ook als kok. Elke week staan haar heerlijke gerechten op het menu in het bedrijfsrestaurant. Niet alleen op haar werk houdt Roelie van koken. Ze heeft een passie voor brood en patisserie en probeert zeker een keer per week een nieuw recept uit. Zoals deze gezonde cake met wortel en banaan.