Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Hoe maak je een kunstgebit schoon?

Nieuws
Van eigen gebit naar een kunstgebit, dat is best een grote verandering. Dan is het fijn als je weet waar je op moet letten. De website Steffie.nl legt het uit. Hier is begrijpelijke informatie te vinden over veel lastige onderwerpen. In maart is een speciale module over kunstgebitten gelanceerd, mede mogelijk gemaakt door Zorg en Zekerheid.
Sfeerbeeld

Steffie geeft handige tips als je net een kunstgebit hebt. Bijvoorbeeld dat je aan het begin op moet passen met heet eten en drinken, omdat je met een kunstgebit minder goed voelt of iets warm of koud is. Ook legt Steffie uit hoe je je gebit schoonhoudt.

Van kunstgebit tot DigiD

Waarom is zo’n website nodig? Maartje Böke van Leerzelfonline.nl legt het uit. “Steffie bestaat al meer dan vijftien jaar en is ontwikkeld voor mensen die het moeilijk vinden om de juiste informatie te vinden. Mensen die moeite hebben met lezen of die niet goed Nederlands spreken, bijvoorbeeld. Maar ook ouderen of mensen met een handicap. Nu steeds meer digitaal gebeurt, wordt het er voor hen niet makkelijker op. Steffie legt daarom lastige onderwerpen op een makkelijke manier uit. Zo is op de website te vinden hoe je een DigiD aanvraagt, hoe het werkt met toeslagen en hoe je pint bij een geldautomaat.”

Makkelijk gemaakt

De informatie wordt makkelijk gemaakt doordat de tekst wordt uitgesproken door een fictief figuur: Steffie. Maartje: “Steffie gebruikt makkelijke taal en werkt met plaatjes. Je kunt meeluisteren, meekijken én meelezen, en je kunt er zelf stapsgewijs doorheen lopen. Een filmpje vinden mensen vaak te snel gaan. Bij Steffie kies je als kijker zelf wanneer Steffie verder gaat met haar uitleg. Zo kan iedereen op z’n eigen tempo de informatie tot zich nemen.”

Een gezonde mond

Voor de module over kunstgebitten werkte Maartje op advies van Zorg en Zekerheid samen met Ons Tweede Thuis. Zij begeleiden mensen met een beperking in de regio Amstelveen. De module werd daar getest, en Maartje sprak met diverse cliënten. “Tijdens die gesprekken ontdekte ik dat niet iedereen weet hoe je op een goede manier een kunstgebit schoonmaakt. Er bestaat bijvoorbeeld een speciale borstel voor kunstgebitten, maar die kenden deze mensen vaak niet. Ze maken hun kunstgebit schoon met een tandenborstel en water. Of ze gebruiken altijd een glas water met bruistablet. Ook spoelen mensen vaak alleen hun mond met water. Terwijl het hartstikke belangrijk is om je kunstgebit en je mond goed te verzorgen. Zo voorkom je problemen in je mond.” In maart vond de lancering van de module plaats bij Ons Tweede Thuis en werd er symbolisch op de grote rode knop gedrukt.

Sfeerbeeld

Steun van Zorg en Zekerheid

De gesprekken waarover Maartje vertelt, laten goed zien waarom de nieuwe Steffie-module van belang is. Dit project heeft dan ook steun gekregen vanuit de Stichting Zorg en Zekerheid.

Meer informatie: kunstgebit.steffie.nl