Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Gezzond recept: vegan wortelsoep

Nieuws
Deze soep is nét even wat specialer dan een gewone groentesoep. Komt door de kokosmelk; dat geeft ‘m een lekker exotisch tintje. Deze soep brengt ons niet alleen in de zomerstemming, maar is ook nog eens vegan én supergezond.

Wortels zitten boordevol vezels en voedingsstoffen en bevatten weinig calorieën. Met deze soep kom je bovendien aan je bètacaroteen. Deze stof beschermt de huid tegen UV-schade en wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Dat is weer goed voor een gezonde huid, gezond haar en gezonde nagels. Ook helpt vitamine A bij een goede werking van de ogen en het afweersysteem.

Sfeerbeeld

Susan geeft voedings- en leefstijladvies en vertelt dat gezonde recepten als deze wortelsoep het makkelijker maken om een gezonde leefstijl vol te houden. “Bij gezond leven gaat het er niet om dat je in één keer je leven omgooit. Kies één ding om te veranderen, dat goed voor jou voelt. Daarmee ga je aan de slag. Begin bijvoorbeeld met iedere dag een gezonde maaltijd koken. Heb je door werk of andere activiteiten niet elke dag tijd hiervoor? Verdubbel dan de hoeveelheid ingrediënten en bewaar wat voor de dag erna. Zo hou je het behapbaar voor jezelf. Ook dat maakt het makkelijker om je gezonde leefstijl vol te houden. En eigenlijk is ‘volhouden’ niet het juiste woord; liever heb je dat het een ‘gewoonte’ van je wordt. Zodra het een gewoonte is, kan je met een volgend doel aan de slag. Bijvoorbeeld: elke dag een half uur bewegen.”

1. Haal geen ongezonde dingen in huis, zoals snoep, koek en chips.

2. Zorg ervoor dat je altijd fruit of snoepgroenten binnen handbereik hebt.

3. Probeer zoveel mogelijk zelf te koken. Als je zelf kookt, weet je precies wat er in je maaltijd zit.

4. Breng vrienden, familie en collega’s op de hoogte en vraag hun hulp. Zo moet je je toch een beetje verantwoorden; de welbekende stok achter de deur.

5. Of schakel hulp in als stok achter de deur.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 700 gram wortels, geschild en in stukjes
  • 2 middelgrote aardappels, geschild en in stukjes
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 liter bouillon
  • 150 milliliter kokosmelk
  • 1 ruime theelepel paprikapoeder
  • 1 ruime theelepel kurkuma
  • Optioneel een stukje gember van 2 à 3 centimeter, fijngesneden
  • 1 ruime theelepel gedroogde peterselie of verse, neem dan iets meer
  • Pompoenpitjes of zonnebloempitjes
  • Extra vergine olijfolie

Zo maak je het:

  • Doe olie in de pan en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Voeg dan de wortel, aardappel, kruiden en eventueel gember toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg daarna de bouillon toe en breng aan de kook.
  • Kook alles ongeveer 20 minuten en pureer daarna met een staafmixer.
  • Doe de pompoen- of zonnebloempitjes in een droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster de pitjes. Houd ze goed in de gaten, zodat ze niet aanbranden.
  • Voeg als laatste de kokosmelk toe en roer dit er goed doorheen of gebruik nog een keer je staafmixer.
  • Proef of de soep goed op smaak is en voeg zo nodig nog peper en zout toe.
  • Dien de soep op, verdeel de pitjes erover en giet wat extra vergine olijfolie over de soep.

Susan van Stijn runt in Hoofddorp haar bedrijf Nuts About Veggies. Ze geeft voedings- en leefstijladvies aan mensen met klachten als diabetes, een hormonale disbalans, spijsverteringsklachten of overgewicht. Speciaal voor Gezzond bedacht ze deze wortelsoep.