Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid


Gezzond recept: Pannenkoeken van bieten

Nieuws
Steeds meer mensen vinden het belangrijk om verantwoord te genieten. “Daarom hebben onze jongeren een gezond pannenkoekenrecept bedacht”, vertelt Beau Kattenberg, projectmedewerker bij Jongerencentra Maatvast Haarlemmermeer. “Onze vestiging ‘De Basis’ is vlak bij de suikerfabriek in Zwanenburg gevestigd, waar vroeger suiker uit suikerbieten werd geproduceerd. Daarom bedachten de jongeren een recept met bieten: bietenpannenkoeken!”
project.alttext_fallback

Kookboek My Food Map For Teenagers

Beau: “De biet is misschien niet de eerste groente waar je aan denkt als je pannenkoeken bakt. Maar als je deze eenmaal hebt geproefd, wil je niet anders. De bietjes maken de pannenkoek namelijk al zo lekker zoet, dat je geen suiker meer nodig hebt. Bovendien zitten bieten vol vitamines, mineralen en antioxidanten. Daarmee geef je je gezondheid echt een boost!”

‘De Basis’ is één van de zeven jongerencentra van Maatvast Haarlemmermeer. Maatvast biedt jongeren tussen de 11 en 23 jaar een luisterend oor, een plek waar ze vrienden en nieuwe mensen kunnen ontmoeten. Ook kunnen ze ontdekken waar ze goed in zijn en hulp krijgen bij het uitvoeren van ideeën. Zo ontstond ook het idee om een kookcafé op te zetten, mede mogelijk gemaakt door Zorg en Zekerheid, en het kookboek My Food Map For Teenager te maken. Met succes!

Dit pannenkoekenrecept met bieten is één van de recepten uit het kookboek, maar hierin staan nog veel meer lekkere en gezonde recepten. Benieuwd? Kijk dan op www.jcmaatvast.nl/myfoodmap. Beau: “Het leuke is dat er achter in het boek nog lege bladzijden staan. Hier kun je jouw zelfbedachte of favoriete gezonde recept aan toevoegen.”

Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 150 gr gekookte bieten
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 50 ml water
  • 1 tl kaneel
  • 90 gr boekweitmeel
  • snufje zout
  • 1,5 vrije uitloop ei
  • 100 ml biologische kwark
  • 100 gr diepvries- of vers fruit
  • 2 el olie
  • optioneel: munt ter garnering

Zo maak je de pannenkoeken van bieten:

  1. Schil de bieten en snijd ze in grove stukken.
  2. Doe in de blender samen met het boekweitmeel, het bakpoeder, het ei, de kaneel, een snufje zout en het water.
  3. Laat de blender draaien tot er een mooi glad beslag ontstaat en schenk het beslag in een kom.
  4. Verwarm olie in een koekenpan en schep er ongeveer een soeplepel beslag in. Laat het deeg over de bodem uitvloeien.
  5. Bak de pannenkoeken aan beide kanten op middelhoog vuur. Keer de pannenkoek pas om als de bovenkant helemaal ‘droog’ is.
  6. Herhaal dit tot al het beslag op is.
  7. Houd de pannenkoeken warm in een voorverwarmde oven van 100°C.
  8. Serveer de bietenpannenkoeken met lekker beleg zoals biologische yoghurt en diepvriesfruit.