Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Oldstars tennis: Meedoen is belangrijker dan winnen

Nieuws
Wim Gomersbach geeft al 45 jaar tennistraining aan jong en oud, waarvan veertig bij LTC Startbaan in Amstelveen. Sinds drie jaar is hier een groep OldStars
tennissers actief op de donderdagochtend, die Wim ook traint. “Zo goed, dat er
steeds meer ouderen komen tennissen. Niet alleen voor hun fysieke gezondheid.
Ook het sociale aspect is enorm belangrijk.”
Sfeerbeeld

Tennistraining geven is niet alleen Wims baan, het is vooral zijn passie. Waar hij op zijn veertiende ooit zelf begon met tennissen, was hij op zijn twintigste al serieus training aan het geven. “Wat ik zo leuk vind aan tennis is het dynamische en uitdagende. Het is echt een sport voor jong en oud.” Deze donderdag- ochtend traint Wim de OldStars van de club, een groep van ruim dertig deelnemers tussen de 55 en 92 jaar oud.

‘Deelnemers komen niet alleen om te trainen, maar ook om sociale contacten op te doen’

Trainingsdoel

Vanuit zijn woonplaats Uithoorn is het voor Wim maar zes kilo- meter naar de club. Als hij om kwart voor tien bij de club aankomt, zit er al een aantal OldStars in de kantine met een kop koffie. “Ze komen niet alleen om te trainen”, vertelt Wim, “maar ook om sociale contacten op te doen. Naast veel fitte ouderen trainen er ook mensen mee met een beperking. Denk aan fysieke beperkingen, zoals een kapotte knie, maar ook aan mentale beperkingen. Het doel van mijn training is niet om deze (oud-)tennissers te drillen. Ik wil vooral een goede en veilige sfeer creëren waar iedereen welkom is.”

‘Mentale of fysieke beperking? Iedereen kan meedoen!’

Warming-up

Om 10.00 uur gaan de spelers het veld op. Omdat er op vijf velden wordt getraind, krijgt Wim hulp van twee vrijwilligers. “We beginnen met loopoefeningen, een rustig dribbelpasje, arm- zwaaien en een balansoefening.” Na tien minuten is het tijd voor deel twee van de warming up: in tweetallen een bal pakken en die naar elkaar toe gooien. Eerst zonder racket, daarna met racket. Als ook de armen warm zijn, is het tijd om rustig in te spelen bij het net.

Sfeerbeeld

Techniek

Naast plezier is techniek bij tennis erg belangrijk. “Daar- om geef ik tijdens elke training een technische tip. Waar kan je het beste staan met serveren? Wat doe je als de bal hoog wordt gespeeld? En hoe sla je een lage bal terug?” Als de deelnemers het technische deel onder de knie hebben, is het tijd voor wedstrijdjes. “Dat doen we bij de OldStars met aangepaste spelregels, om het spel voor iedereen toegankelijk te houden. Zo mag je onderhands serveren en mag de bal twee keer stuiteren voor je terugslaat.”

Thuis aan de slag

Wim deelt de volgende tennisoefening voor thuis:

1. Ga naar buiten met een (tennis)bal.
2. Ga twee meter van een muur af staan.
3. Gooi de bal met je linkerhand tegen de muur. Vang hem met je rechterhand op. Doe dit vijf keer en wissel dan van kant.
4. Maak het jezelf moeilijker door de bal één of twee keer te laten stuiteren voordatje ’m vangt. Of door verder van de muur af te gaan staan. Succes!

Tegen elkaar

Wim maakt tweetallen en verdeelt alle OldStars over de vijf banen. Hier spelen ze de rest van de training tegen elkaar. “We wisselen steeds door, zodat je verschillende tegenstanders krijgt. En je partner is ook elke week anders. Zo leer je met verschillende mensen samen- spelen. Dat maakt het ook gezellig.”

Sfeerbeeld

Vrijblijvend

Om 11.00 uur is het voor Wim tijd om afscheid te nemen. Hij gaat door naar een volgende training. De OldStars gaan door tot 12.00 uur. Wim benadrukt dat het voor ouderen superbelangrijk is om in beweging te blijven. “Of dat nou tennis is of een andere sport. Ik hoor regelmatig dat mensen bang zijn om niet goed genoeg te zijn. Daarom doen ze helemaal niets. Zonde! Bij ons kan iedereen op zijn of haar niveau meedoen. Ook mensen die bijvoorbeeld geen kracht in hun handen hebben of geen goede conditie hebben. Ik zie deze deelnemers elke week opbloeien en met veel plezier naar de tennisbaan komen.” Na twee uur trainen zien de OldStars er bezweet, maar voldaan uit. Het is tijd voor een kop koffie. En er wordt nog lang na gekletst.

Subsidie van Zorg en Zekerheid

LTC Startbaan ontvangtsubsidie van de Stichting Zorg en Zekerheid voor de opstart van het initiatief OldStars. Die wordt onder andere gebruikt om de prijs voor deelnemers laag te houden. Kijk op zorgenzekerheid.nl of jouw sportclub ook afspraken met Zorg en Zekerheid heeft.