Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Gezzond recept: Peruaanse causa met tonijn en avocado

Nieuws
In Peru zijn er meer dan duizend soorten aardappelen. Niet voor niets wordt dit ingrediënt daar vaak gebruikt. Ook in causa, een typisch Peruaans gerecht met aardappelpuree en een heerlijke vulling van tonijn of kip. In het Spaans heet het ‘causa de atun’. Je eet het gerecht koud en de puree is op smaak gebracht met limoensap en ají amarillo, een speciale Peruaanse peperpasta die je online of bij een gespecialiseerde delicatessenzaak koopt. Deze pasta is mild en een beetje zoetig; het heeft iets weg van de smaak van perzik. Als alternatief voor deze Peruaanse peperpasta kun je ook twee oranje snoeppaprika’s gebruiken. Verwijder de zaden, snijd in reepjes en maal fijn in de blender.

Sfeerbeeld

Dit heb je nodig voor vier personen:

  • 6-8 kruimige aardappelen geschild
  • 2-3 el ají amarillo pasta
  • 4 el goede olijfolie
  • 6 el limoensap
  • 320 g tonijn uit blik uitgelekt
  • 1 kleine rode ui fijn gesnipperd
  • 2-3 el mayonaise
  • 1 avocado
  • 2 kleine tomaten
  • 2 hardgekookte eieren
  • 6 zwarte olijven

          Zo maak je de groentesoepjes:

          Aardappelpuree:

          • Kook de aardappelen in 20 minuten helemaal zacht in ruim water met zout. Stamp de aardappelen super fijn en glad in een kom. Er mogen geen stukjes meer bij zitten.
          • Doe er de olie, ají amarillo, limoensap en zout bij en meng goed.

          Tonijnsalade:

          • Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten en het harde groene stukje. Snijd de parten in reepjes en vervolgens in kleine blokjes. Doe ze samen met de tonijn, gesnipperde ui en mayonaise in een kom en meng goed. Breng op smaak met zout en peper.

          Avocado:

          • Snijd te avocado in dunne partjes. Om te voorkomen dat de avocado snel bruin wordt, sprenkel er een beetje limoensap overheen.

          Opmaken:

          • Leg een stuk huishoudfolie van ongeveer 40 centimeter lang op het aanrecht.
          • Verdeel de aardappelpuree over de huishoudfolie en strijk glad in een rechthoekige vorm ter grootte van een A-4 van ongeveer een halve centimeter dik.
          • Verdeel de avocadopartjes gelijkmatig over de aardappelpuree en houdt aan alle kanten ongeveer een vingerdikte vrij.
          • Verdeel de tonijnsalade over de lengte in het midden van de plak.
          • Rol nu het geheel op.
          • Laat de rol 5 minuten rusten en verwijder vervolgens voorzichtig het huishoudfolie.
          • Versier de rol met plakjes gekookt ei en de zwarte olijven en een klein beetje mayonaise.

          Notities

          AJÍ AMARILLO: deze Peruaanse peperpasta is helemaal niet zo pittig, maar juist lichtzoet van smaak. Je kunt ají amarillo pasta kopen bij sommige (zeer) gespecialiseerde delicatessenzaken, maar het handigste is om het online te bestellen.

          Als alternatief voor deze Peruaanse peperpasta kan je ook van 2 oranje snoeppaprika’s de zaden verwijderen, in reepjes snijden en fijn malen in een blender.

            Sfeerbeeld

            Claudia Chero komt uit Peru en woont al twintig jaar in Nederland. Ze werkt bij Zorg en Zekerheid als cateringmedewerker en kookt graag. Toen ze net in Nederland woonde, kookte ze bijna dagelijks Peruaans. Inmiddels doet ze dat alleen nog in het weekend. De traditionele gerechten uit de Peruaanse keuken vergen namelijk veel tijd om te koken; het zijn uitgebreide gerechten met veel ingrediënten.