Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Gezzond recept: gevulde pompoen

Nieuws

Susan van Stijn runt in Hoofddorp haar bedrijf Nuts About Veggies. Ze geeft voedings- en leefstijladvies aan mensen met klachten als diabetes, een hormonale disbalans, spijsverteringsklachten of overgewicht. Speciaal voor de decembermaand bedacht ze een lekker en gezond recept, boordevol magnesium.

Sfeerbeeld

Susan: “Pompoen is echt mijn lievelingsgroente! Ieder jaar weer kijk ik uit naar de herfst; de tijd van pompoenen. De pompoen is ook zo veelzijdig, je kunt er van alles mee maken: soep, roosteren om door een lauwwarme salade te doen of als puree door de havermout mengen, als ontbijt.

Pompoen is rijk aan vitamine C en bètacaroteen (vitamine A). Voor dit recept maak ik gevulde pompoen. Het is heerlijk en staat ook feestelijk tijdens de feestdagen. In de pompoen heb ik allerlei ingrediënten verwerkt die veel magnesium bevatten. Ik merk dat het rondom de feestdagen altijd druk en hectisch is: cadeautjes kopen, inkopen doen voor de gerechten die je gaat koken, versiering regelen… En als we het druk hebben of veel stress ervaren, verbruikt ons lichaam veel van het mineraal magnesium. Daarom kunnen we wel wat extra's gebruiken. Magnesium is namelijk een heel belangrijk mineraal, waarvan we door ons drukke bestaan heel veel verbruiken, maar die we ook nodig hebben voor heel veel lichaamsprocessen.

Daarnaast is dit ook nog eens een redelijk stressvrij recept, omdat de verschillende stappen niet per se op elkaar hoeven aan te sluiten. Als de vulling veel eerder of later klaar is dan de pompoen, dan is dat geen enkel probleem.

In mijn bedrijf Nuts About Veggies geef ik voeding- en leefstijladvies en help ik mensen om gezonder te eten, om zo van klachten, zoals diabetes, hormonale disbalans, spijsverteringsklachten en overgewicht, af te komen. Vaak kun je door het toevoegen van meer groenten aan de maaltijden al een hele goede start maken!”

Sfeerbeeld

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 2 oranje pompoenen

  • 200 gram quinoa

  • 1 grote ui

  • 2 tenen knoflook

  • 400 gram spinazie

  • 100 gram walnoten

  • 200 gram fetakaas

  • 1 bouillonblokje

  • 1 theelepel komijnpoeder

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • Verse koriander

  • Olijfolie om te bakken

  • Extra vergine olijfolie

  • Zout en peper

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. Snijd de pompoenen door de helft. Verwijder de pitjes en zaadlijsten in het midden.

  3. Leg de 4 pompoenhelften met het vruchtvlees naar beneden en de schil omhoog op een bakplaat met bakpapier en schuif deze voor 30 minuten in de voorverwarmde oven.

  4. Terwijl de pompoen aan het garen is, was je de quinoa in ruim water. Hierdoor voorkom je een bittere smaak. Ik gebruik altijd een zeef om de quinoa af te gieten.

  5. Doe de quinoa in een pan met 400 ml water en verkruimel het bouillonblokje erboven. Breng aan de kook, roer af en toe en kook voor ongeveer 13 minuten. Als de kooktijd voorbij is, zet je het vuur uit en laat je de quinoa minstens 5 minuten staan, alvorens je verder gaat. In deze tijd neemt het nog wat extra vocht op. Afgieten is niet nodig.

  6. Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn en fruit deze in een hapjespan of wok. Voeg na een paar minuten de spinazie in gedeeltes toe. Laat deze slinken. Voeg de komijnpoeder en paprikapoeder toe en roer goed door elkaar. Als de spinazie is geslonken kan het vuur uit.

  7. Hak de walnoten, voeg ze toe aan het spinaziemengsel en roer ze er doorheen.

  8. Voeg als laatste de quinoa toe en roer alles goed door elkaar. Voeg eventueel naar smaak peper en zout toe.

  9. Als de pompoenhelften klaar zijn, kun je ze af laten koelen. Laat de oven wel aan staan. Leg de pompoenstukken met de schil naar beneden in een ovenschaal of leg ze op een bakplaat.

  10. Sprenkel een snuf zout en peper over de pompoen.

  11. Vul de pompoen met het spinazie-quinoamengsel. Verdeel daar de fetakaas over. Sprenkel hier nog wat olijfolie (om te bakken) overheen.

  12. Schuif de pompoen voor 20 minuten terug in de oven (nog steeds op 200 graden).

  13. Pluk ondertussen de blaadjes van de koriander.

  14. Als de pompoen uit de oven is, leg je deze op de borden en leg je de blaadjes koriander er bovenop en sprenkel je nog wat extra vergine olijfolie over de pompoen.

De bereidingstijd van dit gerecht is ongeveer 60 minuten.