Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid


Gezzond recept: Marokkaanse couscous

Nieuws

Elke dag kunnen de medewerkers van Zorg en Zekerheid genieten van een heerlijk warm of koud gerecht in het bedrijfsrestaurant. Hiervoor worden vaak groenten en kruiden uit onze eigen biotuin gebruikt. Omar Hashas zette onlangs een speciaal familierecept op het menu: Marokkaanse couscous met ras el hanout, wat letterlijk‘het beste van de winkel’ betekent.Dit viel zo in de smaak dat we het graag delen in de Gezzond: kies voor de vegavariant of voeg kip toe.

Besaha (eet smakelijk in het Arabisch)!

Sfeerbeeld

Fotografie: Joyce Bronmeijer

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 400 gr couscous
  • 1 groentebouillonblokje
  • 400 gr tomatenpulp (uit blik)
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • 2 middelgrote uien
  • 1 winterpeen
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 1 flespompoen
  • ½ bos koriander
  • 1 teen knoflook
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr cashew- of walnoten

Toevoegen voor niet-vegetarische couscous:

  • 400 gr kippendijen met vel, zonder bot

        Zo maak je de couscous:

        1. Maak de bouillon met 500 milliliter water, het bouillonblokje, de helft van de koriander en de helft van de ras el hanout.
        2. Doe de couscous in een bakje en vul de kom ongeveer tot 1 centimeter boven de couscous met bouillon. Het kan zijn dat je bouillon overhoudt of een beetje extra nodig hebt. Dek de kom af en laat dit circa 10 minuutjes staan. Na 10 minuten roer je de couscous met een vork door.
        3. Snijd alle groenten in blokjes van 1 centimeter en wel de rozijnen in een klein beetje koud water.
        4. Bak de uien en knoflook met 2 eetlepels olijfolie 1 minuut in een wokpan.
        5. Voeg vervolgens alle andere groenten en de overgebleven ras el hanout toe en bak dit 3 minuten mee op middelhoog vuur.
        6. Voeg de tomatenpulp en de uitgelekte rozijnen toe en laat nog 1-2 minuten meekoken.
        7. Serveer de gekookte couscous op een bord en leg de gemengde groenten hier bovenop.
        8. Garneer het gerecht met de noten en de overgebleven koriander.

        In geval van een niet-vegetarische couscous:

        • Bak de kippendijen 4 minuten met een eetlepel olijfolie op hoog vuur op het vel.
        • Serveer de gebakken kippendijen boven op het couscousgerecht.

          Sfeerbeeld

          Omar Hashas werkt ruim 15 jaar als cateringmedewerker bij Zorg en Zekerheid. In de keuken vindt hij goede hygiëne en een fijne sfeer belangrijk. Hij geniet van lekker eten en waardeert de goeie samenwerking binnen zijn team. Omar vindt het leuk om zijn kennis over de Marokkaanse keuken te delen met zijn collega’s en gerechten uit deze keuken voor hen te maken. Wanneer hij zijn collega’s tijdens hun pauzes ziet genieten van het eten geeft dit hem een voldaan gevoel.