Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Hier werkt de huisarts niet meer alleen

Nieuws
Weet jij wat huisartsen in 'onze' gemeenten anders doen dan collega’s elders in het land? Ze werken samen met andere huisartsen uit de regio én hebben een directe lijn naar apothekers, fysiotherapeuten, wijkverpleegkundigen en andere professionals in de buurt. Huisarts Miranda Mandjes uit Amstelveen vertelt graag wat jij hieraan hebt.
Sfeerbeeld

Het is druk in haar solopraktijk. Gelukkig staat Miranda er niet alleen voor. “Dankzij de samenwerking in de wijk voelt het alsof we samen om de patiënt in de spreekkamer staan. Samen kijken we welke zorg of hulp de patiënt nodig heeft. En wie die gaat geven.”

Blije patiënten

Hoe bijzonder deze samenwerking is, merkt Miranda als ze huisartsen 'van buiten' spreekt. “Daar moet alles nog van de grond komen. Terwijl wij al jaren op deze manier werken. Het resultaat: blije patiënten, want ze krijgen betere zorg. En, ook heel prettig: het maakt ons werk leuker.”

Verder kijken dan de medische klacht

Hoe komt het, dat de zorg in de Zorg en Zekerheid-gemeenten op deze manier werkt? “We hebben het voordeel dat Zorg en Zekerheid al jaren sterk stuurt op samenwerking”, vertelt Miranda. “Ook stimuleert deze regionale zorgverzekeraar ons om verder te kijken dan de medische klacht.”

Als je van de huisarts te horen krijgt dat je klachten niet meer overgaan, val je vaak in een diep gat. “Je sociale kring wordt kleiner. Terwijl we weten hoe belangrijk sociale contacten zijn”, vervolgt Miranda. “Zo kunnen lotgenoten ervoor zorgen dat je minder last hebt van je chronische klachten.”

“Gezonder zonder pil of behandeling. Hoe mooi is dat?”

Mensen die zich alleen voelen, komen soms met echte medische klachten naar de praktijk. “We zien ook mensen met geldzorgen. Ik weet inmiddels dat ik hen beter kan doorverwijzen naar een welzijns- of buurtsportcoach, voor een advies op maat. Of ik wijs hen op Kleurrijk Leven Bovenkerk, een buurtinitiatief voor de wijken Bovenkerk en Westwijk. Of naar Buurtclub Leefstijl in Elsrijk, Bovenkerk en Groenelaan. Prachtig om te zien hoe mensen elkaar in de buurt ontmoeten en bijvoorbeeld samen gaan bewegen. Of hun geldzorgen aanpakken na een bezoek aan een Financieel Café. Zo worden mensen gezonder zonder pil of medische behandeling. Hoe mooi is dat?”

Meer weten over de collega’s van Miranda in Amstelveen?

Kijk voor meer informatie de video van Miranda.

Voor Kleurrijk Leven Bovenkerk: mail Stef Walsma s.walsma@participe.nu

En voor Buurtclub Leefstijl: mail Jolanda Peper buurtclubleefstijl@gmail.com