Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Hier voor KERNgezond Katwijk

Nieuws
Inwoners van Katwijk zijn gezond en hebben een gezonde leefstijl. Dat is de ambitie van de gemeente Katwijk, Zorg en Zekerheid en 24 andere partijen die op 28 oktober het Lokaal Preventieakkoord hebben ondertekend. Plaats van handeling was De Mierenweide, de eerste rookvrije speeltuin van Katwijk. Met de ondertekening starten we samen een gezonde beweging, gericht op leefstijl, gezondheid en omgeving.
Sfeerbeeld

“Van Katwijk de gezondste gemeente van Nederland maken. Daarom doet Zorg en Zekerheid mee aan het preventieakkoord KERNgezond Katwijk”, aldus Marieke Timmer van Zorg en Zekerheid. “KERNgezond gaat over meer dan alleen over niet-ziek zijn. Financieel en sociaal meedoen en mentale gezondheid zijn minstens zo belangrijk. Zorg en Zekerheid helpt hier graag bij. Wij zijn ook in Katwijk hier voor jou. Bijvoorbeeld met 3x3 basketbal, schuldhulp via de gemeente, JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst en Klaver 4.”

Werk aan de winkel

Er is werk aan de winkel in Katwijk. “Als we kijken naar overgewicht zit deze gemeente vaak boven het landelijk gemiddelde”, vervolgt Marieke Timmer. “Dat geldt voor mensen boven en onder de 65 jaar. Voor kinderen tot 14 jaar is Zorg en Zekerheid daarom in 2017 gestart met Klaver 4. Verder zien we dat er bij Katwijkse jongeren meer problematisch alcoholgebruik voorkomt. Nu er door corona ook de mentale gezondheid van inwoners onder druk staat, is het extra belangrijk om in te zetten op een gezonde leefstijl. Het preventieakkoord komt dus precies op het goede moment.”

KERNgezond Katwijk brengt verbinding tussen de verschillende partijen uit de buurt. “Door samen te werken, kunnen we inwoners van Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk nog beter helpen de gezondste versie van zichzelf te worden”, zegt Marieke Timmer van Zorg en Zekerheid. “Dat geldt voor gezonde en kwetsbare inwoners, bijvoorbeeld ouderen en mensen met gezondheidsproblemen.”

Speeltuin de Mierenweide rookvrij

Roken is een van de thema’s is uit het Lokaal Preventieakkoord. Om gelijk daad bij het woord te voegen is naast het tekenen van het akkoord ook speeltuin de Mierenweide rookvrij verklaard. Het doel is om uiteindelijk alle speeltuinen in de gemeente rookvrij te hebben. "Dat de inwoners van Katwijk gezond zijn en een gezonde leefstijl hebben, is een ambitie uit de Maatschappelijke Agenda van de gemeente", aldus wethouder Corien van Starkenburg. "Het maakt mij altijd blij om te zien dat er weer een stap gezet is in het vormgeven aan een gezonde en vitale samenleving."

Het Lokaal Preventieakkoord vloeit voort uit het Nationaal Preventieakkoord. Dit heeft als doel dat in 2040 Nederlanders gezondere keuzes maken en roken, alcoholgebruik en overgewicht zijn verminderd.