Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Hoe zit het nu écht met samen fietsen?

Nieuws
Wist je dat samen fietsen extra goed is voor je gezondheid? Het heeft een positief effect op je lichaam en je geest, je welzijn en je band met andere mensen. Bovendien zorgt samen fietsen voor meer kwaliteit van leven, meer zelfvertrouwen en motivatie om ermee door te gaan. Jan Burgmeijer is oprichter van het landelijke initiatief Fietsmaatjes en vertelt in deze editie van Gezzond alles over de voordelen van samen fietsen.
Sfeerbeeld

Is fietsen écht zo gezond voor je?

“Er is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan en het is bewezen dat fietsen zowel mentaal als fysiek gezond is”, vertelt Jan. “Bij Fietsmaatjes gaan we niet voor de intensieve sportieve rit. We fietsen rustig. Maar zelfs matig bewegen is al heel gezond. Wij vinden het belangrijk dat onze gasten, degenen met een beperking die niet zelfstandig kunnen fietsen, zelf het tempo bepalen. Mensen die met ons meefietsen en bijvoorbeeld een hartinfarct hebben gehad krijgen na controle bij de huisarts te horen dat hun conditie is verbeterd.” Dat is niet vreemd, want fietsen draagt bij aan een gezond hart, het opbouwen van spierkracht, het verbeteren van conditie en het verminderen van risico op chronische ziekten. “Daarom raden wij maatjes aan om minimaal een keer in de twee weken de duofiets te pakken. Dat lukt niet iedereen, maar elke fietstocht heeft een positief effect op de gezondheid.”

Sfeerbeeld

Jan Burgmeijer is samen met zijn vrouw Tekla Zwinkels oprichter van Fietsmaatjes. Zij richten in heel Nederland vrijwilligersorganisaties op die maatjes aan elkaar koppelen om regelmatig samen op een duofiets op pad te gaan. In 2012 zijn ze gestart in de gemeente Teylingen. Inmiddels is Fietsmaatjes overal in Nederland actief (met steun van Zorg en Zekerheid) ook in Zuid-Holland Noord, Amstelland en Haarlemmermeer. Twee maatjes bestaan altijd uit één vrijwilliger en één gast meteen lichamelijke, visuele of cognitieve beperking. Daarnaast begeleidt Jan wetenschappelijk onderzoek dat de positieve effecten van samen fietsen onderbouwt.

Helpt samen fietsen écht tegen eenzaamheid?

Naast de fysieke voordelen heeft samen fietsen ook een positief effect op onze mentale gezondheid. Jan legt uit: “Als mensen niet meer zelfstandig actief kunnen zijn, hebben ze daardoor minder sociale contacten. Zodra ze met een maatje gaan fietsen, bloeien ze langzaam op. Ze kijken er elke keer weer naar uit: de gezelligheid met hun fietsmaatje, bijkletsen en samen ergens een kop koffie drinken. Maar ook naar het moment daarna, wanneer ze weer iets te vertellen hebben aan de buurvrouw of hun kinderen en kleinkinderen.” Het is belangrijk dat het klikt tussen een maatje en een gast. Aan het koppelen van een gast met een vrijwilliger wordt bij Fietsmaatjes dan ook veel aandacht besteed. “Na één of twee fietstochtjes vragen we of ze een klik voelen. Als dat niet het geval is, zoeken we een andere match. Maar als het wel klikt, kunnen sommige koppels jarenlang elke week samen fietsen. Zo wordt je maatje echt iemand waarmee je een band opbouwt. En dat is nou zo belangrijk om dat gevoel van eenzaamheid terug te dringen. We kunnen het niet helemaal wegnemen, maar wel verminderen.”

Gaan ook écht steeds meer jongeren met een maatje fietsen?

Er zijn steeds meer onderzoeken waaruit blijkt dat behalve ouderen ook veel jongeren last hebben van eenzaamheid. “Fietsmaatjes is er ook voor jongeren met een beperking. En we zien ook steeds meer jongeren die zich aanmelden. Niet alleen jongeren met een beperking, maar ook studenten die op zoek zijn naar een zinvolle invulling van hun tijd en zich aanmelden als vrijwilliger. Dat vind ik echt geweldig. Wat ook steeds vaker voorkomt, zijn (jonge) statushouders die zich aanmelden als vrijwilliger. Zij bieden onze gasten gezelligheid en beweging en leren zelf de Nederlandse taal van onze gasten. Dat komt weer van pas bij het vinden van een betaalde baan. Win-win dus!”

Fietsmaatjes in de regio

Fietsmaatjes is al bijna overal in de regio van Zorg en Zekerheid actief. Zorg en Zekerheid ondersteunt bij de start en uitbreiding van lokale Fietsmaatjes-organisaties binnen Zuid-Holland Noord, Amstelland en Haarlemmermeer. Daarnaast is Zorg en Zekerheid partner van Fietsmaatjes NL. Jan en zijn team werken momenteel hard om ook de laatste plaatsen in 'onze' regio te vullen, zoals Noordwijkerhout en Uithoorn. Wil je initiatiefnemer, vrijwilliger of gast worden? Kijk dan op fietsmaatjes.nl/locaties voor meer informatie.