Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Preventieakkoord start gezonde beweging in Haarlemmermeer

Nieuws
“Van Haarlemmermeer de gezondste regio van Nederland maken. Daarom doet Zorg en Zekerheid mee aan het preventieakkoord Gezond & Meer”, aldus Susanne Rutten, divisiemanager Zorg. “De naam Gezond & Meer zegt het al: gezondheid gaat over meer dan alleen niet-ziek zijn. Financieel gezond zijn, contacten in de buurt en je vrolijk voelen zijn minstens zo belangrijk. Daarom is Zorg en Zekerheid ook in Haarlemmermeer hier voor jou. Met 3x3 basketbal, een kinderkookcafé, veilig sporten pakketten en een buurtcamping. Doe je mee?”
Sfeerbeeld

Met deze oproep ondertekende Zorg en Zekerheid op 17 mei samen met de gemeente Haarlemmermeer en diverse zorg- en welzijnsorganisaties het preventieakkoord Gezond & Meer. Hiermee is een gezonde beweging in de gemeente gestart, gericht op leefstijl, gezondheid en leefomgeving.

Bevorderen in plaats van vingerwijzen

Wethouder Fouad Sidali: “Het is belangrijk dat inwoners zich fit en gezond voelen, kunnen sporten of bewegen en dat we een vitale samenleving creëren. Dankzij onze instellingen, zorg- en sportpartners, ondernemersnetwerken en initiatieven op het gebied van gezond eten, drinken en bewegen hebben we een preventieakkoord kunnen sluiten. Daar ben ik blij mee. Samen gaan we een gezonde leefstijl bevorderen door bijvoorbeeld aandacht te geven aan de effecten van roken, overgewicht of overmatig alcoholdrinken. Zonder vingerwijzing, want een inwoner bepaalt zelf wat hij of zij van het leven maakt. Wel kunnen we mensen laten kiezen uit gezonde andere opties. Ook sporten en bewegen blijft belangrijk. We hebben al het lokale sportakkoord en tal van initiatieven die er naadloos op aansluiten. Samen met onze partners maken wij van ‘Gezond & Meer’ een succes!”

Verbinding

Gezond & Meer brengt meer verbinding tussen bestaande projecten, initiatieven, en organisaties die zich bezighouden met het verbeteren en behouden van de gezondheid van inwoners. Tegelijkertijd zorgt de gezamenlijke aanpak ervoor dat het begrip over gezondheid breder wordt in de gemeenschap. “Door de komende drie jaar samen te werken, kunnen we inwoners nog beter helpen de gezondste versie van zichzelf te worden”, zegt Susanne Rutten. “Dat geldt voor kwetsbare inwoners en mensen met gezondheidsproblemen, maar ook voor gezonde inwoners. Veel van wat er al georganiseerd wordt, heeft de focus op inwoners met een hulpvraag. Hoewel het beantwoorden van deze hulpvraag van groot belang is, focussen wij in dit preventieakkoord ook op het voorkomen van het ontstaan van de hulpvraag. Dat kan bijvoorbeeld door het bieden van informatie over het positieve effect van een gezonde leefstijl en leefomgeving. Ook richten we ons in het akkoord niet op een specifieke kern of wijk, maar is het juist een project voor alle inwoners van Haarlemmermeer.”

Zeven gezonde thema’s

Gezond & Meer hanteert een breed begrip van gezondheid. Er zijn 7 thema’s benoemd die allen te maken hebben met gezondheid.

1.       Gezonde gewoontes (roken & alcohol)

2.       Gezonde voeding (overgewicht)

3.       Blijven bewegen (overgewicht)

4.       Sociale connecties en zingeving (eenzaamheid)

5.       Gezonde financiën (armoede, huisvesting)

6.       Gezonde leefomgeving (overgewicht, roken & alcohol)

7.       Stress & ontspanning (mentale gezondheid)

Het preventieakkoord Gezond & Meer is een levend akkoord, dat een positieve beweging op gang wil brengen. Dit betekent dat er in de toekomst ook nieuwe partners kunnen aansluiten. De organisaties die gister het preventieakkoord hebben ondertekend, zijn: Stichting Maatvast, Sportfondsen en SKWA, Brijder, MeerBusiness Haarlemmermeer & Schiphol, Het Cultuurgebouw, Mantelzorg&Meer, MeerWaarde, Zorg en Zekerheid, Team Sportservice Haarlemmermeer, Participatieraad Haarlemmermeer, Gezondheidscentra Haarlemmermeer, Zorggroep Haarlemmermeer, JOGG-Haarlemmermeer, Nova College campus Haarlemmermeer, Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer (SKH), Prezens, MEE, The Pando Network en gemeente Haarlemmermeer.